Ολική αναδημοσίευση του σχετικού άρθρου της 7/10/2021 της εφημερίδας "ΑΙΧΜΗ ΜΕΓΑΡΩΝ, ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ & ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ":

"Πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στη δημοτική αρχή και στους συλλόγους της περιοχής αποτελεί το έργο της διέλευσης του αγωγού υπερυψηλής τάσης από περιοχές των Μεγάρων, της Λάκκας και της Νέας Περάμου.

Με αφορμή το θέμα αυτό μιλήσαμε με τον δήμαρχο Μεγαρέων Γρηγόρη Σταμούλη ο οποίος μας δηλώνει με σιγουριά προσπαθώντας να εφησυχάσει τους δημότες «ότι το καλώδιο δεν αποφέρει καμία βλάβη στον άνθρωπο».

Ο πρώτος πολίτης του δήμου εξηγεί τους λόγους για τους οποίους έγινε η προσφυγή στο ΣτΕ, προαναγγέλλοντας πολλά αναπτυξιακά έργα μέσω των χρημάτων που θα εισρεύσουν στο δήμο από το εν λόγω έργο.


Ερωτ: Κύριε δήμαρχε, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε πως εντείνονται οι διαμαρτυρίες για το έργο του καλωδίου υπερυψηλής τάσης. Διαφαίνεται επίσης αλλαγή πλεύσης από τη δημοτική αρχή. Πείτε μας την άποψη σας για όλα όσα ακούγονται, γράφονται και διαφαίνονται.

Κύριε Υψηλάντη, πρέπει επιτέλους να αφήσουμε τις αγκυλώσεις και την στείρα άρνηση η οποία δεν οδηγεί πουθενά και να κοιτάξουμε τα συμφέροντα του τόπου και των δημοτών. Γιατί πιστεύω ότι επιβάλλεται να εκμεταλλευθούμε αυτή την ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής. 

Πέρα από κάθε βεβαιότητα είναι σίγουρο ότι το καλώδιο δεν αποφέρει καμία βλάβη στον άνθρωπο. Το λέω με τόσο μεγάλη σιγουριά, διότι όλο αυτό το διάστημα το έχουμε διερευνήσει. Θυμίζω πως πήραμε την πρωτοβουλία και φέραμε τρεις καθηγητές του Πολυτεχνείου ηλεκτρολόγους – μηχανολόγους οι οποίοι τεκμηρίωσαν επιστημονικά πως το καλώδιο δεν βλάπτει. Και εδώ είναι ευκαιρία να τονίσω ότι εμείς ως διοίκηση είχαμε προσκαλέσει σε ειδική ημερίδα για το θέμα αυτό δύο καθηγητές, όμως με παρέμβαση του κ. Ανδρέα Γεωργακή (ο οποίος διαμαρτύρεται τώρα και υποστηρίζει ότι το καλώδιο θα κάνει ζημιά), συμμετείχε και τρίτος καθηγητής ο οποίος ήταν επιλογή του! Και οι τρεις λοιπόν καθηγητές μας διαβεβαίωσαν ότι το καλώδιο δεν βλάπτει.

Και επειδή κάποιοι είπαν ότι φέραμε τους καθηγητές που είναι υπέρ του καλωδίου, θυμάστε πως δύο χρόνια τώρα προκαλώ αυτούς που έχουν διαφορετική άποψη να φέρουν τους επιστήμονες που είναι κατά του καλωδίου για να μας πουν πού αυτό βλάπτει. Μπορούν να πείσουν και εμάς! Όμως δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έχει εμφανιστεί κανένας. Δεν έχουν φέρει κανέναν. Αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχουν επιστήμονες (Ηλεκτρολόγοι – Μηχανολόγοι), που να λένε ότι το καλώδιο βλάπτει. Άρα λοιπόν με το δεδομένο πως το καλώδιο δεν βλάπτει την υγεία, την στιγμή μάλιστα που θα είναι δύο μέτρα κάτω από τη γη και τσιμενταρισμένο (που δεν το τσιμεντάρουν επειδή όπως λένε κάποιοι είναι επιβλαβές, αλλά το τσιμεντάρουν για να το προστατεύσουν από δολιοφθορές), γιατί να μπούμε σε αυτή την στείρα άρνηση και να μην εκμεταλλευθούμε την ιστορική στιγμή όπου για πρώτη φορά ο δήμος μας θα πάρει αντισταθμιστικά.

