O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Γιορτάσαμε την παγκόσμια ημέρα των υγροβιοτόπων με εκδήλωση διεκδίκησης



ο κ. Κατερινίτσας άνοιξε την συγκέντρωση εκ μέρους του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου"


ο δήμαρχος κ.Μαρινάκης καθώς απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση



ο κ.Νίνος, εκ μέρους του Φορέα


ο κ. Σπύρος Ψύχας απο την Ελληνική Ορνοθολογική Εταιρεία

Με μια εκδήλωση στη Νέα Πέραμο γιορτάσαμε, όλοι εμείς που συναποτελούμε τον "Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου", την παγκόσμια ημέρα των υγροβιοτόπων. Γιορτή αλλά και φωνή διαμαρτυρίας ήταν η συγκεντρωση των κατοίκων του δήμου Μεγαρέων στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Περάμου, την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του κ.Κατερινίτσα, εκ μέρους του Φορέα.

Συνεχίστηκε με ομιλία του δημάρχου Μεγαρέων κ. Μαρινάκη. Ο δήμαρχος αφού εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση της δημαρχιακής αρχής στους αγώνες και τις προσπάθειες των Συλλόγων του Φορέα, δεσμεύτηκε για την προώθηση, άμεσα, έργων και παρεμβάσεων στην περιοχή του Υγροβιοτόπου. Συγκεκριμένα διαβεβαίωσε ότι ο δήμος θα προχωρήσε σύντομα στην ξύλινη περίφραξη, την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων και την δημιουργία παρατηρητηρίων. Για το τείχος της Αγίας Τριάδας ανέφερε ότι βρίσκεται επίσης στις άμεσες προτεραιότητες του δήμου, και οτι δρομολογούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του. Ο δήμαρχος τέλος, αφού αναφέρθηκε στις καταστροφικές συνέπειες που είχε η θεσμοθέτηση βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του υγροβιοτόπου, δήλωσε την ειλημένη απόφαση του δήμου για την κατάργησή της στο νέο πολεοδομικό σχέδιο που επεξεργάζεται το Ρυθμιστικό της Αθήνας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με εισήγηση για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου και προβολή βίντεο για τους υγροβιότοπους της Αττικής. Ο εκπρόσωπος του "Φορέα" κ.Νίνος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου, στα 127 ελιδη πουλιών που φιλοξενεί και στους αγώνες των Συλλόγων και των κατοίκων των Μεγάρων και των φίλων τους για την ανάδειξη και την προστασία του. Η παρουσίασή του έκλεισε με σύντομη αναφορά για τον "επίσημο" επισκέπτη του Βουρκαρίου, το φοινικόπτερο το οποίο διαβιεί κατά περιόδους στην περιοχή μας και στην περιοχή του υγροβιοτόπου της Σμύρνης στην Τουρκία και παρουσίασε την πρόταση προς τον δήμο για την ανάληψη πρωτοβουλίας αδελφοποίησης των δύο πόλεων.

Ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κ.Σπύρος Ψύχας στη συνέχεια, παρουσίασε τα στοιχεία και τις προτάσεις της για τους υγροβιότοπους της Αττικής και απάντησε σε ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.


παρευρέθησαν:


ο Δήμαρχος

οι Αντιδήμαρχοι: ΖΑΛΗΣ ΑΘ., ΚΟΥΜΠΕΤΣΟΣ ΓΕΩΡΓ., ΡΗΓΑΣ ΑΝΤ.

ΦΩΤΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ πρώην δήμαρχος Ν. Περάμου

οι Επικεφαλείς δημοτικών παρατάξεων:

ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ ΓΡΗΓ., ΧΟΡΟΖΑΝΗΣ ΑΝΤ., ΔΕΣΚΟΣ ΤΑΣΟΣ

οι Δημοτικοί σύμβουλοι:

Δήμας Ιωάννης

Μιχάλαρος Γεώργιος

Στρατούρης Γεώργιος

Κοροβέση Αδαμαντία

οι Τοπικοί σύμβουλοι Ν. Περάμου :

Παρασκευάς Παναγ. (πρόεδρος τοπικού συμβουλίου)

Γαρνέλης Σπ.

