O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

5η ΠολιτιστικοΠοδηλατοΔιαδρομή στα ίχνη της Ιεράς Οδού

Στον απόηχο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, η MONUMENTA, ο Γιώργος Αμυράς και ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου - Φίλοι της Φύσης πραγματοποίησαν τη δράση τρέχουμε για τα μνημεία για ασφαλή και οικολογική μετακίνηση στην πόλη, συνδιοργανώνοντας την 5η ΠολιτιστικοΠοδηλατοΔιαδρομή στα ίχνη της Ιεράς Οδού.
Περισσότεροι από 200 ποδηλάτες πήραν μέρος στην ποδηλατοβόλτα - ξενάγηση κατά μήκος της Ιεράς Οδού, από τον Κεραμεικό έως τη Μονή Δαφνίου.
Την ξενάγηση έκαναν οι Ειρήνη Γκρατσία, Μαρία Κονιώτη και η Τζούλια Φορτούνη.

Στο ύψος του "ΨΝΑ Δρομακαΐτειο"

Την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012 λοιπόν, έτρεξαν με τα ποδήλατά τους για να γνωρίσουν την κυριότερη Ιερά οδό της αρχαιότητας, που συνέδεε την Αθήνα με την Ελευσίνα, και η οποία διατηρήθηκε στην ίδια περίπου θέση με μικρές αποκλίσεις μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχαία Ιερά οδός βρίσκεται σήμερα κάποιες φορές κάτω από το οδόστρωμα του ομώνυμου σύγχρονου δρόμου ή εκατέρωθέν του. Κατά την διάρκεια των έργων διαπλάτυνσης του δρόμου αλλά και των διαφόρων έργων υποδομής τις τελευταίες δεκαετίες, με κυριότερο την επέκταση του ΜΕΤΡΟ προς το Αιγάλεω, αποκαλύφθηκαν μεγάλα τμήματα της αρχαίας οδού και δόθηκε η δυνατότητα να εντοπιστούν, έστω και αποσπασματικά η πορεία της, αλλά και τα παρόδια νεκροταφεία, τα ιερά και οι βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που την πλαισίωναν σε όλο της το μήκος.

Η συνάντησή έγινε στην Πλατεία του Κεραμεικού, λίγα μέτρα μακριά από το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας, όπου βρίσκεται το Δίπυλο και η Ιερά Πύλη από την οποία ξεκινούσε κάθε φθινόπωρο η μεγάλη πομπή των Ελευσινίων Μυστηρίων. Η διαδρομή, των 8,4 χλμ ακολούθησε την Ιερά Οδό μέχρι την Μονή Δαφνίου, και στην πορεία έγιναν τέσσερις στάσεις.
Η πρώτη στάση έγινε μετά την διασταύρωση με την οδό Κωνσταντινουπόλεως, στο ύψος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν η τοποθεσία Σκίρον και άρχιζε ο μεγάλος ελαιώνας της πεδιάδας του Κηφισού. Τη θέση της αρχαίας οδού δείχνει και η βρύση του Τούρκου διοικητή των Αθηνών Χασεκή, που τμήμα της διατηρείται στο χώρο του Πανεπιστημίου. Ανάμεσα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και τη γέρικη «ελιά του Πλάτωνα» υπήρχε ιερό της Δήμητρας και της Κόρης. Στην περιοχή αυτή κατά την κατασκευή ενός φρέατος εξαερισμού του ΜΕΤΡΟ, αποκαλύφθηκε ένα μικρό αλλά καλοδιατηρημένο τμήμα της αρχαίας οδού. Στην μικρή εκκλησία του Αγίου Σάββα στο νότιο κράσπεδο της σημερινής οδού εντοιχισμένα αρχαία μάρμαρα φαίνεται να ανήκουν σε μνημεία της Ιεράς Οδού.
Η δεύτερη στάση έγινε στο σταθμό του Ελαιώνα, όπου σε μεγάλο βάθος εντοπίστηκε η κοίτη του Κηφισού, ενώ σε άλλο χώρο του ίδιου σταθμού αποκαλύφθηκαν τρία «βάθρα θεμελίωσης» λίθινης γέφυρας. Η γέφυρα του Κηφισού ήταν γνωστή για τους «γεφυρισμούς», πειράγματα μεταξύ των ανθρώπων της πομπής.
Συνεχίζοντας την πορεία δυτικά, ακολουθεί ο Δήμος του Έρμου με τα πλούσια ταφικά ευρήματα.
Η τρίτη στάση έγινε στο Σταθμό του Αιγάλεω όπου αποκαλύφθηκε το καλύτερα σωζόμενο τμήμα της Ιεράς Οδού. Στα όρια του σημερινού Δήμου Χαϊδαρίου η Ιερά Οδός αποκαλύφθηκε σε μεγάλη έκταση στο βόρειο κράσπεδο της σημερινής.
Η τέταρτη στάση έγινε απέναντι από το ΨΝΑ Δρομοκαΐτειο, όπου βρέθηκαν δύο μεγάλοι ταφικοί περίβολοι και βάθρο ταφικού μνημείου.
Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην βυζαντινή Μονή Δαφνίου, με το εξαιρετικής σημασίας Καθολικό του 11ου αιώνα, που είναι στο σύνολό της μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. 

 Πηγή: www.xpolis.blogspot.gr

Ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις για τις επιχώσεις στη Ρεβυθούσα

Ομόφωνα αρνητικές γνωμοδοτήσεις για την κατασκευή του έργου: “συμπληρωματικές επιχώσεις στο βόρειο τμήμα της νήσου  Ρεβυθούσσας  για την εγκατάσταση αγωγού νερού”, που είχε ζητήσει ο ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) εξέδωσαν τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Μεγαρέων της 16-10-2012 όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο Σαλαμίνας της 15-10-2012.

Χωρίς λόγια!