O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ρεβυθούσα ώρα μηδέν!



Το αγκυροβόλιο δεν είναι αποκομμένο απο την Ρεβυθούσα, όπως θα δείτε απο τα ερωτήματα που παραθέτουμε στο επισυναπτόμενο κείμενο αυτό ευκόλως συνάγεται. Πίσω απο την Ρεβυθούσα είναι ιδιωτικά μεγαλοσυμφέροντα. Η Ρεβυθούσα έπαψε πλέον να αποτελεί κρατικό οργανισμό. Είναι μόνο στα χαρτιά γιατί σύντομα θα πουληθεί και θα εξυπηρετεί τους ιδιώτες "επενδυτές". Και για την υλοποίηση των σχεδίων των μεγαλοσυμφερόντων χρησιμοποιούνται τα τοπικά μικροσυμφέροντα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μαζί τους και έχουν αποφασίσει να μας πεθάνουν όλους. Και αυτό απλά για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους σε ένα κράτος που καταρρέει στο οποίο, ό κάθε υπουργός και όχι μόνον, κάνουν ότι θέλουν για την εξυπηρέτηση της προσωπικής τους ατζέντας και κανένας δεν τους ελέγχει. Ελπίζουμε ότι η Ελληνική δικαιοσύνη θα σταθεί όρθια. Καλούμε όλους τους φορείς και όσους πολίτες ενδιαφέρονται για τον τόπο και την ζωή τους να δράσουν άμεσα. Όσοι δεν το κάνουν θα είναι σαφές ότι συμπλέουν με την διαπλοκή και την συναλλαγή. Άμεσα απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτουμε. Μόλις δωθούν οι απαντήσεις θα καταλάβετε τι λέμε. ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΗΝ ΡΕΒΥΘΟΥΣΑ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΗΣ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΤΡΕΛΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ.

διαβάστε την ανακοίνωση της Nisea Natura :


...έτσι για να μην απομείνει τίποτα!...


Σε πηγή του "κακού" εξελίσεται η Ρεβυθούσα. Μετά την συνεχή μόλυνση απο αέρος με αποκορύφωμα την αιθαλομίχλη του καλοκαιριού, μετά την συνεχή βοή που δημιουργούν οι γεννήτριες παραγωγής ρεύματος που μεταφέρεται μέχρι την Πάχη και την Βαρέα μη αφήνοντας να κοιμηθεί κανένας, ήλθε και το αγκυροβόλιο για να εξυπηρετούνται τα τεράστια LNG που σχεδιάζεται να δένουν και να εξυπηρετούν την νέα δεξαμενή που ετοιμάζουν να κατασκευάσουν εκτός κάθε προδιαγραφής ασφαλείας, πάνω στα μπάζα που έριξαν απο τον εκβραχισμό για τις δύο υπάρχουσες. Το αγκυροβόλιο αυτό που υπέγραψε ο φίλος του λαού και λάτρης του περιβάλλοντος υπουργός Χρήστος Παπουτσής (που βεβαίως δεν μένει εδώ που υπογράφει την καταστροφή και τον ενδεχόμενο θάνατο μας απο μόλυση η ατύχημα) θα φιλοξενεί κάθε βδομάδα και μερικές ατομικές βόμβες όπως πολύ σωστά μας ενημέρωσε τα Χριστούγεννα η nisea natura αλλά και το vourkari έχει αναδείξει πρόσφατα. Και όλα αυτά για να πουληθούν σε κάποιους ιδιώτες που θα ισοπεδώσουν την περιοχή.
Με απογοήτευση βλέπουμε την τοπική κοινωνία να παρακολουθεί με αμηχανία και αδιαφορία το τέλος. Τέλος στην όποια ποιότητα ζωής μας είχε απομείνει, τέλος σε κάθε αξία στις περιουσίες μας, τέλος σε κάθε προσδοκία για τουριστική ανάπτυξη. Και οι τοπικοί "άρχοντες" ανύπαρκτοι, πλήν της Ένωσης πολιτών και των Ενεργών Πολιτών που αρθρώνουν λόγο αλλά στου κουφού την πόρτα χτυπούν η εκείνου που έχει λόγους να μην ακούει...
Σας επισυνάπτουμε την απόφαση που δημιουργεί το βουητό στην Πάχη και την Βαρέα για να γνωρίζετε την πηγή του θορύβου που έχει τρελάνει όλη την περιοχή.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι τα ιχθυοτροφεία. Ετσι απλά για να μην απομείνει τίποτα.

