O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Με μία άνευ προηγουμένου συμμετοχή και πρωτοφανή επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αναδάσωση στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι!!!

 
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το πρωϊ η αναδάσωση - δενδροφύτευση στο λόφο του Περάματος στο Βουρκάρι. Η συμμετοχή ήταν πραγματικά πρωτόγνωρη αλλά και συνάμα συγκινητική. Περισσότερα από 1.000 άτομα με σύμμαχο τον καιρό συμμετείχαν στην αναδάσωση κατά την οποία φυτεύτηκαν περίπου 5.400 δενδρύλια (χαλέπιος πεύκη, κουκουναριά, δρυς κλπ)  στην καμένη από το 2008 έκταση των 95 στρεμμάτων περιαστικού δάσους.
Από πολύ νωρίς το πρωϊ επιστημονικό κλιμάκιο της Περιφέρειας με επικεφαλής τον Προϊστάμενο Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Ε. Κοκμοτό πραγματοποίησε με πλήρη συντονισμό και σε άρτια συνεργασία με τους 80 περίπου εργάτες της Περιφέρειας όλες τις απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες για την αναδάσωση της περιοχής. Πρώτα ξεφορτώθηκαν τα εργαλεία (αξίνες, σκαλιστήρια, φτυάρια, ποτιστήρια κλπ) σε δύο σημεία στο μπροστινό και στο πίσω μέρος του λόφου. Έπειτα ξεφορτώθηκαν τα δενδρύλια σε τρία σημεία: στην είσοδο του λόφου από την μεριά του οικισμού, στο πίσω μέρος του λόφου από την μεριά των ΕΛΠΕ και στην άκρη της υπό αναδάσωσης περιοχής στο τέλος του λόφου προς την μεριά των Αλμυρών.
Με τις υποδείξεις, την εποπτεία και την καθοδήγηση των ειδικών (γεωπόνων, δασολόγων κλπ), οι εργάτες της Περιφέρειας, που κατεύθασαν στην περιοχή με τα δύο mini-bus του Δήμου Μεγαρέων, μετέφεραν με καροτσάκια τα κατάλληλα κάθε φορά δενδρύλια και τα τοποθέτησαν στην άκρη του κάθε λάκου που είχε ανοιχτεί τις προηγούμενες ημέρες από τους ίδιους. Ειδικές κατηγορίες δενδρυλίων τοποθετήθηκαν στα χαμηλά μέρη του λόφου, άλλες στην πίσω πλευρά του, άλλες κοντά στον υγροβιότοπο, ενώ σε αρκετά σημεία κυρίως σε ενδιάμεσο υψόμετρο και προς τη μεριά του Βουρκαρίου τοποθετήθηκαν διάφορα είδη σε προκαθορισμένες αναλογίες (δηλ. ανά τρία είδη της μίας κατηγορίας τοποθετούνταν ένα από άλλη κλπ).
Παράλληλα τα ακροβολιμένα περιμετρικά του λόφου του Περάματος μέλη της Εθελοντικής Ομάδας "Κούρος" είχαν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Με την άφιξη των εθελοντών οι υπεύθυνοι της Περιφέρειας, αφού έκαναν πρώτα ένα σύντομο αλλά αρκετά διαφωτιστικό μάθημα σχετικά με τον σωστό τρόπο φύτευσης των δενδρυλίων, χώρισαν σε ομάδες τους συμμετέχοντες και τους κατεύθυναν σε συγκεκριμένα σημεία της περιοχής. 
Επιβλέποντες από την Περιφέρεια σε διαρκή επαφή μεταξύ τους επόπτευαν και επιτηρούσαν κάθε σημείο καθ' όλη τη διάρκεια της αναδάσωσης.
Στο τέλος της φύτευσης των δενδρυλίων ακολούθησε το πότισμα αυτών με την βοήθεια δύο υδροφόρων από τους Δήμους Μεγαρέων και Ελευσίνας, αλλά και του πυροσβεστικού οχήματος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων "Κούρος".   
