O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009

συνάντηση του "Φορέα" με τον δήμαρχο Μεγαρέων κ. Δ.Στρατιώτη



Την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009 πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του “Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου”, συνάντηση πενταμελούς αντιπροσωπείας μας με τον Δήμαρχο Μεγάρων κ. Δημήτρη Στρατιώτη.

Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Πραγματοποιήθηκε μια εκτενής ενημέρωση για τις τελευταίες πρωτοβουλίες και συναντήσεις του “Φορέα” για την προώθηση και υποστήριξη προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος των δύο κατωτέρω απολύτως συγκεκριμένων αιτημάτων μας για:

  • την άμεση κατάθεση Νόμου που να καταργεί την ισχύ της παραγρ. 6α του άρθρου 41 του Ν.3105/2003 που χαρακτηρίζει την περιοχή του υγροβιοτόπου των Μεγάρων ως χώρο υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,
  • την έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη και ψήφιση Kοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση συγκεκριμένων όρων προστασίας της ανά ζώνη.

Επισημάναμε στον Δήμαρχο την προηγούμενη εκφρασμένη σύμφωνη γνώμη τόσο του Νομάρχη Δυτικής Αττικής όσο και του Δημάρχου Νέας Περάμου για τη συνυπογραφή και υποβολή κοινού σχετικού υπομνήματος-έκκλησης από μέρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με αντικείμενο τα ανωτέρω αιτήματα.

Ο κ. Δ.Στρατιώτης τόνισε ότι και ο ίδιος είναι κατηγορηματικά αντίθετος με την ύπαρξη της βιομηχανικής ζώνης στο Βουρκάρι, επισημαίνοντας ότι δυστυχώς ουδέποτε ερωτήθηκε η Μεγαρική κοινωνία για το αν επιθυμεί ή όχι βιομηχανίες στην παράκτια περιοχή της.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων εξέφρασε επίσης, την πλήρη συμπαράστασή του στην πρωτοβουλία του “Φορέα” και δήλωσε ότι, έχει την πρόθεση και να συνυπογράψει την κοινή έκκληση προς την Κυβέρνηση , αλλά και να συμμετάσχει σε μια κοινή συνάντηση με την Υπουργό Περιβάλλοντος για την προώθηση και επίλυση των δύο προαναφερθέντων αιτημάτων.

Ο “Φορέας” μας τέλος, κάλεσε τον Δήμαρχο να εισηγηθεί προς το Δημοτικό Συμβούλιο την κατά το μεσοδιάστημα λήψη απόφασης για αναστολή πάσης φύσης οικοδομικών αδειών για βιοτεχνική-βιομηχανική χρήση στην περιοχή, ενώ υπενθύμισε ότι παραμένει ανεφάρμοστη μέχρι σήμερα η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη δημιουργία των δύο παρατηρητηρίων πουλιών και της ξύλινης περίφραξης γύρω από τον υγροβιότοπο.

Ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Δ.Στρατιώτης εξέφρασε την πρόθεση του για την άμεση μελέτη και τη δρομολόγηση της επίλυσης και αυτών των θεμάτων, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου εντός της επόμενης εβδομάδας.

Εκτιμούμε ως ιδιαιτέρως θετική, την εκφρασμένη σύσσωμη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμπαραταχθεί ομόφωνα στο κοινό αίτημα για την κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του Βουρκαρίου και τη νομοθετική κατοχύρωση των όρων προστασίας του υγροβιότοπου.

Στις επόμενες ημέρες αναμένεται η σύνταξη και η συνυπογραφή του σχετικού κοινού υπομνήματος.

την Δευτέρα 7.30μμ η εκδήλωση για το Βουρκάρι στα Μέγαρα

....την Δευτέρα 7.30 μμ, στην αίθουσα "Θέογνις", η εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και ο "Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου", για την παρουσίαση της επιστημονικής μελέτης για την ορνιθοπανίδα στον υγροβιότοπο των Μεγάρων. Προοπτικές και προτάσεις...

απο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία

Καλησπέρα σας,
Με αφορμή την Ημέρα Εθελοντισμού (5/12), η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργανώνει εθελοντικό καθαρισμό του υγροτόπου της Βραυρώνας, έναν από τους τελευταίους υγροβιότοπους της Αττικής, την Κυριακή 6 Δεκεμβρίου.
Σας προσκαλούμε να φέρετε τους φίλους σας, αδιάβροχα ρούχα και παπούτσια, την καλή σας διάθεση και να έρθετε!
Παρακαλώ δείτε το συνημμένο έγγραφο για περισσότερες λεπτομέρειες.
Με εκτίμηση,

Τατιάνα Αιγινήτου
Υπεύθυνη Μελών

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
Βασ. Ηρακλείου 24, Αθήνα 10682
τηλ./φαξ: 210 8228704 & 210 8227937

δελτίο τύπου του βουλευτή κ.Οικονόμου

απο την 'νέα Πρόοδο'...