O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών σε ορεινούς όγκους Δυτικής Αττικής


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΚΑ

ΘΕΜΑ: «Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης εργασιών σε ορεινούς όγκους Δυτικής Αττικής»


Τους ορεινούς όγκους της Δυτικής Αττικής προστατεύει η υπουργική απόφαση για αναστολή της χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης αντίστοιχων εργασιών για ένα έτος, την οποία υπέγραψε η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Η ολοκλήρωση του προγράμματος προστασίας των ορεινών όγκων της Αττικής και η υλοποίηση δικτύου περιαστικού πράσινου που θα διατρέχει τον κορμό της ηπειρωτικής Αττικής και θα ενώνεται με αυτό του αστικού χώρου αποτελεί προτεραιότητα του ΥΠΕΚΑ. Οι ορεινοί όγκοι της Δυτικής Αττικής (Πατέρας, Γεράνεια, Κιθαιρώνας και Πάστρα) αντιμετωπίζονται σε μια ενιαία μελέτη και ρύθμιση, μια και διαμορφώνουν έναν αρκετά συμπαγή όγκο, με έκταση περίπου 500.000 στρέμματα. Αποτελούν μια περιοχή όπου συγκεντρώνεται μεγάλος φυσικός πλούτος, όπως: δάση, δασικές εκτάσεις, γεωλογικοί σχηματισμοί μεγάλου ενδιαφέροντος, υγρότοποι, ρέματα και αξιόλογα τοπία.

Για την προστασία αυτής της ιδιαίτερα ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής είναι αναγκαία η λήψη του προληπτικού μέτρου της αναστολής των οικοδομικών εργασιών, παράλληλα με τη σύνταξη μελέτης και την ολοκλήρωση της διαδικασίας οριοθέτησης και καθορισμού χρήσεων γης, την οποία επεξεργάζεται ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ).

Η Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών και εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών στην περιοχή των ορεινών όγκων Πάστρα, Πατέρα, Κιθαιρώνα και Γερανείων της Δυτικής Αττικής», περιλαμβάνει και την προστασία του υγρότοπου Ψάθα, που βρίσκεται στην απόληξη των παραπάνω ορεινών όγκων.

Το ΦΕΚ της απόφασης

Χάρτης της περιοχής