O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Οι ιχθυοκαλλιέργειες .... προ των πυλών!

Σήμερα στις 10.00 το πρωί, συνεδριάζει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Η γνωμοδότηση αυτή αποτελεί το τελικό στάδιο πριν την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης από τους συναρμόδιους Υπουργούς.

Η Συντονιστική Επιτροπή ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών θα βρίσκεται εκεί για να διαμαρτυρηθεί και να απαιτήσει την απόσυρση αυτού του σχεδιασμού.

Η παραλιακή Μεγαρίδα θα είναι μια από τις περιοχές που θα πληγούν εάν περάσει αυτή η χωροθέτηση. Άραγε η δημοτική διοίκηση έχει ακούσει τίποτα για όλα αυτά;

Μεσοπρόθεσμο έγκλημα διαρκείας κατά του περιβάλλοντος


Επιστροφή σε εποχές καταλήστευσης και σκοτεινής διαχείρισης των φόρων, εισφορών και προστίμων που το κράτος εισέπραττε για περιβαλλοντική προστασία και αποκατάσταση προμηνύει η απαράδεκτη τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο σχέδιο νόμου «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο – βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σ/ν που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής, το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα, θα καταλήγουν τελικά στον κρατικό προϋπολογισμό. Το ίδιο προφανώς ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, με τη ρύθμιση αυτή επανέρχεται το απαράδεκτο καθεστώς που ίσχυε πριν την ίδρυση του Πράσινου Ταμείου. Τότε που το κράτος εισέπραττε άδηλου ύψους περιβαλλοντικούς φόρους από τη χρήση βενζίνης, καθώς και περιβαλλοντικά τέλη και πρόστιμα, αλλά απέδιδε ένα απειροελάχιστο ποσοστό στο αλήστου μνήμης Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Τώρα, αποδεικνύονται ανειλικρινείς και οι δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί.

Η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010 αποτέλεσε θετική εξέλιξη για την περιβαλλοντική πολιτική στην Ελλάδα, καθώς γέννησε ελπίδες πως επιτέλους θα αποδοθούν στο περιβάλλον όσα εισπράττονται για την προστασία του. Γέννησε επίσης ελπίδες ότι η διάθεση των πόρων σε έργα όπως αστικές και περιαστικές αναπλάσεις (στο πλαίσιο του «περιβαλλοντικού ισοζυγίου» της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους), ενεργειακές αναβαθμίσεις του κτιριακού αποθέματος και αποκατάστασης υποβαθμισμένων βιοτόπων θα έδινε την απαραίτητη ώθηση σε «πράσινες» οικονομικές δραστηριότητες που στην Ελλάδα παραμένουν πολύ περιορισμένες.

Δεδομένου ότι η διάθεση των πόρων που εισπράχθηκαν από τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων πρέπει, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ να διατεθεί για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου, η νέα ρύθμιση δημιουργεί και σοβαρά ερωτήματα για τη νομιμότητά της. Με τη ρύθμιση του σχεδίου νόμου για την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, δίνεται ένα πρόωρο τέλος στο Πράσινο Ταμείο.

Επικοινωνία:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Ερμιόνη Φρεζούλη, Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τηλ. 6972090253
Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, τηλ. 6999915200

διαβάστε και στο :
http://xpolis.blogspot.com


Πρόσκληση: "Παιδί και αυτοπεποίθηση"

Στην Ελλάδα υπάρχει συναίνεση ...κατά του Μνημονίου!!

"Ενημέρωση", 22/10/2011, σελ.9

Ξένος Τύπος: Γιατί εξαιρείται η Εκκλησία από τα βάρη;


H εξαίρεση της εκκλησίας από τα νέα φορολογικά μέτρα απασχολεί τον ξένο τύπο καθώς σε χθεσινό της δημοσίευμα η εφημερίδα DailyTelegraph κάνει εκτενή αναφορά στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας στην Ελλάδα. Παρόμοια έρευνα είχε δημοσιεύσει και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, την οποία είχε αναδημοσιεύσει η βρετανική Guardian στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η περιουσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, αν και είναι δύσκολο να υπολογισθεί με ακρίβεια, φαίνεται να αγγίζει τα 700 εκατομμύρια ευρώ ενώ μπορεί να φτάνει και το ένα δισεκατομμύριο. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται πάνω από 500 μοναστήρια, 7.500 ενορίες, 130.000 εκτάρια γης υψηλής αξίας τα οποία βρίσκονται σε ορισμένες από τις πιο ακριβές περιοχές της Αθήνας και της επαρχίας, καθώς και μετοχές των οποίων η αξία υπολογίζεται μεταξύ 7 και 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον οι 10.000 ιερείς που υπηρετούν στις διάφορες ενορίες πληρώνονται από το κράτος και όχι από την Εκκλησία, γεγονός που κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο 220 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Παράλληλα οι ιερείς εξαιρέθηκαν από το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας στο οποίο υπόκεινται όλοι οι κρατικοί υπάλληλοι (πλην των εκπαιδευτικών, των ιατρών και των εργαζομένων στα σώματα ασφαλείας).

συνέχεια στο

http://www.theinsider.gr

να σημειωθεί οτι συγκεντρώνονται υπογραφές με το αίτημα της φορολόγησης της εκκλησίας σε ένα facebook που μέχρι σήμερα αριθμεί πάνω απο 100.000 μέλη! Δείτε εδώ