O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2008

Ανακοίνωση του Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου: ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ!

δελτίο τύπου Φορέα 2 Δεκ
Publish at Scribd or explore others:



Μέγαρα, 2 Δεκεμβρίου 2008

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο «Συντονιστικός Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου» συνεδρίασε πρόσφατα, παρουσία όλων των εκπροσώπων των Συλλόγων και των συλλογικοτήτων που τον συναπαρτίζουν.

Πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση των μέχρι σήμερα ενεργειών μας και των αποτελεσμάτων τους, ακολούθησε ενημέρωση για τις εξελίξεις που συνδέονται με την υπόθεση του υγροβιότοπου των Μεγάρων και προγραμματίστηκαν εκ νέου οι άμεσες επόμενες ενέργειες και δράσεις μας:

1ον) Επισημάνθηκε ότι τον τελευταίο καιρό ο υγροβιότοπος των Μεγάρων έχει αναμφίβολα τύχει μεγάλης δημοσιότητας, τόσο από τον τοπικό τύπο, όσο και από εφημερίδες πανελλήνιας κυκλοφορίας, το ραδιόφωνο, καθώς επίσης και από σελίδες του διαδικτύου.

Η φωνή μας έφτασε ξανά στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσω πέντε πρόσφατων ερωτήσεων.

Οι προσπάθειες όλων συντέλεσαν ώστε η υπόθεση της διάσωσής του να έχει συγκινήσει ευαίσθητους πολίτες όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά και πολύ μακρύτερα από τα γεωγραφικά όρια της Δυτικής Αττικής.

Ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου Μεγάρων αναδεικνύεται πλέον σε οικολογικό ζήτημα υπερτοπικής σημασίας. Κανείς πια από την κεντρική εξουσία και την τοπική διοίκηση δεν μπορεί να προφασίζεται άγνοια για το θέμα της προστασίας του…

2ον) Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε επίσης, ότι οι συνεχείς προσπάθειες πολιτών, συλλόγων, τοπικού τύπου και του Φορέα, για την ανάδειξη του ιστορικού Τείχους της Μεγαρίδας (που βρίσκεται στη χερσόνησο της Αγίας Τριάδας – στη νοτιοδυτική πλευρά του υγροβιότοπου) έφεραν αποτελέσματα: Ο Δήμος Μεγάρων ενεργοποιήθηκε, και με την καθοδήγηση της 1ης Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων προέβηκε α) στον καθαρισμό του Τείχους από τα μπάζα που είχαν συσσωρευτεί τις τελευταίες δεκαετίες και διάβρωναν τα θεμέλια του, και β) στην απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων που υποβάθμιζαν αισθητικά και περιόριζαν οπτικά τη θέα αυτού του τόσο σημαντικού ιστορικού μας μνημείου.

Οι συγκεκριμένες εργασίες αποτελούν το πρώτο βήμα της ολοκληρωμένης δράσης για τη συντήρηση, το φωτισμό και την οριοθέτηση του εν λόγω αρχαιολογικού χώρου. Είναι προφανές ότι η συνέχισή τους αποτελεί μία από τις άμεσες προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα.

3ον) Διαπιστώθηκε δυστυχώς ότι στην περιοχή «Αλμύρες» και παρά τις θετικές ενέργειες (ελέγχους και αυτοψίες) από την Πολεοδομία Μεγάρων, συνεχίζονται οι βιοτεχνικές δραστηριότητες και έχουν υποβληθεί αιτήσεις αδειοδότησης για εγκατάσταση και νέων μονάδων.

Πιστεύουμε ότι ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου απειλείται άμεσα και επικίνδυνα από τέτοιες καταστροφικές δραστηριότητες που είναι ασύμβατες με τις εξαιρετικά σημαντικές οικολογικές λειτουργίες που επιστημονικά αποδεδειγμένα το υγροτοπικό οικοσύστημα του Βουρκαρίου επιτελεί ως μοναδικός μεταναστευτικός σταθμός πτηνών στη Δυτική Αττική.

Για το λόγο αυτό κεντρικός μας άμεσος στόχος, πρώτης προτεραιότητας, είναι να σταματήσει οριστικά η έγκριση της οποιασδήποτε περιβαλλοντικής έκθεσης για εγκαθίδρυση βιοτεχνικής ή βιομηχανικής δραστηριότητας στην οικολογικά ευαίσθητα περιοχή του Βουρκαρίου, ο οποίος θα επιτευχθεί μέσω της νομικής οδού και της προστασίας που παρέχει το Σύνταγμα, η Διεθνής Σύμβαση Ramsar, το άρθρο 19 του Ν.1650/86 περί προστασίας του Περιβάλλοντος, και η Νομολογία του ΣτΕ.

Αυτό θα αποτελέσει ένα πρόσκαιρο μεν, αλλά και συνάμα σημαντικό ανακουφιστικό μέτρο για την προστασία της περιοχής και είναι σαφές ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα για να το επιτύχουμε.

Μεσοπρόθεσμα στοχεύουμε, μέσω συγκεκριμένων και ειδικά σχεδιασμένων ενεργειών μας σε όλα τα επίπεδα, να επιτύχουμε τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και τη νομική προστασία της ευρύτερης περιοχής του όρμου του Βουρκαρίου και της παράκτιας υγροτοπικής του ζώνης.

