O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Επιτροπή Αγώνα ενάντια στις βιομηχανικού τύπου αιολικές εγκαταστάσεις στα Γεράνεια

Οι θέσεις μας
Είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μικρής κλίμακας για σπίτια, κτήματα και καταστήματα, αλλά όχι στην εγκατάσταση βιομηχανιών ΑΠΕ σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές.

Είμαστε ενάντια στην κατασκευή οποιασδήποτε βιομηχανίας στα Γεράνεια όρη (περιοχή προστατευμένη και χαρακτηρισμένη Natura 2000) συμπεριλαμβανομένης και της βιομηχανίας αιολικών πάρκων. Το βάπτισμα της βιομηχανίας αιολικής ενέργειας ως «Αιολικό Πάρκο» είναι λανθασμένο και παραπλανητικό. Σε κάνει να πιστεύεις ότι πρόκειται για ένα πάρκο, συμβατό με τη φύση. Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική. Στην πραγματικότητα τα «Αιολικά Πάρκα» δεν είναι τίποτε άλλο από βιομηχανίες παραγωγής ρεύματος.

Η φύση των Γερανείων και το μοναδικό ελατόδασος, ο τελευταίος πνεύμονας πράσινου γύρω από την Αθήνα, δεν είναι προς πώληση ή εκμετάλλευση για τους λίγους. Είναι κοινό αγαθό που πρέπει να προστατευθεί για να μπορούν να το χαρούν και τα παιδιά μας στο μέλλον.


Γιατί είμαστε ενάντια στις βιομηχανίες αιολικών πάρκων στα Γεράνεια όρη:


· Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου χρειάζεται χιλιόμετρα δρόμων 8-10 μέτρων πλάτους και 21 μέτρων πλάτους στις στροφές. Η αποψίλωση δέντρων, για να έχουν πρόσβαση οι τεράστιες νταλίκες 30 μέτρων μήκους, οι γερανοί και τα διάφορα συνεργεία για το στήσιμο των Α/Γ, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων παρθένου δάσους.

· Η κάθε ανεμογεννήτρια (Α/Γ) ζυγίζει ως 380 τόνους. Για τη θεμελίωσή της μόνο χρειάζεται να σκαφτεί όρυγμα διαστάσεων 20Χ20Χ3 μέτρων, να σιδερωθεί και να γεμίσει με 1200κ.μ. τσιμέντο και αυτό μόνο για την βάση.

· Για κάθε Α/Γ χρειάζεται να καθαριστούν 1-2 στρέμματα γης για αποφυγή πυρκαγιάς και να στηθεί ένας υποσταθμός.

· Στύλοι με χιλιόμετρα καλωδίων, όπως αυτοί της ΔΕΗ, πρέπει να στηθούν για να μεταφέρουν το ρεύμα.

· Η διάρκεια ζωής των ανεμογεννητριών είναι 20-25 χρόνια και μετά την παρέλευσή τους ή μετά από τυχόν διακοπή των παχυλών επιδοτήσεων θα απομείνουν τεράστια κουφάρια σε ερημωμένο τοπίο.

· Η Αιολική ενέργεια είναι η λιγότερο αποδοτική όλων των ΑΠΕ και η πιο ακριβή.

· Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώνει ακριβότερο ρεύμα, ως και 400% επάνω μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και τον φόρο για ΑΠΕ, οπότε ο μύθος για φθηνότερο ρεύμα καταρρίπτεται.

· Η τεράστια κλίμακα των εκσκαφών, σε σχέση με το μέγεθος των Γερανείων και οι κραδασμοί των Α/Γ που προκαλούν ρήγματα στο υπέδαφος, θα εξαφανίσουν τις πηγές που είναι διάσπαρτες στην περιοχή εγκατάστασής τους.

· Η περιοχή Πραθίου, τα ρέματα της οποίας είναι οι κύριοι τροφοδότες του υδροφόρου ορίζοντα για το Λουτράκι και για τους Αγίους Θεοδώρους, θα υποστεί τεράστια καταστροφή.

· Σε πολλές περιοχές οι πλημμύρες, που δημιουργούνται από τη διάβρωση του βουνού και από τους μεγάλους δρόμους που διανοίγονται και λειτουργούν σαν χείμαρροι, επιφέρουν πολύ μεγάλη ζημία σε δρόμους, υποδομές και οικίες.

· Το νερό, το κλίμα και το περιβάλλον, που δίδουν το μεγάλο πλεονέκτημα στον τόπο μας, θα πληγούν ανεπανόρθωτα. Θα υποβαθμιστεί ο τόπος μας και οποιαδήποτε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης θα εξαλειφθεί.