perivalon megaridos

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΑΝ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΡΙΟΔΟ



Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΜΕΓΑΡΕΩΝ θέλει να ενημερώσει τους πολίτες του Δήμου για τις θέσεις της πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, μια που η προβολή (των θέσεών μας) από τον Τοπικό Τύπο ήταν ελλιπής και σε κάποιες περιπτώσεις αποπροσανατολιστική. Αποτέλεσμα ήταν να εμφανίζεται ο δημοτικός μας σύμβουλος Αντώνης Χοροζάνης ως ο μοναδικός σύμβουλος που «αδιαφορεί για τα τοπικά προβλήματα» ενώ όλοι οι υπόλοιποι, σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους «μοχθούν για την επίλυσή τους». Πρόκειται για μια πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας, γι’ αυτό, ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους (για να μην τρελαθούμε).

Δημοτικά τέλη: Ο Δήμος Μεγαρέων, ακολουθώντας τη «γραμμή» των υπόλοιπων δημάρχων που στηρίζουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, δηλώνει πως δε θα γίνει καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη, δήθεν γιατί «δεν πρέπει οι δημότες να φορτώνονται με επιπλέον βάρη την εποχή της κρίσης». Συμφωνεί όμως με την πολιτική της κυβέρνησης, να καλύπτεται μόνο το 30% των αναγκών των δήμων από το κράτος και να «ψάχνει λύσεις» για το υπόλοιπο 70%. Από πού θα βρεθεί;
Σε μια περίοδο που ο λαός έχει χάσει το 40% με 50% των αποδοχών του, μόνο με μια αντίστοιχη μείωση στα δημοτικά τέλη θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Αυτό είναι το δίκαιο! Ακόμη, οι άνεργοι που ψάχνουν μέχρι και το γάλα των παιδιών τους, να έχουν πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη. Το ίδιο και για τους χαμηλοσυνταξιούχους, τους εργαζόμενους με αποδοχές μέχρι 12.οοο €, τους ΑΜΕΑ και τους πολύτεκνους. Αλλαγή του τρόπου είσπραξης τελών από τους ελεύθερους επαγγελματίες, με βάση τα κέρδη κι όχι τα τετραγωνικά. Πλήρης απαλλαγή τελών για επαγγελματίες που έχουν καταστραφεί οικονομικά. Η μείωση των εισπράξεων που θα προκύψει μπορεί να αναπληρωθεί και με το παραπάνω, με τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου στο 45%, της εκκλησιαστικής περιουσίας, της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας. Να μην παραιτηθούμε από τη διεκδίκηση των παρακρατηθέντων πόρων από το κράτος για τους δήμους.

Για το ιχθυοτροφείο στην Κακιά Σκάλα: ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΜΕ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ, ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ ΚΛΠ.Η συζήτηση εξαντλήθηκε για το αν ο κ Μαρινάκης γνώριζε για τη σχετική άδεια και παρόλα αυτά δεν το ανέφερε στο δημοτικό συμβούλιο, για την ολιγωρία που έδειξε κλπ. Πράγματι, δόθηκε άδεια σ’ αυτό το ιχθυοτροφείο μέσα σε μια νύχτα (υπέγραψε το μισό υπουργικό συμβούλιο άδειες για διάφορες περιοχές)και δικαιολογημένα πάει το μυαλό όλων μας σε συμφέροντα, «λαδώματα» κα. Είναι σωστό πως μια τέτοια μονάδα θα υποβαθμίσει το περιβάλλον της περιοχής και κανένα κέρδος δε θα έχουν οι κάτοικοι της. Αν υπάρχουν ευθύνες, ακόμα και ποινικές, να αποδοθούν στο ακέραιο, αν και συνήθως οι πραγματικοί αίτιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο. Κι αυτό γιατί άσχετα με το αν τηρήθηκαν οι κανόνες ή αν ήταν νόμιμες οι διαδικασίες, η ουσία είναι μία: Η ιχθυοκαλλιέργεια είναι ένας κατεξοχήν κερδοφόρος τομέας στη χώρα μας και εκδηλώνουν ενδιαφέρον μια σειρά επιχειρηματικοί όμιλοι. Πολιτική της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει την κερδοφορία τους αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα έχει για το περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Επειδή αυτό το θέμα αφορά όλους τους κατοίκους, είναι απαραίτητος ο συντονισμός όλων των μαζικών φορέων (και του Εργατικού Κέντρου) για να αποτρέψει όχι μόνο τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, αλλά και καθετί που στρέφεται ενάντια στα συμφέροντά του. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας πως δεν πρέπει ο λαός να βασίζεται στο Δήμο, σε φορείς και σε πρόσωπα που εμφανίζονται «περιβαλλοντικά ευαίσθητα» όμως στηρίζουν την πολιτική της παράδοσης των πάντων στο κεφάλαιο. Μη βάζουμε το λύκο να φυλάει τα πρόβατα!