Οι σύλλογοι και οι φορείς που συναπαρτίζουμε τον «Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου» δηλώνουμε για ακόμα μία φορά, με παρρησία και αποφασιστικότητα, την εμμονή μας να αγωνιστούμε με υπομονή και συνέπεια για την ανάδειξη και προστασία του υγροβιότοπου των Μεγάρων.

Οι σύλλογοι - μέλη του Συντονιστικού Φορέα:

Αγίων Κων/νου & Ελένης Ήρεμου Κύματος, Αλμύρες Βουρκαρίου, Αναγέννηση Περάματος, Δημοτών-Ετεροδημοτών Μεγαρίδας, Καθαρό Περιβάλλον Αγ. Τριάδας, Καρ & Νίσος, Οικιστών Προβλήτας Καλογήρου, Α.Ο. Κούρος, Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων, Εργατικό Κέντρο Μεγάρων, Ομοσπονδία συλλόγων Σαλαμίνας, Οστρακαλιείς Νέας Περάμου.



Νέα ερώτηση στη Βουλή για το Βουρκάρι: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ


Ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Λεβέντη για τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου. Ο βουλευτής επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην άμεση λήψη μέτρων νομικής προστασίας του υγροβιότοπου. Η ερώτηση του βουλευτή έρχεται σε μια περίοδο που το ζήτημα της λήψης άμεσων μέτρων ενάντια στην επέκταση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων στην περιοχή του υδροβιότοπου του Βουρκαρίου βρίσκεται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων του Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου. Δραστηριότητες που έχουν στόχο:
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΓΙΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ - ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΈΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ

Η ερώτηση είναι η εξής:

3/12/2008
Προς: ΠΕΧΩΔΕ


Θέμα: Άμεση προστασία ανάδειξη και διάσωση του υγροβιότοπου Βουρκάρι

Ο υγροβιότοπος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων γνωστός ως Βουρκάρι, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στη Δυτική Αττική, δεν εντάχθηκε σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας και επί σειρά ετών υποβαθμίζεται συνεχώς με επιχωματώσεις, καταπατήσεις και εναποθέσεις απορριμμάτων.

Είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο καταγράφονται 104 είδη πτηνών. Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό», σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ιούνιος 2004), τα συμπεράσματα της οποίας επιβεβαιώνουν και οι αυτοψίες της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2006. Αρκετά εκ των πουλιών που φιλοξενεί είναι μάλιστα προστατευόμενα είδη από κοινοτικές διατάξεις.

Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροβιότοπους στην Αττική – μια Αττική που υποφέρει οικολογικά και αισθητικά- και είναι άμεση ανάγκη η ένταξή του σε νομικό καθεστώς προστασίας. Την τελευταία τετραετία έχουμε επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρες και άλλες ερωτήσεις μας.

Σε σχετική ερώτησή μας με αρ. πρωτ. 12533/21.5.08 για το ανωτέρω θέμα, τονίσαμε πως «η μη ένταξη της περιοχής στα ειδικά προστατευτικά προγράμματα και η εκ παραλλήλου διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως χαμηλής βιομηχανικής όχλησης (Π.Δ. 84/84) επιτρέπουν σε έχοντες οικονομικά συμφέροντα να τη θεωρούν ως τόπο εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, που θα προκαλέσουν αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και θα διαλύσουν το οικοσύστημα και ειδικά την ορνιθοπανίδα της».

Με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 2364Β/13-6-08 έγγραφό σας, μας ενημερώσατε πως «Ο υγροβιότοπος στο Βουρκάρι βρίσκεται εκτός ορίων του θεσμοθετημένου ΓΠΣ Δήμου Μεγαρέων (ΦΕΚ 211/Δ/98). Στα πλαίσια της μελέτης τροποποίησης του ΓΠΣ του Δήμου που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Αθήνας (μετά από μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος Μεγαρέων) θα προβλεφθούν όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο καθώς και επανακαθορισμός των ορίων (με περιορισμό) της όμορης βιομηχανικής περιοχής. Κατά τη 18η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας στις 02-07-07, εγκρίθηκε το πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού στη Δυτική Αττική το οποίο αναφέρεται στο Δήμο Βιλλίων και στο Δήμο Μεγαρέων στη θέση Βουρκάρι….».

Σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μας στις 17.11.08, με αρ. πρωτ. 253/11.11.08, μας απαντήσατε ότι «…από πλευράς Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αρμόδιος είναι ο Οργανισμός της Αθήνας, ο οποίος έχοντας εντοπίσει την ανάγκη προστασίας όλων των υγροβιοτόπων της Αττικής, έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή τους.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους υγροβιότοπους Ψάθα Βιλίων και Βουρκάρι Μεγάρων , αυτοί εντάσσονται στη μελέτη χωρικού σχεδιασμού της Δυτικής Αττικής, στην οποία επί λέξει αναφέρεται ότι στους δήμους Βιλίων και Μεγαραίων, στη θέση Βουρκάρι, καθώς και μήκος όλων των ρεμάτων της Δυτικής Αττικής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες για προστασία υγροβιοτόπων, έτσι ώστε να διατηρηθεί η οικολογική αξία τους και η βιοποικιλότητά τους και να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η απρόσκοπτη ροή των υδάτων».


Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Πότε, επιτέλους θα ενταχθεί ο υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων, σε νομικό καθεστώς προστασίας και πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του;
2. Ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται κατά όσων κακοποιούν και ρυπαίνουν το μοναδικό αυτό υγροβιότοπο;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

...η ερώτηση:
http://www.athleventis.gr/gr/questions3.asp?id=1410