O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ ΣΤΗ Ν.ΠΕΡΑΜΟ!


Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια… ετοιμάζουμε τις φωλιές τους!

Υποδεχόμαστε τα χελιδόνια… ετοιμάζουμε τις φωλιές τους!
Για 20η συνεχόμενη χρονιά, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει τα «Χελιδονίσματα», προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους να υποδεχθούν την Άνοιξη και τους προάγγελούς της, τα χελιδόνια, ετοιμάζοντάς τους μια φωλιά!
Σκοπός των «Χελιδονισμάτων» είναι τα παιδιά και οι γονείς τους, καθώς και κάθε επισκέπτης να ευαισθητοποιηθούν σχετικά με τον ερχομό των χελιδονιών, το μακρύ τους ταξίδι και να τα βοηθήσουν φτιάχνοντας για αυτά φωλιές από πηλό, τις οποίες αφού στεγνώσουν θα τις τοποθετήσουν στο σχολείο ή στο σπίτι τους, προσφέροντας έτοιμες κατοικίες!
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν με τη βοήθεια εθελοντών αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με την κατασκευή των φωλιών, αλλά και τα πρώτα υλικά όπως πηλός.
Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους και θα πραγματοποιηθεί:
-Στην Αθήνα
  • Πάρκο «Α. Τρίτσης», Κυριακή 23 Μαρτίου, ώρες 11:00-14:00, με την υποστήριξη των δήμων Ιλίου, Αγίων Αναργύρων Καματερού και του ΑΣΔΑ
  • Άλσος Βεΐκου, Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρες 11:00-14:00, με την υποστήριξη του δήμου Γαλατσίου και τη συμμετοχή της τοπικής ομάδας «Γείτονες» Γαλατσίου
-Στη Θεσσαλονίκη
  • Φράγμα Θέρμης (Αναψυκτήριο), Κυριακή 30 Μαρτίου, ώρες 10:00-14:00 και αποκλειστικά για σχολεία Δευτέρα 31 Μαρτίου, ώρες 9:00-13:00 στον ίδιο χώρο, με την υποστήριξη του δήμου Θέρμης.
Τα «Χελιδονίσματα 2014» θα υλοποιηθούν και σε άλλες πόλεις σε συνεργασία με φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, περιβαλλοντικούς φορείς και δήμους.
Περισσότερες πληροφορίες στα 2102316977, 2108228704, 2310 244245 και 6974510976, info@ornithologiki.gr

Λίγα λόγια για τα χελιδόνια:
Τα χελιδόνια πετούν σε όλες τις ηπείρους, εκτός από την Ανταρκτική, διανύοντας χιλιάδες χιλιόμετρα για βδομάδες. Σχεδόν όλα εγκαταλείπουν την Ευρώπη για να περάσουν τον χειμώνα στην Αφρική, στις χώρες νότια από τη Σαχάρα, όπου βρίσκουν ευκολότερα την τροφή τους, όπως έντομα (κουνούπια, μυγάκια κ.ά.)

Υπάρχουν πολλά είδη χελιδονιών, τα οποία διαφέρουν ως προς το σχήμα, το χρώμα, τον τρόπο που φτιάχνουν τη φωλιά τους, αλλά και το μέρος που τα βλέπει κανείς. Το πλέον χαρακτηριστικό τους είναι οι μακριές φτερούγες που τα κάνουν να είναι από τα πιο χαρακτηριστικά πουλιά στον αέρα, τα οποία μάλιστα μπορούν να τρέφονται ενώ πετούν! Το Λευκοχελίδονο (Delichon urbicum), για το οποίο θα ετοιμαστούν φωλιές, είναι λευκό στο κάτω μέρος του σώματός του, ενώ στο επάνω έχει λευκή τη βάση της ουράς του.
Eva Stes/ Ορνιθολογική
Αν και κάθε είδος χελιδονιού έχει δικό του τύπο φωλιάς, τα περισσότερα τις φτιάχνουν από πηλό, μαζεύοντας λάσπη που τη μεταφέρουν με τη μορφή σβόλου.

Ο "Κούρος" σε αποστολή βοήθειας στην Κεφαλλονιά


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αποστολή της Ομάδας μας στην Κεφαλλονιά στις 13-3-2104, που σκοπό είχε την παράδοση τροφίμων μακράς διάρκειας και φαρμάκων στους σεισμόπληκτους του νησιού.
Τα είδη πρώτης ανάγκης αυτά, συλλέγησαν από σχολεία της πόλης μας, από φαρμακεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου και από μέλη μας.  
Τα είδη που συλλέγησαν ήταν κατά σειρά προτεραιότητας από τις λίστες που μας απεστάλησαν από τον Δήμο Κεφαλληνίας και από παιδίατρο του Αργοστολίου και περιλάμβαναν, γάλα, παιδικές κρέμες, παιδικές πάνες, όσπρια, ζυμαρικά, κονσέρβες, είδη καθαριότητας, πάνες ακράτειας και φάρμακα για παιδιά.
Συλλέγησαν περίπου 800 κιλά ειδών πρώτης ανάγκης και παρεδώθησαν από μέλη του διοικητικού μας συμβουλίου στον πρόεδρο του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Παιδείας του Δήμου Κεφαλληνίας Κο Διονύσιο Κοκκόση, στο Ληξούρι Κεφαλληνίας.
Να ευχαριστήσουμε όσους προσέφεραν από το υστέρημά τους για να πραγματοποιηθεί η αποστολή αυτή και ιδιαιτέρως: 
Το 5ο και 8ο δημοτικό σχολείο Μεγάρων, το 3ο γυμνάσιο Μεγάρων αλλά και τους αντίστοιχους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων αυτών, όπως επίσης και τους κάτωθι φαρμακοποιούς:
Βαρελά Ελένη και Σταμπόλα Ιεροθέο,
Καλοζούμη Μαρία,
Κατρακούλη Μαρία,
Κουρσόπουλο Γεώργιο,
Μήτσο Θεόδωρο,
Παπαθανασίου Ευθυμία,
Προίσκο Ιωάννη,
Χατζηδημητρίου Κων/νο,
Χατζόπουλο Γεώργιο,
Κοροβέση Αδαμαντία.

     για το Δ.Σ.
   Ο  Πρόεδρος       
Δημήτριος  Κατερινίτσας