Στον χώρο παραβρέθηκαν επίσης δύο ασθενοφόρα από τον Δήμο Μεγαρέων και τον Δήμο Ελευσίνας ενώ είχαν τοποθετηθεί και δύο χημικές τουαλέτες (μία στο μπροστινό και μία στο πίσω μέρος του λόφου).
Στους συμμετέχοντες στην δενδροφύτευση μοιράστηκαν εμφιαλωμένα μπουκαλάκια νερού, μπισκότα και αναμνηστικές φανέλες από την Περιφέρεια Αττικής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο καιρός υπήρξε πραγματικός σύμμαχος αφού την ημέρα της αναδάσωσης επικρατούσε ηλιοφάνεια ενώ την επομένη της φύτευσης ο βροχερός καιρός βοήθησε σε ένα καλό πότισμα αναγκαίο για την επιτυχία της.  
Οι χρόνιες και μεθοδικές προσπάθειες του Συντονιστικού Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου ευοδώθηκαν τελικά με τον καλύτερο τρόπο. Τα εύσημα ανήκουν σε όλους, από τη Διεύθυνση Αναδασώσεων και το Δασαρχείο που προχώρησαν στις μελέτες, την Εκκλησία της Ελλάδος και την Μονή Πετράκη που έδωσαν την σχετική άδεια, τους φορείς που βοήθησαν στην πραγματοποίησή της και κυρίως στον ανάδοχο, την Περιφέρεια Αττικής, που ενέργησε άμεσα και υποδειγματικά για την επιτυχή υλοποίησή της.
Αναμένουμε φυσικά να ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο μέρος της σχετικής μελέτης αναδάσωσης της περιοχής που προβλέπει την τοποθέτηση δεξαμενών για το πότισμα της περιοχής και την λίπανση των δενδρυλίων για δύο χρόνια, όπως άλλωστε εγγυήθηκε η Αντιπερειφερειάρχης κ. Σταυρούλα Δήμου η οποία ανακοίνωσε και την τοποθέτηση πινακίδων για την απαγόρευση της βοσκής στην αναδασωμένη έκταση.
Κλείνοντας θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους όσους συμμετείχαν ενεργά στην δράση της δενδροφύτευσης. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους διακρίναμε τους κατωτέρω φορείς, αρχές και συλλογικότητες:
Από την Περιφέρεια Αττικής: Στ.Δήμου (Αντπερειφερειάρχης Δυτικής Αττικής), Κ.Πιπιλή (Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου), Π.Βουδούρης (Σύμβουλος), Ε.Κοκμοτός (Προϊστάμενος) κ.α.
Από τον Δήμο Μεγαρέων: Ι.Μαρινάκης (Δήμαρχος), Κλ.Βαρελάς, Λ.Παπαλευτέρης (Αντιδήμαρχοι), Θ.Κεφαλόπουλος (Πρόεδρος Δ.Σ.), Σ.Κουβάς (Συνήγορος Δημότη) και οι δημοτικοί σύμβουλοι Π.Νικολάου-Αυγουστή, Θ.Ζάλης, Α.Μακρυγιάννης, Δ.Στρατιώτης (τ. Δήμαρχος), Ι.Πομώνης, Γρ.Σταμούλης, Γ.Στρατούρης, Γ.Δήμας, Θ.Μιχάλαρος, Τ.Δέσκος κ.α.
Δημοτικοί σύμβουλοι Δήμου Ελευσίνας
I. Βέρδη (Διεύθυνση Αναδασώσεως Αττικής)
Ζ. Γεωργομή (Δασαρχείο Μεγάρων)
Γυμνάσια και Λύκεια Μεγάρων, Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας
3ο Δημοτικό Σχολείου Ν. Περάμου
Σύλλογος ΑΜΕΑ Μεγάρων
Σώμα Ελλήνων Οδηγών (παράρτημα Μεγάρων)
Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "ΚΟΥΡΟΣ"
Σώμα Έρευνας και Διάσωσης (ΣΕΔ)
Σύλλογος Εθελοντών Θριασίου Πεδίου
Εξωραϊστικοί σύλλογοι: Αναγέννηση Περάματος, Αλμύρες Βουρκαρίου, Καθαρό Περιβάλλον Αγ. Τριάδας κ.α.
Πυροσβεστικό Σώμα Μεγάρων
Αεροπορία Στρατού Μεγάρων (2ο ΤΥΑΔ)
112 Πτέρυγα Μάχης
Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου

Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας για την αναδάσωση


ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ

Ελευσίνα, 7 Μαρτίου 2013
Ταχ. Δ/νση:             Ταχ. Κώδικας:      Τηλέφωνο:            Τηλεομοιοτυπία:
Πληροφορίες:
Ηλεκτρ. Δ/νση: 
Ηρώων Πολυτεχνείου 78
192 00  -  ΕΛΕΥΣΙΝΑ
213 2047 060
210 5560807
Ιωάννης Μηλιδάκης
imilidakis@patt.gov.gr





ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία η αναδάσωση στο Βουρκάρι Μεγάρων

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 6 Μαρτίου στον Υδροβιότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής και πλήθος φορέων.
Πάνω από 2000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στον αναδασωτέο χώρο οι οποίοι με περισσή διάθεση ξεχύθηκαν στο λόφο δίνοντας ζωή σε 93,7 στρέμματα καμένης έκτασης. Ανάμεσά τους οι μαθητές των σχολείων της Δυτικής Αττικής, οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής και του Δήμου Μεγάρων, οι εργαζόμενοι του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της Αντιπεριφέρειας, μέλη Συλλόγων και πολλοί εθελοντές. 
Η αναδάσωση οργανώθηκε με κάθε λεπτομέρεια και από νωρίς το πρωί οι προσερχόμενοι έπαιρναν το ειδικό μπλουζάκι καθώς και τα απαραίτητα εφόδια για να τοποθετήσουν στις θέσεις τους τα πάνω από 5000 δενδρύλλια που φυτεύτηκαν. 
Παρούσα στη δενδροφύτευση η Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής κα Σταυρούλα Δήμου η οποία και συντόνιζε όλες τις διαδικασίες φροντίζοντας για την οργανωτική αρτιότητα της δράσης.
«Είναι η πρώτη μεγάλη αναδάσωση που γίνεται στην περιοχή της Δυτικής Αττικής μετά από πολλά χρόνια και θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για την πραγματοποίησή της. Το Βουρκάρι είναι ένας σημαντικός υδροβιότοπος όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για ολόκληρη την Αττική. Υλοποιούμε σήμερα άλλη μια προγραμματική μας δέσμευση για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του τόπου μας και συνεχίζουμε με γοργούς ρυθμούς και σε άλλες περιοχές με επόμενη αυτή του λόφου του Προφήτη Ηλία στη Μαγούλα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένη σήμερα βλέποντας τη νέα γενιά της περιοχής μας, τους μαθητές των σχολείων και αυριανούς πολίτες να συμμετέχουν ενεργά αποδεικνύοντας τις ευαισθησίες τους για το περιβάλλον και την αγάπη τους για την περιοχή» δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης και κατέληξε: «Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω όλους όσους συνέβαλλαν στη σημερινή δενδροφύτευση τον Περιφερειάρχη Αττικής, το Περιφερειακό Συμβούλιο, το Δήμαρχο Μεγάρων, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της Περιφέρειας κο Ι. Προμπωνά, το Διοικητή του Θριασίου Νοσοκομείου κο Α. Λιόση, τον Αντιδήμαρχο Μεγάρων κο Α. Ζάλη, τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το ΚΤΕΛ Αττικής, το Δήμο Ελευσίνας, τους εργαζόμενους της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με επικεφαλή τον κο Ε. Κοκμοτό και του Δήμου Μεγάρων, το Δασαρχείο Μεγάρων, την Αεροπορία Στρατού, τη Σχολή Πυροβολικού Ν. Περάμου, τους εργαζόμενους του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας της Αντιπεριφέρειας, τους Συλλόγους Βουρκαρίου, Εθελοντών Μεγάρων «Ο Κούρος» και Θριασίου Πεδίου, τα Σχολεία από τους Δήμους Μεγάρων, Ελευσίνας και Μάνδρας – Ειδυλλίας, τα παραρτήματα Προσκόπων Μεγάρων και Ελευσίνας όλους τους πολίτες που συμμετείχαν καθώς και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που κάλυψαν την εκδήλωση».
Να σημειώσουμε ότι στην αναδάσωση παραβρέθηκαν επίσης ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κος Παναγιώτης Βουδούρης, ο Αντιδήμαρχος Μεγάρων κος Κλεάνθης Βαρελάς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων κος Θ. Κεφαλόπουλος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Δ. Στρατιώτης, Ι. Πομώνης, Γ. Σταμούλης, Α. Μακρυγιάννης, Ε. Παπαλεντίρης, Κ. Νικολάου-Αυγουστή και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ελευσίνας Ν. Αδάμ, Μ. Κακαβάς, Π. Σακελλάρης και Γ. Κοροπούλης 
 

Σεμινάριο οδικής ασφάλειας στον "Θέογνι"