O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Υγρότοποι της Αττικής. Έκθεση της ΕΟΕ. Άλλη μια επίσημη έκκληση για την προστασία του Βουρκαρίου!

Εξαιρετικά σημαντική έκθεση δημοσίευσε η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) για τα πουλιά των υγροβιοτόπων της Αττικής. Είναι μια έκθεση των πληθυσμιακών παρατηρήσεων για τα πουλιά σε 10 από τους 13 συνολικά υγρότοπους της Αττικής.

Για τον υγρότοπο του Βουρκαρίου αναφέρεται η καταγραφή 64 ειδών (καλοβατικά, παρυδάτια και υδρόβια) κατά την διάρκεια του έτους 2009. 10 από αυτά ανήκουν στην κατηγορία Ι της Οδηγίας για τα πουλιά. Το Βουρκάρι χαρακτηρίζεται τόπος διαχείμασης αλλά και μετανάστευσης.
Οι κίνδυνοι που το απειλούν είναι η ύπαρξη βιομηχανικής ζώνης και η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη.
Όπως και για όλους τους άλλους υγρότοπους η ΕΟΕ θεωρεί επιβεβλημένη την άμεση υιοθέτηση του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου ως προστατευόμενη περιοχή.


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρήσαμε και τις καταγραφές στην λίμνη Κουμουνδούρου, η οποία φιλοξένησε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους και τον μεγαλύτερο αριθμό υδροβίων πουλιών! Η λίμνη Κουμουνδούρου είναι ένας υγρότοπος της Δυτικής Αττικής, μέχρι πολύ πρόσφατα παντελώς παραγνωρισμένος, που αναδείχθηκε μετά απο συνεχείς και πεισματικές προσπάθειες κινήσεων πολιτών της Δυτικής Αττικής ( Διαρκής Κίνηση και Οικόπολις). Με τους φίλους αυτούς ο 'Φορέας' έχει αναπτύξει στενή συνεργασίακαι φιλία. Η καταγραφή και παρουσίαση αυτή, για την λίμνη των "Ρειτών" μας έχει προσφέρει ιδιαίτερη χαρά! Η πρώτη παρουσίαση της λίμνης είχε γίνει στην ημερίδα της ΕΟΕ και του Φορέα με θέμα τους υγρότοπους της Αττικής, που είχε πραγματοποιηθεί στα Μέγαρα πέρσι τον Μάιο (διαβάστε σχετικά εδώ).

Μπορείτε να κατεβάσετε την έκθεση της ΕΟΕ σε μορφή pdf κάνοντας κλικ εδώ

Διαβάστε τα αποσπάσματα της έκθεσης για το Βουρκάρι εδώ:




διαβάστε σχετικά με την λίμνη Κουμουνδούρου εδώ:




Στην σελίδα 59 της μελέτης μπορείτε να βρείτε και μια αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα παρακολούθησης της ορνιθοπανίδας των υγροτόπων της Αττικής.

Η μελέτη θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, περιλαμβάνοντας στις παρατηρήσεις και τον υγρότοπο της Ψάθας.

ο τοπικός τύπος για το Βουρκάρι...