Για το λιμάνι της Ν. Περάμου: Μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων και των λιμανιών. Η αρχή έχει ήδη γίνει. Οι Οργανισμοί Λιμένος (και ο ΟΛΕ) θα αναλάβουν να κάνουν το ξεπούλημα. Στόχος τους είναι τα λιμάνια να γίνουν μια ακόμα πηγή κέρδους για το μεγάλο κεφάλαιο. Δικαιολογημένα οι ψαράδες μας πρέπει να ανησυχούν. Η ίδια πολιτική που τους οδηγεί να σκίζουν στα δυο τα καΐκια τους, θα τους αναγκάσει να φύγουν από το λιμάνι που τόσα χρόνια ζούσαν. Είναι όμως λύση να βρεθεί το λιμάνι στην πλήρη δικαιοδοσία του δήμου; Δεν υπάρχουν περιπτώσεις που οι Δήμοι παραχωρούν λιμάνια (μέχρι και νησίδες!) προς ιδιωτική εκμετάλλευση; Εμείς λέμε πως τα λιμάνια είναι λαϊκή περιουσία και δεν πρέπει να δοθούν σε καμιά επιχειρηματική εκμετάλλευση. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί πως αύριο μεθαύριο δε θα το δώσει ο Δήμος σε ιδιώτη, λέγοντας πως «θα εξαναγκαστεί, λόγω έλλειψης πόρων και αδυναμίας να καλύψει βασικές ανάγκες»; Δεν πρέπει να ενδιαφέρει τους ψαράδες ποιος θα ιδιωτικοποιήσει το λιμάνι, ο ΟΛΕ ή ο Δήμος. Πρέπει να τους ενδιαφέρει πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες τους κι όχι οι ανάγκες των κάθε λογής επιτήδειων που θα μαζευτούν μυρίζοντας κέρδος. Είναι άμεση ανάγκη να φτιαχτεί ενιαίο μέτωπο πάλης από όλους τους ψαράδες κι όσους ασχολούνται με τη θάλασσα, να μη βάλει κανένας ιδιώτης στο χέρι το λιμάνι και να είναι λαϊκή-δημόσια περιουσία. Να συσταθεί Ενιαίος Δημόσιος Φορέας Διαχείρισης των λιμανιών με γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζόμενων σ’ αυτά. Από αυτή την πάλη δεν πρέπει να υποχωρήσουμε ούτε εκατοστό. Γι’ αυτό δε θα συνταχθήκαμε με τις θέσεις των υπολοίπων στο δημοτικό συμβούλιο.

Για την αποχέτευση στη Ν. Πέραμο: ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ. Οι ελλείψεις υποδομών αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων στους δήμους και στο δήμο μας είναι τεράστιες. Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως σε πολλούς δήμους της χώρας γίνεται προσπάθεια να αποκτήσουν αποχετευτικό δίκτυο μέσα από διάφορα προγράμματα με ευθύνη των δήμων. Ποια είναι τα αποτελέσματα; Αλλού τα έργα καθυστερούν τόσο, που όταν φτιάχνεται ένα νέο κομμάτι, το παλιότερο αχρηστεύεται λόγω αδυναμίας συντήρησης ή αποκατάστασης! Αλλού τα τέλη σύνδεσης είναι δυσβάσταχτα. Αλλού ο βιολογικός δε λειτουργεί, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Φοβόμαστε πως στο άμεσο μέλλον ο Δήμος, αν το έργο προχωρήσει, θα έχει ανάλογα προβλήματα. Πώς θα διαχειριστεί ένα τέτοιο έργο; Πού θα βρει τα χρήματα, για τις μελλοντικές ανάγκες που θα προκύψουν; Στην πόλη των Μεγάρων το έργο της αποχέτευσης έχει μείνει σχεδόν μισό, με ολόκληρες περιοχές να βρίσκονται έξω. Στη Ν. Πέραμο γίνονται μελέτες για την αποχέτευση εδώ και δέκα χρόνια! Και σήμερα πανηγυρίζουν για κάτι που αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες εδώ και δεκαετίες. Αν τα πράγματα συνεχίσουν έτσι, για μια ακόμη φορά θα πληρώσουν οι δημότες, με την «αναγκαστική» παράδοση του έργου σε ιδιώτες, που θα φορτώσουν με υπέρογκα τέλη τους χρήστες, αφού ο δήμος θα δηλώσει αδυναμία να το λειτουργήσει. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός αυτών των χρηματοδοτήσεων και των κάθε λογής προγραμμάτων, να μπουκώσουν με νέα κέρδη το κεφάλαιο αδιαφορώντας για τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Γιατί, για να υπηρετηθούν οι πραγματικές μας ανάγκες, θα έπρεπε όλη η διαχείριση των λυμάτων να ανατεθεί σε έναν Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, που θα αξιοποιήσει όλη τη σύγχρονη τεχνογνωσία, θα σεβαστεί απόλυτα το περιβάλλον, θα αξιοποιήσει σωστά τη λυματολάσπη, το νερό για άρδευση. Κι αυτό, γιατί γνώμονας θα είναι το συμφέρον του λαού κι όχι η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών είναι αναγκαίος, προκειμένου να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και το περιβάλλον, πως δε θα πληρώσουμε υπέρογκα τέλη, πως δε θα υπάρξουν καθυστερήσεις, πανωπροίκια εργολάβων κλπ.

