O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακοίνωση Συντονιστικού Φορέα Προστασίας υγροτόπου Βουρκαρίου Μεγάρων

Συμπληρώθηκαν φέτος τέσσερα χρόνια συνεχούς, συντονισμένου και μεθοδικού αγώνα για την διάσωση, προστασία και ανάδειξη του μεγαλύτερου σταθμού διαχείμασης για τα πουλιά στη Δυτική Αττική, του υγροτόπου «Βουρκάρι» Μεγάρων.
Ενός πολυμέτωπου αγώνα απέναντι σε οργανωμένα συμφέροντα, σε μία αδιάφορη αρχικά Κεντρική διοίκηση, σε ένα ασαφές και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενο νομικό πλαίσιο, με δικαστικές προσφυγές που εκκρεμούν για χρόνια και έντονες αντιπαραθέσεις ακόμα και σε τοπικό επίπεδο.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, οι σύλλογοι που απαρτίζουν τον Συντονιστικό Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου βρίσκονταν σε διαρκή επαφή, συναποφάσιζαν και δρούσαν συλλογικά αναλαμβάνοντας ποικίλες και πολύμορφες δράσεις.
Οι πολύχρονες προσπάθειες όλων στηρίχθηκαν στην πίστη και στην δύναμη που πηγάζει τόσο από το δίκαιο ενός αγώνα για τα αυτονόητα, ενός αγώνα για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς, όσο και από την συνειδητοποίηση του χρέους μας να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε τον φυσικό πλούτο που δανειστήκαμε από τις επόμενες γενιές που θα έρθουν να ζήσουν σε αυτόν τον τόσο όμορφο και ιστορικό τόπο.

Αυτές οι επίπονες προσπάθειες όλων διαφαίνεται ότι επιτέλους θα ευοδωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς υπογράφεται πλέον το Προεδρικό διάταγμα για την προστασία του υγροτόπου των Μεγάρων, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του Οργανισμού Αθήνας και προωθήθηκε ήδη από το νομοπαρασκευαστικό τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος στον αρμόδιο υπουργό για υπογραφή και αποστολή στο ΣτΕ.

Η ψήφιση του Προεδρικού διατάγματος σηματοδοτεί για εμάς το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας νέας. Με την ένταξη του υγροτόπου του Βουρκαρίου σε νομικό καθεστώς προστασίας ο ρόλος του Συντονιστικού Φορέα στρέφεται πλέον σε έναν αγώνα διεκδίκησης δράσεων για την αποκατάσταση και προβολή του υγροτόπου (όπως δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών και κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων, αναδάσωση του καμένου λόφου στο Πέραμα, απομάκρυνση των μπαζών, αναστήλωση του «Τείχους των Μεγάρων» κλπ).

Ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου είναι ένα μεγάλο δώρο και παρακαταθήκη για τον τόπο μας. Η ανάδειξή του θα μπορούσε να αποτελέσει το «κλειδί» για την απαρχή της ανάπτυξης εναλλακτικού, ήπιου οικοτουρισμού στον τόπο μας, από την οποία θα βρεθούν πολλαπλά κερδισμένοι όλοι οι κάτοικοι της Μεγαρίδας.
Αυτό φυσικά μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με ένα γενικότερο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης, χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι (επώνυμους και ανώνυμους) βοήθησαν και υποστήριξαν το έργο του Συντονιστικού Φορέα και ιδιαιτέρως, την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, την WWF Ελλάς, τα αθηναϊκά και τα τοπικά ΜΜΕ, τοπικούς βουλευτές από όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα, ειδικούς επιστήμονες από όλη την Ελλάδα (περιβαλλοντολόγους, ορνιθολόγους, υδρολόγους, γεωλόγους κλπ), οικολογικούς φορείς της Αττικής και όχι μόνο, τους νομικούς μας συμβούλους χάριν στους οποίους πετύχαμε σημαντικές θετικές αποφάσεις στο δικαστικό μέτωπο, και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη ξεχωριστά που συνέδραμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην προσπάθειά μας αυτή.

