O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 27 Απριλίου 2009

...ερώτηση στην Βουλή για το Βουρκάρι από τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γ.Γκιόκα


ΕΡΩΤΗΣΗ του ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΓΚΙΟΚΑ
ΘΕΜΑ : «Για την προστασία της λιμνοθάλασσας Αγίας Τριάδας Μεγάρων (υγρότοπος «Βουρκαρίου»)

Η λιμνοθάλασσα της Αγίας Τριάδας («Βουρκάρι») Μεγάρων, αποτελεί ένα υγρότοπο ιδιαίτερης οικολογικής αξίας στη Δυτική Αττική και μεταναστευτικό σταθμό πτηνών. Αποτελεί επίσης φυσικό ιχθυοτροφείο, ενώ φιλοξενεί και μονάδες οστρακοκαλλιεργειών.
Το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας μέχρι σήμερα δεν έχει υπαχθεί σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας (μολονότι πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή του σ’ αυτό), δεν έχει συμπεριληφθεί στην απογραφή των Ελληνικών Υγρότοπων και δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για τη διάσωση και προστασία του.
Παρόλο που η περιοχή της λιμνοθάλασσας Αγίας Τριάδας Μεγάρων θα έπρεπε να υπάγεται σε καθεστώς προστασίας βάσει της Διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ για τους υγροβιότοπους, εξακολουθεί λαθεμένα να θεωρείται ως περιοχή χαμηλής βιομηχανικής όχλησης, με αποτέλεσμα να έχει γίνει εδώ και χρόνια στόχος ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων, που με την άδεια και της ίδιας της κυβέρνησης, εγκαθιστούν βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην περιοχή αδιαφορώντας τελείως για την καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον και στο οικοσύστημα.
Υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης που έχει ήδη χορηγήσει από τις 24/4/2008 άδεια στην εταιρεία ΕΛΠΕ ΑΕ εγκατάστασης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής δίπλα ακριβώς στη μια μεριά του υγρότοπου και εκμετάλλευσής της για τα επόμενα 30 χρόνια με δικαίωμα παράτασης, ενώ εκκρεμεί από το 2007 πρόταση της Διεύθυνσης Στήριξης Βιομηχανίας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, που ζητά να μετεγκατασταθούν στην περιοχή «Αλμύρες» της λιμνοθάλασσας της Αγίας Τριάδας Μεγάρων τα βυρσοδεψεία του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1.Αν και πότε προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απογραφή όλων των υγρότοπων της χώρας ταυτόχρονα με την απαραίτητη στελέχωση του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), και να υπαγάγει σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας της Αγίας Τριάδας Μεγάρων, ώστε να προστατεύεται από τις ορέξεις των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων.
2.Αν προτίθεται η κυβέρνηση να ακυρώσει την άδεια στην εταιρία ΕΛΠΕ ΑΕ για εγκατάσταση μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, να ματαιώσει την μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων του Δήμου Αγ. Ιωάννη Ρέντη και να διακόψει κάθε χορήγηση οικοδομικής άδειας σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες στην περιοχή του υγρότοπου.

Κατεβάστε την ερώτηση στο:

http://www.scribd.com/doc/14637736/-
http://www.scribd.com/doc/14637915/-