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Οικονομική κρίση ή κρίση Αξιών;


από τον κ.Γιώργο Βαρελά:

Σχεδόν πέρασαν οι άγιες και γιορτινές μέρες, αλλά δεν γνωρίζω πόσοι μπόρεσαν να σκεφτούν πέρα από την κρίση και τις δυσκολίες της εποχής, αρχέγονες έννοιες και συναισθήματα, όπως η αγάπη, η φιλία, η συμπόνια και η αλληλεγγύη. Έννοιες για τις οποίες πολλοί μιλούν, αλλά πολύ λιγότεροι υιοθετούν.
Στην πράξη, οι περισσότεροι αφεθήκαμε να παρασυρθούμε στον ρυθμό μιας ζωής άκριτα καταναλωτικής, μιας ζωής που πολλές φορές μας αποξενώνει από τα απλά πράγματα που δίνουν νόημα και χαρά στην ύπαρξη προς όφελος του χρήματος.
Και το χειρότερο είναι ότι οι χρηματικές απολαβές μεταφράστηκαν σε σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο κοινωνικής καταξίωσης. Αρχίσαμε ο ένας να κρίνει τον άλλον, λιγότερο ή περισσότερο, με βάση «τα λεφτά», ακόμη κι αν αυτά ήταν «μαύρα», «αρπαχτά» και «κομπιναδόρικα».
Οι πραγματικές Αξίες έδωσαν σταδιακά τη θέση τους σε κινητές κι ακίνητες «αξίες».
Ευτυχώς για την Ελλάδα, το μόνο που άντεξε έστω ως έναν βαθμό ήταν ο θεσμός της οικογένειας. Το συναίσθημα, η αγάπη του γονιού για το παιδί, αλλά και η βοήθεια προς άλλα μέλη της οικογένειας, κρατούν ακόμη σαν συνεκτικοί αρμοί μια κοινωνία που πλήττεται βάναυσα εδώ και χρόνια.
Το κύρος των θεσμών καταβαραθρώθηκε αφού τα πρότυπα που προβάλλονταν στην κοινωνία ήταν κάλπικα, με επίπλαστη λάμψη, κατασκευασμένα για να ενθαρρύνουν την κοινωνική αποσάθρωση.
Στόχος ήταν σαφώς η μείωση των αντιστάσεων μιας κοινωνίας που σταδιακά ενέδωσε στη διαπλοκή, στην αναξιοκρατία και στα σκάνδαλα, έχοντας πάντα ως προπέτασμα τις λιγοστές επιτυχίες, είτε αυτές ήταν επιχειρηματικές, αθλητικές, είτε ακόμη μια καλή θέση στη… Eurovision !!!
Δεν άργησε πολύ να τελειώσει τ’ όνειρο και να ζήσουμε αυτό που βιώνουμε εδώ και περίπου δύο χρόνια. Μπορεί μήπως κανείς πραγματικά να αντιδράσει;
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν φταίνε μόνο οι ταγοί, πολιτικοί, μεγαλοεπιχειρηματίες και άλλες δήθεν εξέχουσες φυσιογνωμίες.
Φταίμε κι εμείς, που χτίσαμε σε στρεβλά θεμέλια, που αναδείξαμε κι αποδεχτήκαμε τα λάθος πρότυπα και πρόσωπα. Εμείς που ακόμη και σήμερα δεν έχουμε καταλάβει ότι μια κοινωνία που λειτουργεί σε λάθος βάσεις αποτελεί τελικά τροχοπέδη και για το προσωπικό συμφέρον μας, σε βάθος χρόνου.
Λάθος βάσεις, λάθος Αξίες πάνω στις οποίες χτίσαμε τις τελευταίες δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, αποτελούν τη βαθύτερη αιτία της σημερινής κατάστασης.
Σίγουρα εδώ στην Ελλάδα δεν διεκδικούμε την αποκλειστικότητα, απλώς στην περίπτωσή μας εκφράστηκε με τον πιο άναρχο, σαθρό και προκλητικό τρόπο.
Τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο τούτης της κρίσης που είναι πια γενικευμένη, καλούμαστε να επανεξετάσουμε τα ουσιώδη.
Τη λειτουργία της Δημοκρατίας, τον έλεγχο των συμφερόντων, την κοινωνική δικαιοσύνη και το δικαίωμα στην παιδεία και την υγεία, τις Αξίες που συγκροτούν και συγκρατούν τις κοινωνίες.
Προβλέπεται μεγάλη και επώδυνη μάχη. Οφείλουμε όμως να την κερδίσουμε. Η αφετηρία του αγώνα για τη νίκη βρίσκεται αποκλειστικά σε εμάς.
Στα πάλαι ποτέ «χριστιανικά» ιδεώδη της εντιμότητας, της δικαιοσύνης, της αγάπης, της συμπόνιας, της αλληλεγγύης. Του φιλότιμου και της δημιουργικότητας, που μπορεί να φέρει υλικά αγαθά κι επιτυχία, αλλά ως αποτέλεσμα κι όχι ως αυτοσκοπό.

