O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ & Η ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ & ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΠΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ Ε.Ο.Ε.

Ο υγρότοπος του Βουρκαρίου Μεγάρων και η λίμνη Κουμουνδούρου παρουσιάζονται στο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού 'ΟΙΩΝΟΣ'.
Στο περιοδικό γίνεται εκτεταμένη αναφορά στο πρόγραμμα παρατηρήσεων της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας για τους υγροτόπους της Αττικής.

Η λίμνη Κουμουνδούρου καταγράφεται ως η περιοχή με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υδροβίων, αλλά και σημαντικό αριθμό παρατηρούμενων πουλιών. Η λίμνη, άγνωστη μέχρι πρόσφατα στο ευρύ κοινό, βρέθηκε στην επικαιρότητα και προκάλεσε την προσοχή των επιστημόνων αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης χάριν των επίμονων προσπαθειών των κινήσεων πολιτών της περιοχής ("Διαρκής Κίνηση" και "Οικόπολις"). Η περιοχή εκτός από την οικολογική της σημασία είναι και σημαντικός αρχαιολογικός χώρος. Αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από τις γειτονικές βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά έχει αποκτήσει πολλούς φίλους που θα εγγυηθούν με τη δράση τους την προστασία και αναβάθμιση αυτής της μικρής όασης μέσα στο γκρίζο βιομηχανικό τοπίο της Δυτικής Αττικής.

Ο υγρότοπος Βουρκάρι Μεγάρων καταγράφεται και σ αυτό το δημοσίευμα ως ένας από τους σημαντικότερους ορνιθολογικούς σταθμούς της Αττικής. Αναφέρεται τρίτος σε αριθμό καταγεγραμμένων ειδών στο νομό ( μετά τον Ωρωπό και τον Σχοινιά). Το Βουρκάρι και ο Ωρωπός φαίνεται να φιλοξενούν τον μεγαλύτερο αριθμό παρυδάτιων και κολοβατικών ειδών.
Η κεντρική σημασία του υγροτόπου μας για την διατήρηση της βιοποικιλότητας στην Δυτική Αττική γίνεται για μια ακόμα φορά εμφανής και πιέζει εκ των πραγμάτων την πολιτεία για την οριστική λύση του ζητήματος της προστασίας του. Οι δραστηριότητες του "Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου" είναι σταθερά προσανατολισμένες προς αυτή την κατεύθυνση. Η νομοθετική κατοχύρωση της προστασίας του υγροτόπου είναι πια απαίτηση τόσο της Επιστημονικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας και η επίτευξή της φαίνεται ότι είναι σήμερα πιο κοντά από ποτέ.



οι διαμαρτυρίες εντείνονται

Οι διαμαρτυρίες για την εξωφρενική επιβολή διοδίων ακόμα και μέσα στα όρια του δήμου Μεγαρέων εντείνονται. Ταυτόχρονα γίνονται συντονισμένες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες από Συλλόγους της περιοχής με αίτημα την αποκατάσταση του κατεστραμμένου δασυλλίου στην είσοδο της πόλης από την εταιρεία 'Ολυμπία Οδός'.


"νομικός οδηγός για το Περιβάλλον" - παρουσίαση βιβλίου