O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των υγροβιοτόπων: Κρυμμένοι θησαυροί οι υγρότοποι της Αττικής


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των υγροβιοτόπων θα συγκεντρωθούμε την Κυριακή στις 11 το πρωί στο Βουρκάρι για να παρατηρήσουμε με ειδικά τηλεσκόπια τα πουλιά και να χαρούμε την απελευθέρωση άλλων από τους ειδικούς της ΑΝΙΜΑ.


...και μια κι ο λόγος για υγροβιοτόπους, αναδημοσιεύουμε ένα αφιέρωμα της εφημερίδας το Βήμα στους υγροβιοτόπους της Αττικής:

Χαρά για τα μάτια και βάλσαμο για την πόλη είναι οι υγρότοποι της Αττικής. Σπάνια είδη και ολόκληρα οικοσυστήματα που μας θυμίζουν ότι ζούμε ακόμη στον πλανήτη Γη... Ανακαλύψτε τους!



Ναι, οι χελώνες καρέτα στη φωτογραφία ζευγαρώνουν. Οχι στη Ζάκυνθο ή στον Αμβρακικό, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά ακριβώς μπροστά στα πόδια της πρωτεύουσας, στο Φαληρικό δέλτα! Αυτή είναι μόνο μία από τις εκπλήξεις που αντίκρισαν οι επιστήμονες που μελετούν τους υγροτόπους της Αττικής την τελευταία πενταετία και βλέπουν φλαμίνγκο και ερωδιούς να συγκεντρώνονται στις λιμνοθάλασσες στα Μέγαρα και στον Ωρωπό, χέλια ή σπάνια ψάρια να κολυμπούν στον Κηφισό, στον ποταμό Ερασίνο στο Μαρκόπουλο ή στη λίμνη Κουμουνδούρου στον Ασπρόπυργο και νέα ή απειλούμενα είδη να εμφανίζονται εκεί όπου δεν τα περίμενε κανείς. Τα ευρήματά τους δεν είναι μόνο απρόσμενα αλλά ταυτόχρονα μαρτυρούν ότι η ζωή μπορεί να συνεχίζεται ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Οι υγρότοποι της Αττικής είναι υποβαθμισμένοι και παραμελημένοι, αλλά αντέχουν και παραμένουν ζωντανοί, πολύτιμες πηγές ισορροπίας για την επιβίωση και την ποιότητα ζωής και του ίδιου του ανθρώπου σε ένα αστικό περιβάλλον που γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό. Γνωρίστε τους κρυμμένους θησαυρούς τους στις επόμενες σελίδες.



Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι στο Φαληρικό Δέλτα, με φόντο το καθ' όλα αστικό τοπίο, ζευγαρώνουν θαλάσσιες χελώνες; Οτι ψηλά στον ξεχασμένο Κηφισό κολυμπούν χέλια, ένας σημαντικός «δείκτης» για την υγεία ενός ποταμού; Ή ότι στη λίμνη Κουμουνδούρου, εκεί όπου περνώντας από την εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου όλοι κλείνουμε τα παράθυρα του αυτοκινήτου μη μπορώντας να αντέξουμε την εισπνοή της μυρωδιάς των διυλιστηρίων, συγκεντρώνονται σπάνια πουλιά και ζει ο ζαχαριάς, ένα πανέμορφο και εξειδικευμένο ψαράκι των λιμνοθαλασσών; Σε πείσμα του εχθρικού περιβάλλοντος της ανθρώπινης τσιμεντούπολης, με τη ρύπανση και τα μπάζα να τους καταδιώκουν, οι υγρότοποι της Αττικής επιμένουν και - προς το παρόν - αντέχουν. Παρά τη συχνά έντονη υποβάθμισή τους αυτές οι μικρές οάσεις, πολύτιμες για τη ζωή και την ισορροπία της σε μια περιοχή που συγκεντρώνει τον μισό πληθυσμό της Ελλάδας, όχι μόνο διατηρούνται αλλά συχνά έχουν να επιδείξουν οικοσυστήματα με σπάνια είδη που εκπλήσσουν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες.

δελτίο τύπου από τον ΚΟΥΡΟ για την πρωτοχρονιάτικη εκδήλωσή του

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕΓΑΡΩΝ


ΚΟΥΡΟΣ

Δ/ΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ Τ.Κ 19 100
Τηλ. 22960-24444.Φαξ 22960–21120 E-Mail: aokoyros@yahoo.  www.aokoyros.blogspot.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Ιανουαρίου σε μία ζεστή ατμόσφαιρα και γεμάτη ευχές και αισιοδοξία για το μέλλον, η εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του 2016 του Ομίλου μας, στην αίθουσα Puzzle στην παραλία της Βαρέας.