Πολιτάκου Κων/να

Σύλλογοι:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία - Ψύχας Σπύρος

Αλμύρες Βουρκαρίου - Πλεξίδα Καλή

Αγ. Κων/νου & Ελένης Ήρεμου Κύματος - Πουλόπουλος Διονύσης

Καθαρό περιβάλλον Αγ. Τριάδας - Γαβαλάκης Εμ.

Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ - Κατερινίτσας Δημήτρης

Περαμιών κυζιηκινών Ν. Περάμου - Τσακίρη Ελένη

Καρ και Νίσος - Χατζήνας Δημ

Δημοτών Ετεροδημοτών Μεγαρίδος - Καρακατσάνης Γεώργιος

Αναγέννηση Περάματος


Πρόταση για σύγκλιση ΔΣ για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Μεγαρίδας


ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΩΝ

Βοηθήστε για την εφαρμογή της απαγόρευσης


Η Compassion in World Farming, η μεγαλύτερη οργάνωση για τα παραγωγικά ζώα στον κόσμο, καλεί τους πολίτες των κρατών μελών της ΕΕ να απευθυνθούν στις αρμόδιες αρχές και να ζητήσουν την εφαρμογή της απαγόρευσης.
Παρακαλούμε στείλτε την παρακάτω επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (στα emails που ακολουθούν) και ζητήστε να υποστηρίξει η Ελλάδα την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών και της πώλησης αυγών από κλωβοστοιχίες χωρίς αναβολές και εξαιρέσεις.

Minister-mailbox@hq.minagric.gr
Dminister-office@hq.minagric.gr
Προς Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργό κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Υφυπουργό κα Μιλένα Αποστολάκη
ΘΕΜΑ: ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΚΛΩΒΟΣΤΟΙΧΙΩΝ
Ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και καταναλωτής που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του την ευημερία των ζώων, σας καλώ να υποστηρίξετε την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών και της πώλησης αυγών από κλωβοστοιχίες στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νομοθεσία αυτή πρέπει να μπει σε εφαρμογή πλήρως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ από 1η Ιανουαρίου 2012. Το βήμα αυτό θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης για εκατομμύρια πουλιά και θα συμβάλλει στη λήψη επιπλέον μέτρων για την προστασία των παραγωγικών ζώων.

Οι αυγοπαραγωγοί που δεν έχουν προχωρήσει στην αλλαγή των συστημάτων τους ενώ είχαν 12 ολόκληρα χρόνια για να προετοιμαστούν, δεν πρέπει να ανταμειφθούν για τη μη συμμόρφωσή τους. Μια τέτοια προσέγγιση θα υπονόμευε την αξιοπιστία της νομοθεσίας.
Ζητώ να επισημάνετε στους παραγωγούς αυγών, ότι πρέπει να επιταχύνουν την αλλαγή των συστημάτων κλωβοστοιχιών το συντομότερο δυνατόν, όπως έχουν κάνει η Γερμανία και η Αυστρία, όπου ο τομέας της παραγωγής αυγών σημειώνει σημαντική πρόοδο ως προς την τήρηση της προθεσμίας.

Η απαγόρευση στην ΕΕ της χρήσης των κλωβοστοιχιών και της πώλησης των αυγών από αυτά τα συστήματα, είναι ένα από τα κύρια επιτεύγματα της ΕΕ στον τομέα της ευημερίας των ζώων και επιβάλλεται η άμεση εφαρμογή της.

Σας καλώ να μην υποστηρίξετε οποιαδήποτε πρόταση αναβάλλει ή αποδυναμώνει την απαγόρευση των κλωβοστοιχιών ή την πώληση των συγκεκριμένων αυγών, αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά και υπεύθυνα την ευημερία των ζώων.

Με εκτίμηση
(Ονοματεπώνυμο)

Δελτίο Τύπου Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ "ΑΠΟΨΗΣ"