O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

"..κάνουν όπου βρίσκουν.." ...ε λοιπόν, έξω απο δώ!


Ο σχεδιασμός για την δημιουργία αγκυροβολίου στον κόλπο της Πάχης ανακλήθηκε και επίσημα, όπως προκύπτει και από την επιστολή της αντιπεριφερειάρχου Δυτικής Αττικής. Το σχετικό έγγραφο δημοσιεύουμε παρακάτω.

Η αντίδραση των Συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής, ανέτρεψε ένα καταστροφικό σχεδιασμό υποβάθμισης για την περιοχή. Για άλλη μια φορά γίνεται φανερό ότι όπου οι πολίτες παραμένουν ενεργοί, τα δημόσια αγαθά μπορεί να προστατευτούν. Άλλωστε όπως ξέρουμε ''κάνουν όπου βρίσκουν'! Έ, λοιπόν ξεχάστε τα Μέγαρα! Η πόλη μας δεν είναι για ξεπούλημα σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα! Δεν θα ακολουθήσουμε το μοντέλο του Σκαραμαγκά και του Ασπροπύργου.

Θα πρέπει όμως τώρα, εμείς οι πολίτες και οι Σύλλογοί μας, να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα! Γιατί δεν αρκεί να περισώσουμε ότι δεν έχει καταστραφεί. Θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με συγκροτημένες προτάσεις και αγώνα την προστασία, βελτίωση και ανάπλαση της περιοχής. Να φανταστούμε, να σχεδιάσουμε και να απαιτήσουμε την αναδημιουργία της παραλιακής πόλης των Μεγάρων!



ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ - ανακοίνωση για την Πάχη


ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΕΛΙΚΑ… ΦΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!!


Για ακόμα μία φορά αποδείχθηκε από τα ίδια τα γεγονότα ότι η πόλη των Μεγάρων αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Μεγαρίδας είναι στοχοποιημένη για περαιτέρω υποβάθμιση (όπως άλλωστε συμβαίνει για όλη τη Δυτική Αττική).

Πρόσφατα, με ενέργειες πολιτών και συλλόγων της Πάχης αναδείχθηκε ένα ακόμα από τα κρυφά καταστροφικά για τον τόπο μας σχέδια της Κεντρικής Διοίκησης (κατ’ επιταγή των οικονομικών συμφερόντων), αυτό της δημιουργίας αγκυροβολίου στον κόλπο των Μεγάρων. Μέσω αυτού προσπαθήθηκε (εν αγνοία της Μεγαρικής κοινωνίας πλην ελάχιστων και περίεργων εξαιρέσεων) να τεθούν οι βάσεις για το σταδιακό βιασμό της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής μας από τη Νέα Πέραμο ως την Κινέττα.

Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι δεκαετίες τώρα «κολλάει» η έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που μέσα σε όλα θέλει την παραλία των Μεγάρων να είναι ζώνη τουριστικής και ήπιας οικιστικής ανάπτυξης. Ψάχνοντας βγήκαν στο φως σχεδιασμοί που αν συσχετιστούν και με γεγονότα του παρελθόντος μας οδηγούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία στην εξαγωγή των ακόλουθων κάθε άλλο παρά καθησυχαστικών συμπερασμάτων:

- Κάποια συμφέροντα θέλουν τον κόλπο των Μεγάρων μια μικρή ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και νεκροταφείο πλοίων για να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά και να μην ενοχλούνται τα κρουαζιερόπλοια

- Άλλοι επιζητούν να γίνει εμπορικό λιμάνι (βλέπε COSCO)

- Η ΔΕΣΦΑ θέλει να δημιουργήσει τρίτη νέα δεξαμενή στη Ρεβυθούσα με ταυτόχρονη επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων του νησιού για τον ελλιμενισμό ακόμα μεγαλύτερων πλοίων και παράλληλη επέκταση του μετρητικού σταθμού στην απέναντι χερσαία πλευρά που βρίσκεται ο οικισμός Ήρεμο Κύμα Μεγάρων.

- Το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ στο Πέραμα Μεγάρων περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει (θυμίζουμε ότι επί Υπουργίας Φώλια είχε δοθεί η σχετική άδεια παραγωγής ισχύος 30 χρόνων), ενώ η περιοχή βορείως και νοτίως του Περάματος είναι ήδη ζωσμένη με τους δύο αγωγούς (έναν φυσικού αερίου και έναν πετρελαίου).

Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να συμπεράνει κανείς ότι αν δεν συναντήσουν σθεναρές αντιδράσεις θα εξακολουθήσουν να μας φέρνουν ότι πιο ρυπαρό, επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία μας και ταυτόχρονα καταστροφικό για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής μας. Μια περιοχή που έχει κλείσει τα αυτιά της και τα μάτια της, που οι κατά καιρούς εκπρόσωποί της στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο αρκούνταν σε ψευτολεονταρισμούς και διαβεβαιώσεις για λαϊκή κατανάλωση και αυτοπροβολή, αποτελεί ππρώτη επιλογή για τις όποιες καταστροφικές τους διαθέσεις.

Το παιχνίδι ήταν στημένο καλά, η προσοχή των κατοίκων ήταν στραμμένη αλλού (μικρορουσφέτια, καθημερινότητα, χοροεσπερίδες και έχει ο θεός) και οι κίνδυνοι να ελλοχεύουν ανεμπόδιστοι. Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λοιπόν υποθηκεύσαμε πράγματι με την αδιαφορία, την ανοχή και τη στάση μας, το μέλλον όχι μόνο των παιδιών μας αλλά και των εγγονιών μας!

Αυτά έγιναν κάποτε. Το ζητούμενο τώρα είναι αν θα αφήσουμε να συνεχιστεί η επί δεκαετίες περιβαλλοντική υποβάθμιση αυτής της πραγματικά πανέμορφης περιοχής που ζούμε, που αποτελεί φιλέτο για εκμετάλλευση από αδυσώπητα οικονομικά συμφέροντα. Μπροστά μας εκτυλίσσονται μέρα με τη μέρα περιβαλλοντικά εγκλήματα και σχέδια υποβάθμισης που θέλουν άμεσες και στοχευμένες ενέργειες και αντιδράσεις προκειμένου να αποφευχθούν οριστικά.

Είμαστε διατεθειμένοι να συγκρουστούμε με συμφέροντα μικρά και μεγάλα ή θα σκεφτούμε το πολιτικό κόστος; Θα δείξουμε επιτέλους τα δόντια μας σε όλους αυτούς που μας χαϊδεύουν τα αυτιά και μας κτυπούν φιλικά στην πλάτη, σκάβοντας από πίσω τον λάκκο μας;

Από λόγια όμως και υποσχέσεις χορτάσαμε. Φτάνει πια! Τώρα θέλουμε μόνο πράξεις και έργα!

Πραγματικά δεν μπορούμε παρά να συνθλιβόμαστε όταν ανατρέχουμε σε παλιότερες αποφάσεις και διαβεβαιώσεις παρελθόντων ετών από πλευράς Υπουργείων, Νομαρχίας, Δήμου κλπ. που μιλούσαν για αποτροπή της υποβάθμισης του τόπου μας…

Εάν τώρα δεν αντιδράσουμε δυναμικά, στοχευμένα και κλιμακούμενα δεν πρόκειται να μας υπολογίσει κανείς πια στα σοβαρά. Η ιστορία μας διδάσκει ότι ενός κακού μύρια έπονται. Μας περιμένουν γι’ αυτό πολλά που πρέπει να αντιπαλέψουμε και να αντισταθούμε.

Kάποιοι γνωστοί καλοθελητές θα πουν (όπως πάντα) ότι και παλαιότερα που αγωνιστήκαμε είδαμε ότι τελικά δεν έγινε τίποτα, ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα και διάφορα άλλα τέτοια λιγόψυχα, καλλιεργώντας κλίμα συμβιβασμού και ηττοπάθειας.

Πολλά από αυτά είναι προφανές ότι γίνονται σκόπιμα και εκ του πονηρού. Για τα υπόλοιπα έχουμε να αντιπαραθέσουμε τα εξής πρόσφατα και γνωστά σε όλους μας παραδείγματα:

- Την επιτυχία των προσπαθειών των συλλόγων και των ενεργών πολιτών για την προστασία του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων που οδήγησαν στην αποτροπή εγκατάστασης τριών νέων βιομηχανιών και βιοτεχνών στο Βουρκάρι και βρίσκονται ένα μόλις βήμα πριν από την οριστική επίλυσή του προβλήματος με την ψήφιση ειδικού, άκρως προστατευτικού, Προεδρικού Διατάγματος για την διάσωση και ανάδειξη της περιοχής.

- Την επιτυχή έκβαση των αντιδράσεων για την αποτροπή λειτουργίας εργοταξίου ασφαλτομίγματος στην είσοδο της Πάχης που είχε σαν αποτέλεσμα το ξήλωμα των εγκαταστάσεων.

- Την επιτυχή έκβαση του αγώνα των κατοίκων της Πάχης που οδήγησε στην απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης για τη δημιουργία αγκυροβολίου στον όρμο των Μεγάρων.