Ο Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου θα συνεχίσει και μέσα σε αυτή τη δυσβάσταχτη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, να αντιτίθεται σε κάθε σχέδιο υποβάθμισης του τόπου μας και της ποιότητας ζωής μας.
Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη που αγωνιά για το μέλλον του τόπου μας, του τόπου που γεννηθήκαμε, δραστηριοποιούμαστε επαγγελματικά και μεγαλώνουμε τις οικογένειές μας, να δραστηριοποιηθεί είτε μαζί μας είτε σε άλλες εθελοντικές προσπάθειες για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας.


Το περίπτερο του Φορέα μας στην "4η Μεγάρων γή"



Αυθαίρετο και παράνομο εκκλησάκι στη Ν.Πέραμο;;!!!

Aυθαίρετο και παράνομο στήσιμο εκκλησίας «ἐν τῶ μέσω τῆς νυκτός»

Η παρανομία και η ξεδιάντροπη κατάχρηση εξουσίας, όπου υπάρχει, καλά κρατεί σε τούτη τη δύσμοιρη χώρα!... Την Δευτέρα 20 Αυγούστου και ώρα 4.30 π.μ.(μέσα στην άγρια νύκτα, ἐν κρυπτῶ καὶ παραβύστω), ομάδα παρατρεχάμενων της ενορίας Ν. Περάμου, «εγκατέστησε»!... αυθαίρετα και παράνομα, εκκλησία σε ξένο οικόπεδο, αφού είχε οργανώσει, προ καιρού την όλη επιχείρηση.

Γερανός με την συνοδεία τροχαίας (με τίνος άραγε εντολή η τροχαία Αστυνομία καλύπτει παράνομη κίνηση αυθαιρέτου κτίσματος ;), εγκατέστησε μέσα σε χρόνο ρεκόρ έτοιμη προκατασκευασμένη εκκλησία σε «ξένη ιδιοκτησία»!...

Ο αρχηγός που συντόνιζε την επιχείρηση δεν εμφανίστηκε πουθενά!... (κακές γλώσσες λένε, ὄτι είδαν έναν μαυροφερεμένο δειλό ανθρωπάκο που κρυβόταν πίσω από ελαιόδενδρα !...). Επί ποδός ήσαν, εκπρόσωποι του δήμου (Μ.Πεύκου και Μεγάρων), επίτροπος της εκκλησίας, νεωκόροι, παρατρεχάμενοι κ.λ.π. Δούλευαν πυρετωδῶς οι ἄνθρωποι της εταιρίας του προκατασκευασμένου κτίσματος!...

Ο ηλεκτρολόγος είχε συνδέσει καλώδια στον παρακείμενο στύλο της ΔΕΗ με σκοπό να υποκλέψει το ηλεκτρικό ρεύμα. Έγινε τηλεφωνική καταγγελία στο παράρτημα της ΔΕΗ στην Ελευσίνα και οι υπάλληλοι ενημερώθηκαν, αλλά οι υπάλληλοι της ΔΕΗ ουδέποτε εμφανίστηκαν να κάνουν την σχετική αυτοψία της παράνομης πράξης. Ποιος νομοταγής πολίτης που καλοπροαίρετα οικοδομεί, παίρνει αυθαίρετα ηλεκτρικό ρεύμα από τον παρακείμενο στύλο της ΔΕΗ; Πόσα πρέπει να πληρώση για να συνδεθῆ το κτίσμα του με την ηλεκτρική ενέργεια; Η εκκλησία θα το «έπαιρνε» απ’ ευθείας, τσάμπα, χωρίς ντροπή;

Πέρα από τις άλλες παρανομίες το κτίσμα είναι τελείως ακαλαίσθητο. Ουδεμία σχέση έχει με τα πανέμορφα εξωκλήσια του κάμπου και της ραχούλας!... Μοντέρνο παραμάγαζο του κεντρικού super market είναι!...

