O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ 'ΦΟΡΕΑ' ΜΕ ΤΗΝ 'ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ' ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ


Συνάντηση πραγματοποιήθηκε του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου με αντιπροσωπία από την "Επιτροπή Αγώνα" Ελευσίνας στις 22/3/2009.

Έγινε ανταλλαγή της εμπειρίας από την ανάπτυξη του τοπικού κινήματος στις δυό περιοχές. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι το ζήτημα των επεκτάσεων της Πετρόλα και της επαπειλούμενη εγκατάστασης εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην Χαλυβουργική είναι άρρητα συνδεδεμένο με τις βλέψεις των ΕΛΠΕ για κατασκευή εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στο Πέραμα Μεγάρων.
Οι εκεί εγκαταστάσεις θα δημιουργήσουν την "ανάγκη" για ηλεκτρική τροφοδοσία από ...το εργοστάσιο στα Μέγαρα!

Επισημάνθηκε το γεγονός ότι το ζήτημα του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής στην περιοχή μας έχει ξεχαστεί λόγω κάποιων ασαφών διαβεβαιώσεων εκ μέρους των ΕΛΠΕ και του Υπουργείου. Ο 'Φορέας' τόνισε την ανάγκη για κινητοποίηση επαγρύπνησης στην περιοχή σε σχέση με την επαπειλούμενη αυτή περιβαλλοντική 'βόμβα'.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή και να συντονίσουν δραστηριότητες όπου χρειαστεί.

...αντιστάσεις στην Δυτική Αττική...

...και μια επιστολή-σχόλιο για την ανάρτησή μας με τίτλο 'κρίμα κύριε δήμαρχε'...
απο Kostas Fotinakis

Αντιστάσεις στη Δυτική Αττική

Μπροστά στην αδυναμία ή την επιλογή της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπερασπίσει και να προάγει το φυσικό και αστικό περιβάλλον ευαισθητοποιημένοι πολίτες απαλλαγμένοι από το στενά κομματικά κίνητρα, τα ιδιωτικοοικονομικά οφέλη, αναλαμβάνουν έναν νέο ρόλο, εκείνον της υπεράσπισης της ποιότητας ζωής.

Με ενδιαφέρον παρατηρούμε τους αγώνες που αναπτύσσονται από τον φορέα Βουρκάρι, την Επιτροπή Αγώνα στην Ελευσίνα και άλλων πολιτών να υπερασπίζονται το περιβάλλον με όλους τους τρόπους, τεχνικά, νομικά, αγωνιστικά και να συντονίζουν αυτούς τους αγώνες. Δεκάδες ερωτήσεις βουλευτών έχουν κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο βασιζόμενες σε αναφορές, δελτία τύπου, αγωνιστικές κινητοποιήσεις, για το Βουρκάρι, την επέκταση των ΕΛΠΕ, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική, τα ΧΥΤΑ στα Άνω Λιόσια, τη Λίμνη Κουμουνδούρου, το λιμάνι στο Σκαραμαγκά κ.λπ. Δεκάδες δημοσιεύματα στον αθηναϊκό και τοπικό τύπο, στην τηλεόραση έχουν προβάλει αυτούς τους αγώνες. Εδώ θα πρέπει να σταθούμε για λίγο στη συμβολή του διαδικτύου και ιδιαίτερα στα blogs και τα sites του Βουρκαρίου, της Επιτροπής Αγώνα, Megara Press, Magoula on Line κ.λπ..

Αυτοί οι αγώνες που αναπτύσσονται πρέπει να συνεχιστούν, να διευρυνθούν, να συντονιστούν μεταξύ τους, όσο δύσκολο και χρονοβόρο να είναι αυτό.

Όμως αυτοί οι αγώνες των πολιτών που είναι απαραίτητοι για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος δεν είναι από μόνοι τους αρκετοί, γιατί ακόμα και σε περιπτώσεις που έχουμε νικηφόρα έκβαση των αγώνων είναι αρκετές φορές προσωρινού χαρακτήρα. Οι οποιεσδήποτε νίκες των πολιτών ή των κινημάτων μπορεί να αμφισβητηθούν στη συνέχεια από τα «ηττημένα» προσωρινά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.