Δηλαδή για ένα έργο που δεν αποφέρει καμία απολύτως βλάβη, θα δοθούν αρκετά χρήματα για να γίνουν αναπτυξιακά έργα. Σε αντίθεση με το παρελθόν όπου βιώσαμε καταστάσεις με έργα που έγιναν και είχαν επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και στις περιουσίες δίχως ο δήμος να πάρει τίποτα. Τώρα που βρισκόμαστε μπροστά σε μία περίπτωση που δεν βλάπτει κανέναν, γιατί να μην αρπάξουμε την ευκαιρία για ανάπτυξη της περιοχής μας; Γιατί να αφήνουμε την περιοχή υποβαθμισμένη; 

Ερωτ: Υπήρξε όμως ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παν. Παρασκευάς ο οποίος εξέφρασε κάποιους ενδοιασμούς αλλά και την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το έργο, στέλνοντας τις παρατηρήσεις του προς την Περιφέρεια. Τι έχετε να μας πείτε για όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας;

Ο κ. Παρασκευάς αν διαβάσατε προσεκτικά αυτά που λέει, δεν λέει πουθενά ότι το καλώδιο βλάπτει στην υγεία. Υποστηρίζει ότι αυτό το έργο δεν ωφελεί τη Νέα Πέραμο. Ξεκαθαρίζω πως το έργο δεν γίνεται για να ωφελήσει τα Μέγαρα και τη Νέα Πέραμο, αλλά για να μεταφερθεί το ηλεκτρικό ρεύμα από τη Κρήτη στην Αττική. Και να πούμε και κάτι άλλο; Αυτό το καλώδιο πέραν του ότι διασχίζει όλη την Ευρώπη, πέρασε από τη Κρήτη, πέρασε σε δύο σημεία από τη Πελοπόννησο, ενώ εδώ στην Αττική η Περιφέρεια έχει πει «ναι», ενώ «ναι» έχουν πει ο δήμος Μάνδρας, ο δήμος Ελευσίνας αλλά και ο δήμος Ασπροπύργου που έχει και τον σταθμό μετατροπής, και αυτό μπορεί να είναι επιλήψιμο. Όμως όλοι αυτοί οι δήμοι έχουν πει «ναι» διότι γνωρίζουν ότι το καλώδιο δεν βλάπτει στην υγεία.

Θα ήμουν ο πρώτος που δεν θα έλεγα με τίποτα να περάσει αυτό το καλώδιο εάν υπήρχε έστω και παραμικρή βλάβη για τους πολίτες. Η μόνη όχληση από αυτό το έργο είναι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του, όπου σκάβουν για να περάσουν το καλώδιο. Μετά δεν θα υπάρχει ούτε καν οπτική όχληση, αφού το καλώδιο είναι υπόγειο. Το έργο θα τελειώσει γρήγορα αφού θα ανοιχτεί το χαντάκι για να τοποθετηθεί και έπειτα θα γίνει αποκατάσταση οδοστρώματος. Θυμίζω μάλιστα ότι το καλώδιο δεν μπαίνει σε καμία περιουσία αφού θα πηγαίνει δρόμο-δρόμο και δεν δημιουργεί καμία δουλεία ούτε και δέσμευση σε περιουσίες. Με απλά λόγια, δεν δημιουργεί πρόβλημα σε κανέναν πολίτη.