Όταν μετά από κάλεσμα, ήλθε η άμεσος δράσις, οι κτίστες, οι ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και οι νεωκόροι εξαφανίστηκαν (!) και ο εποπτεύων επίτροπος δήλωνε ότι δεν ήξερε τίποτε και κανέναν!... Ψέμματα, αυθαιρεσία, κατάφωρη προσπάθεια κλοπής ιδιοκτησίας, για γέλια και για κλάματα η όψη της σαπισμένης εξουσίας (παντός είδους) και των θλιβερών ανθρώπων της.

Εκείνος ο παπάς, με τι πρόσωπο θα ανέβει στον άμβωνα να κηρύξη τον λόγο της ηθικής;
Πῶς θα εμπνέυσει το εκκλησίασμα; Μέσα σ’ αυτόν τον δύσκολο καιρό της οικονομικής κρίσης που πλήτει όλους τους ανθρώπους πῶς θα πεῖ:
• Ου ψευδομαρτηρήσεις
• Ου κλέψεις
• Ου παρανομήσεις
Ο σκηνοθέτης της συμμοριακής επιχείρησης όμως δεν εμφανίζεται, γιατί η δειλία πάει χέρι–χέρι με την παρανομία.

Θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν ένα μικρό εικονοστάσι με δυο–τρία δένδρα για σκίαση, συναφές προς το θρησκευτικό συναίσθημα του κάθε διαβάτη. Θα άναβε το καντηλάκι του, θα έκανε τον σταυρό του και θα έπαιρνε δύναμη να βαδίση το δύσκολο μονοπάτι της ζωής του.

Έλα όμως που το εικονοστάσι δεν έχει παγκάρι!...
Ξέρετε... είμαστε μικρό χωριό... και γνωριζόμαστε...
Ούρλιαζαν οι αδύναμες γριούλες–ιδιοκτήτριες όταν η ομάδα ασελγούσε στην ξένη αυλή, στην ιδιοκτησία τους!... Τώρα μαθαίνομε ὄτι η δικηγόρος τους θα βάλει ένα «ΠΩΛΕΙΤΑΙ» στο αυθαίρετο!...

Ε ρε γέλια!... στην ήσυχη γειτονιά!...

Η γειτόνισσα
(Β. Δ.)

Είναι δυνατόν να δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτε η δημοτική αρχή για το οικοδόμημα αυτό; Λέτε να αναβιώνει ο λαϊκός θρύλος που θέλει οι Μεγαρίτες, άρα σε επέκταση και οι Νεοπεραμιώτες, να χτίζουν εκκλησία σε μία μόλις μέρα; Κανένας δεν πήρε χαμπάρι ποιος τοποθέτησε το εκκλησάκι σε δημόσιο χώρο, κανένας δεν είδε ποιος έστρωσε τσιμέντο στο έδαφος, κανένας δεν άκουσε ούτε σφυρί να χτυπά, ούτε γερανό να μεταφέρει το προκατασκευασμένο οίκημα. Φαίνεται λοιπόν πως εφάρμοσαν τη μέθοδο της μεταφοράς χέρι με χέρι, μέσα σε μια νύχτα, αφού νύχτα τοποθετήθηκε το εκκλησάκι για να μη το πάρει χαμπάρι κανένας, ούτε καν οι γείτονες !!!

Την καντίνα όμως στην παραλία της Ν. Περάμου όλοι την είδαν, βρέθηκαν κάποιοι και το κατήγγειλαν, αντέδρασε δε άμεσα η δημοτική αρχή. Η αρμόδια Πολεοδομία στην περίπτωση αυτή, προφανώς δεν δέχτηκε καμία ενόχληση, καμία καταγγελία. Τώρα όμως που το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα, να δούμε τι θα πράξει ... Ο Δήμαρχος θα πάρει το θέμα πάνω του, να διατάξει την κατεδάφιση του ή θα το πνίξει στο όνομα της ψηφοθηρίας;

Πηγή: www.megaritiko.blogspot.gr

Πρόσφατες φωτογραφίες από το Βουρκάρι

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 6/9/2012

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!!!