O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

στο παραπέντε για τη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών... και η δημοτική αρχή.... μεριμνά και τυρβάζει περί πολλά!



Όπως ανακοινώθηκε και από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή, βρισκόμαστε στο παραπέντε για την οριστική υπογραφή του ειδικού χωροταξικού που προσδιορίζει τις περιοχές για την εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών.

Η παραλιακή Μεγαρίδα βρίσκεται σε αυτόν τον κατάλογο. Σύμφωνα με τους τελικούς χάρτες ακόμα και η Κινέτα περιλαμβάνεται στις παράκτιες περιοχές που θα δεχθούν την εγκατάσταση υδατοκαλλιεργειών!

Από τα Μέγαρα ο Συντονιστικός Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου και η δημοτική παράταξη Ενεργοί Πολίτες συμμετέχουν ήδη στην επιτροπή και αναμένεται ότι
και άλλοι φορείς και Μεγαρικοί Σύλλογοι θα συνυπογράψουν στην προσπάθεια της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση των υδατοκαλλιεργειών.

Να σημειώσουμε ότι στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσημα 12 δήμοι απο τις περιοχές που πλήττονται από το ειδικό χωροταξικό.
Η Μεγαρική δημοτική αρχή, παρότι έχει ενημερωθεί για τις εξελίξεις ακόμα σιωπά και αδρανεί. Ελπίζουμε ότι θα αφυπνιστεί σύντομα...


παραθέτουμε πρόσφατο δελτίο τύπου:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 6.10.2011
Σε αδιέξοδο οδηγήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, που επρόκειτο να εκδώσει απόφαση γνωμοδότησης επί του Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών, μετά την παρέμβαση της «Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας», η οποία απαίτησε και πέτυχε την συμμετοχή τριμελούς αντιπροσωπίας της στη συνεδρίαση. Κατά τη Συνεδρίαση, στην οποία είχαν προσκληθεί και μετείχαν όλοι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων εταιριών ιχθυοκαλλλιέργειας, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής επανέλαβαν και τεκμηρίωσαν το κοινό αίτημα πενηντατεσσάρων μέχρι στιγμής φορέων από όλη την Ελλάδα για απόσυρση του υπό θεσμοθέτηση Χωροταξικού Πλαισίου και την επαναδιαμόρφωσή του από μηδενική βάση. Αντίθετα, το Υπουργείο ΠΕΚΑ, με την εισήγησή του επέμεινε στη θεσμοθέτηση του Πλαισίου και στην άμεση δημιουργία όλων ανεξαιρέτως των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών που προβλέπονταν και στην αρχική μορφή του, οι οποίες χαρακτηρίζονται ρητά ως «βιομηχανικές ζώνες». Η λήψη απόφασης από το Συμβούλιο αναβλήθηκε και η συνεδρίαση θα επαναληφθεί σε χρόνο και χώρο που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά. Υπενθυμίζουμε ότι, αμέσως μετά την διατύπωση της γνώμης του Συμβουλίου (η οποία δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα), το Σχέδιο θα προωθηθεί στους οχτώ συναρμόδιους Υπουργούς (Γ. Παπακωνσταντίνου, Ν. Σηφουνάκης, Χ. Καστανίδης, Ε. Βενιζέλος, Μ. Χρυσοχοϊδης, Κ. Σκανδαλίδης, Ι. Ραγκούσης και Π. Γερουλάνος), προκειμένου να συνυπογράψουν την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα θεσμοθετηθεί, χωρίς να περάσει από την Βουλή.


Αργυροτσικνιάς στο Βουρκάρι...


Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 06/10/2011




Πολιτική ημερίδα σήμερα στο Στρατουδάκειο