Ερωτ: Όταν μιλάτε για την δυνατότητα αναπτυξιακών έργων, σε ποια έργα αναφέρεστε;

Καταρχήν διευκρινίζω πως αναπτυξιακά έργα θα γίνουν και στα Μέγαρα αλλά και στη Νέα Πέραμο. Πρώτος στόχος είναι η πολεοδόμηση της Βαρέας που αποτελεί το «τρένο» της ανάπτυξης. Έπειτα θα επιδιώξουμε να αγοράσουμε το χώρο στη περιοχή «Κατσούλη Μαντράκι», έναν χώρο αρκετά σημαντικό για το δήμο. Θα φτιάξουμε ένα πολιτιστικό κέντρο στη Νέα Πέραμο, θα φτιάξουμε και ένα κολυμβητήριο. Όλα αυτά τα αναπτυξιακά έργα θα χρηματοδοτηθούν από το έργο του καλωδίου. Και αυτά τα χρήματα δίνονται στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης των εταιρειών. Δεν δίνονται ως αντιστάθμισμα σχετικό με το ότι το έργο βλάπτει την υγεία. Δεν θα βάζαμε ποτέ στη ζυγαριά την υγεία με οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη έρχεται χωρίς κίνδυνο και υποβάθμιση!

Αλλά επαναλαμβάνω ότι λειτουργούμε με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που βεβαιώνουν ότι το καλώδιο δεν βλάπτει την υγεία. Διότι δεν υπάρχουν επιστημονικά συγγράμματα που να αναγράφεται ότι το καλώδιο συνεχούς ρεύματος βλάπτει, αφού η ακτινοβολία του είναι μικρότερη από ένα πιστολάκι που χρησιμοποιούμε στο σπίτι. Θα έλεγα ότι περισσότερο βλάπτουν τα καλώδια υψηλής τάσης που περνούν από τα μπαλκόνια μας, περισσότερο βλάπτουν τα κινητά μας. Είναι όμως επιστημονικά τεκμηριωμένο πως τα καλώδια συνεχούς ρεύματος έχουν μικρότερη ακτινοβολία και από τη πιο μικρή συσκευή. Όταν μάλιστα είναι και υπόγεια (δύο μέτρα κάτω από τη γη) δεν υπάρχει καμία ακτινοβολία.

Ερωτ: Οπότε η προσφυγή στο ΣτΕ ήταν χαμένος κόπος και χαμένα χρήματα για το δήμο;

Δεν θα έλεγα ότι ήταν χαμένος κόπος. Όλα έγιναν στο πλαίσιο μιας αριστοτεχνικής τακτικής για να μπορέσουμε να πάρουμε όλα αυτά που προανέφερα, τα οποία θα αναπτύξουν την περιοχή. Ήταν άσκηση πίεσης. Διαφορετικά δεν θα παίρναμε τίποτα. Ήταν μια στρατηγική και συνεργαστήκαμε πολύ καλά σε αυτό το θέμα και με την αντιπολίτευση. Βοήθησε πολύ και ο κ. Πομώνης σε αυτό αλλά και ο συνδυασμός του κ. Μπερδελή. Εφαρμόσαμε μια τακτική η οποία απέφερε πίεση για να πάρουμε αυτά που πρέπει. Υπήρξαν βέβαια και στελέχη της αντιπολίτευσης που είχαν άλλη άποψη και κάποιους ενδοιασμούς, όμως στην πορεία πείστηκαν πως το καλώδιο δεν βλάπτει επειδή επαναλαμβάνω δεν υπάρχει επιστημονική άποψη που να λέει ότι βλάπτει.

Φαίνεται ξεκάθαρα λοιπόν πως η τακτική των πιέσεων απέδωσε και θα λάβουμε από 6,5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων. Πέραν των χρημάτων που θα λάβει ο δήμος με τη διέλευση του καλωδίου θα ωφεληθούν και οι πολίτες ως καταναλωτές ρεύματος. Με αυτή τη διασύνδεση, επειδή θα κλείσουν τα εργοστάσια λιγνίτη στη Κρήτη, η Ελλάδα θα πληρώνει λιγότερο περιβαλλοντικό φόρο. Αυτό θα είναι προς όφελος των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλάμε για 300-400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, χρήματα τα οποία δεν θα πληρώνουν πλέον οι πολίτες μέσω των λογαριασμών. Γιατί μέχρι σήμερα το περιβαλλοντικό φόρο που μπαίνει στην Ελλάδα τον πληρώνουμε όλοι μας μέσω των λογαριασμών.Οπότε μετά την ολοκλήρωση του έργου θα υπάρχει και οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές. 