Καλή χρονιά σε όλους, με υγεία, ψυχραιμία και σύνεση

ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ: Η απάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής στα "ψεύδη" του ΥΠΕΚΑ!!

"Επικαιρότητα" 4/1/2012, σελ.5-6

Ψήφισμα διαμαρτυρίας κατά της δημιουργίας κέντρου κράτησης αλλοδαπών στα Μέγαρα

"Άποψη" 29/12/2011, σελ.7

"Υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχουν επιλογές"

"...Η άλλη πλευρά όμως, αυτή που αφορά στην πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας, έχει χάσει τη γη κάτω από τα πόδια της. Η μεσαία και η χαμηλή, εισοδηματικά, αστική τάξη, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, μέσα σε λίγους μήνες είδαν να έρχεται ο προγραμματισμός μιας ολόκληρης ζωής 'ανάσκελα'. Προφανώς δεν μιλώ για όλους εκείνους που πίστευαν πως με ένα μισθό μπορούν να παίρνουν εορτοδάνεια - διακοποδάνεια, να αλλάζουν αυτοκίνητα κάθε δεύτερο χρόνο και να κυκλοφορούν με δέκα πιστωτικές κάρτες!
Αναφέρομαι σε όλες εκείνες τις οικογένειες που έκαναν τον προγραμματισμό τους έχοντας ως δεδομένα τη δουλειά τους -που την έχασαν-, το μισθό ή τη σύνταξή τους -που συρρικνώθηκε δραματικά-, τη δυνατότητα που είχαν και τα άλλα μέλη της οικογένειάς τους σε εργασία -που πλέον δεν υπάρχει-...
...Όσο και εάν φαντάζει παράδοξο, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και από το υστέρημά του προσέφερε ότι μπορούσε, ανακουφίζοντας πολλές οικογένειες...
...Το Ελληνικό φιλότιμο βοήθησε χιλιάδες συνανθρώπους μας και η προσφορά αυτή φέτος έχει πολλαπλάσια αξία, αφού προήλθε από το υστέρημα του κάθε πολίτη, που απολύτως συνειδητά επέλεξε να περάσει με κάτι λιγότερο, ώστε και κάποιος άλλος να μπορέσει να έχει φαγητό στο τραπέζι του...
...Ένα κύμα εξαπλώνεται από δεκάδες χιλιάδες πολίτες, που με διαφορετικές μεταξύ τους δράσεις αποδεικνύουν στην πράξη πως υπάρχει άλλος δρόμος , υπάρχουν επιλογές. Και αυτές φέρνουν αποτελέσματα, ενίοτε πολύ σημαντικότερα των βαρύγδουπων πολιτικών σχεδιασμών."

Μερόπη Δόλλα

"Άποψη" 29/12/2011, σελ.8