Εδώ δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε να αναφέρουμε τον σημαντικό και καταλυτικό ρόλο του τοπικού τύπου που σύσσωμος ήταν αρωγός σε όλες αυτές τις προσπάθειες και τους αγώνες.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι οι οργανωμένοι, δυναμικοί και πολυεπίπεδοι κοινοί αγώνες φέρνουν τελικά τα επιθυμητά αποτελέσματα. Χρειάζεται όμως πάνω από όλα βούληση και αποφασιστικότητα που αν ευτυχήσουμε να προέρχονται από τους αιρετούς σε όποια βαθμίδα και αν βρίσκονται προλαμβάνουν ακόμα ευκολότερα τις όποιες άσχημες καταστάσεις.

Οι καιροί είναι δύσκολοι, η δυσχερής οικονομική συγκυρία έχει στρέψει αλλού τον προσανατολισμό των περισσοτέρων μας. Χρειάζεται όμως να ανασυγκροτηθούμε και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να προστατέψουμε και να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της ευρύτερης περιοχής της Μεγαρίδας, ιδιαίτερα τώρα που με πρόσχημα την καταπολέμηση της κρίσης βρίσκουν πρόσφορο πεδίο κάθε λογής συμφέροντα (μεμονωμένα άτομα και εταιρείες) για να περάσουν ευκολότερα τα καταστροφικά σχέδιά τους, με την επιχειρηματολογία ότι μιλούν τάχα για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ποιότητα της ζωής μας, η ομορφιά της γης μας, η δημόσια υγεία, η ιστορία του τόπου μας και η φυσική και πολιτιστική μας κληρονομιά αποτελούν βάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μας και δεν πρέπει για κανέναν και για τίποτα να τα διαπραγματευτούμε!

Με μπροστάρη τη Δημοτική Αρχή αν και εφόσον πραγματικά το επιθυμεί, με ξεκάθαρες θέσεις και βούληση, και παράλληλα με συστράτευση όλων μας, με διαρκή επαγρύπνηση και συνεχή αγώνα μπορούμε να τα καταφέρουμε, και το έχουμε αποδείξει πολλάκις και μάλιστα πρόσφατα όπως αναλυτικά προαναφέραμε.

Χρειάζεται λοιπόν αγώνας, όχι για τοπική κατανάλωση και δημιουργία άλλοθι και εντυπώσεων, αλλά αγώνας ουσιαστικός, πολυεπίπεδος και δυναμικός. Το στοίχημά μας αυτή τη φορά είναι να πείσουμε τους πολίτες αυτού του τόσο όμορφου από τη μια και τόσου παραμελημένου από την άλλη τόπου, ότι πρέπει να αγωνιστούμε για το πως θέλουμε να είναι αύριο ο τόπος μας, ο τόπος που γεννηθήκαμε, ο τόπος που αγαπάμε, ο τόπος που δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά, ο τόπος που ζούμε και μεγαλώνουμε τα παιδιά μας και τι επιθυμούμε να αφήσουμε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε για ακόμα μία φορά ότι δυστυχώς σήμερα χρειάζεται να παλέψουμε για τα αυτονόητα. Επιβάλλεται πρωτίστως επαγρύπνηση, συνειδητοποίηση και οργανωμένη αντίδραση από πολίτες ενεργούς. Γι αυτό κι εμείς με σύνθημά μας ότι: “ΧΑΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΟΝΤΑΙ!”, θα συνεχίσουμε να καλούμε σε εγρήγορση τον καθένα για να μπορέσουμε όλοι μαζί να βάλουμε μια και καλή «φρένο» στην υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, προς όφελος των πολλών και του τόπου μας.


Εκ του γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών»

Για την απελευθέρωση του θηλυκού Φλαμίγκο στο Βουρκάρι!



πως θα προστατευτούν οι πολίτες και οι περιουσίες τους


ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Υγειονομικών

ΟΧΙ στην χρεοκοπία των λαϊκών οικογενειών
ΟΧΙ στη νέα αντεργατική επίθεση κυβέρνησης – Ευρ. Ένωσης
Να σταματήσει η ελληνική συμμετοχή στον πόλεμο στη Λιβύη

ΠΕΜΠΤΗ 31 ΜΑΡΤΗ

24ωρη Απεργία στην Περιφέρεια
5ωρη στάση εργασίας σε Αθήνα – Πειραιά (10.00 – 15.00)
Συγκέντρωση 10.30 στην Ομόνοια και πορεία στο Υπουργείο Υγείας

μια αναγγελία απο την "ΑΠΟΨΗ"