Γι’ αυτό όλοι μιλούν για ένα έργο εθνικής σημασίας το οποίο ότι και να γίνει δεν πρόκειται να σταματήσει. Το πολύ πολύ να καθυστερήσει. Κάτι που θα επιβαρύνει αποκλειστικά και μόνο την ανάδοχο εταιρεία. από τη καθυστέρηση κανείς δεν ωφελείται. Απεναντίας εμείς θα ωφεληθούμε όταν επιτρέψουμε να περάσει το καλώδιο, την στιγμή που έχει περάσει από όλους τους δήμους, αφού έχει ξεκινήσει από τη Κρήτη, έχει περάσει όλη τη Πελοπόννησο, ενώ αξίζει να γίνει γνωστό ότι στην Ελευσίνα περνάει μέσα από τη πόλη. Οπότε δεν μπορούμε εμείς να σταθούμε εμπόδιο σε ένα τόσο μεγάλο έργο, το οποίο εφόσον δεν είναι επιβλαβές, μόνο οφέλη θα μας αποφέρει.

Ερωτ: Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα βίντεο από συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου όπου λέτε ότι μαζί με την προσφυγή θα κάνετε και ασφαλιστικά μέτρα όταν ξεκινήσει το έργο. Όλα αυτά που λέγατε τότε γιατί τα λέγατε;

Όλα αυτά που είχα πει τότε ήταν μέσα στην τακτική των πιέσεων προς την εταιρεία για να αναγκαστεί να δώσει αυτά τα χρήματα. Ήταν στα πλαίσια της άσκησης πίεσης!

Ερωτ: Τι απαντάτε στους εκπροσώπους της ΠανΜεγαρικής Ένωσης για όλα αυτά που κατήγγειλαν για εσάς υποστηρίζοντας πως δεν σέβεστε τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Καταρχάς δεν έχω αναιρέσει καμία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Το δημοτικό συμβούλιο έλαβε μια απόφαση η οποία έλεγε να κάνουμε προσφυγή στο ΣτΕ. αυτό έγινε και η προσφυγή υπάρχει. Επομένως γιατί διαμαρτύρονται; Εγώ εκτέλεσα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου προχωρώντας σε προσφυγή, όπως φυσικά εκ του θεσμικού μου ρόλου, όφειλα να πράξω. 

Αλλά εγώ θέλω να μας πει ο φίλος συντονιστής της ΠανΜεγαρικής Ένωσης, ο κ. Γεωργακής, πού βλάπτει το καλώδιο; Και τον ερωτώ δημόσια επαναλαμβάνοντας πως ο καθηγητής που ο ίδιος πρότεινε, είπε δημόσια πως το καλώδιο δεν βλάπτει.

Ερωτ: Εσείς κ. δήμαρχε γνωρίζοντας ότι καλώδιο δεν βλάπτει, ήσασταν εξαρχής ξεκάθαρος ζητώντας αντισταθμιστικά. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης που αντιδρούσαν τότε πιστεύετε ότι σήμερα έχουν πειστεί;

Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειονότητα της αντιπολίτευσης έχει πειστεί. Θεωρώ ότι και οι πιο δύσπιστοι είναι πλέον πεπεισμένοι πως το καλώδιο δεν βλάπτει." 


Η ανωτέρω σχετική δημοσίευση της "ΑΙΧΜΗΣ ΜΕΓΑΡΩΝ" βρίσκεται εδώ: Γρ. Σταμούλης: Η ανάπτυξη έρχεται χωρίς κίνδυνο και υποβάθμιση…