· Σε μια τουριστική περιοχή, όπως ο Δήμος μας οι επιπτώσεις θα είναι τραγικές για τον τουρισμό, μιας και όλες οι μελέτες και η εμπειρία μας δείχνουν ότι ο τουρισμός πέφτει ως και 40% σε περιοχές που στήνονται βιομηχανίες αιολικών πάρκων.

· Οι τιμές των ακινήτων επίσης, πέφτουν ως 40% και αυτό αντικατοπτρίζει την, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, επιδείνωση της ποιότητας ζωής μιας περιοχής.

· Οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι λιγοστές έως ανύπαρκτες για τους ντόπιους. Πέρα από μια θέση φύλαξης, οι επισκευές γίνονται από εξειδικευμένο προσωπικό της ίδιας της εταιρίας και που προέρχεται από άλλες χώρες.

· Δεν τηρείται η αυτονόητη δημοκρατική προϋπόθεση αποδοχής των συγκεκριμένων σχεδίων από τις τοπικές κοινωνίες. Οι αποφάσεις παίρνονται πίσω από κρυφές διαδικασίες και χωρίς την δικιά μας συγκατάθεση. Αποφασίζουν άλλοι για το μέλλον μας και το μέλλον του τόπου μας.

· Η μείωση των εκπομπών ρύπων όπως το CO2 είναι αμελητέα λόγω της ανάγκης της εφεδρικής λειτουργίας των θερμοηλεκτρικών σταθμών για την αντιστάθμιση της μεταβαλλόμενης φύσης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανεμογεννήτριες. Και αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε τις εκπομπές ρύπων κατά την κατασκευή των αιολικών σταθμών (κατασκευή των Α/Γ, των θεμελίων από σκυρόδεμα, των φορτηγών και σκαπτικών μηχανημάτων που θα δουλεύουν για 8 μήνες κλπ.).

· Σε όλες τις χώρες, όπου έχουν εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες, υπάρχει πλέον έντονος σκεπτικισμός και οργανωμένη αντίδραση. Στη χώρα μας, που αυτή τη στιγμή είναι με την πλάτη στον τοίχο, ξένες εταιρίες εκμεταλλεύονται τις περιστάσεις με μόνο σκοπό να θησαυρίσουν σε βάρος της ίδιας μας της ζωής.

Τι προτείνουμε:

Πιστεύουμε ότι το πρώτο βήμα για την μείωση των εκπομπών αερίων και το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή νοοτροπίας και τρόπου ζωής. Οι Α/Γ δεν είναι πανάκεια και δεν είναι η λύση στο ενεργειακό μας πρόβλημα. Όταν υπάρχουν κτήρια που χάνουν μέχρι και το 85% της ενέργειάς τους, όταν έχουμε αναμμένα φώτα χωρίς λόγο και χρησιμοποιούμε ενέργεια αλόγιστα, τότε δεν πρόκειται ποτέ να λυθεί το ενεργειακό πρόβλημα.

Προτείνουμε, σε συνεργασία με τον Δήμο Λουτρακίου-Αγ. Θεόδωρων και τοπικούς Συλλόγους, φορείς και πολίτες, να γίνει αίτηση για χρηματοδότηση από την Ευρώπη μέσω ΕΣΠΑ ή άλλες πηγές, για να στηθούν φωτοβολταϊκά σε όλες τις στέγες των σπιτιών, ταράτσες πολυκατοικιών, δημοσίων κτηρίων κλπ. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν για τις μελέτες, την εγκατάσταση και τις πωλήσεις φωτοβολταϊκών στην εγχώρια αγορά και τις τοπικές κοινωνίες θα είναι εκατοντάδες.

Έτσι οι πολίτες θα έχουν άμεσο κέρδος, ο δήμος μας θα επωφεληθεί από την ενέργεια που θα παράγουμε εμείς οι ίδιοι και σε μία περίοδο κρίσης ο κόσμος θα μπορεί να έχει και ένα εισόδημα από το επιδοτούμενο ρεύμα. Γιατί λοιπόν να επωφεληθούν 2-3 μεγάλες ξένες εταιρίες και τα κέρδη να φύγουν απ’ τη χώρα;

Μήπως αυτή η πρόταση μπορεί να είναι και μια λύση στο ενεργειακό πρόβλημα, αλλά και στην τωρινή οικονομική κρίση που περνάμε;


Η ιδιαιτερότητα των Γερανείων
Η συνολική έκταση του σημερινού Δήμου μας είναι 297.419 στρ. Από αυτήν την έκταση τα 200.000 στρ. αποτελούν την δασική κάλυψη των Γερανείων.

Πρέπει να εξηγήσουμε γιατί ο φυσικός πλούτος των Γερανείων αποτελεί ιδιαιτέρως ξεχωριστή περίπτωση σε σχέση με τα άλλα βουνά της Ελλάδας που εγκαθίστανται ανεμογεννήτριες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι συμφωνούμε στην τοποθέτηση Α/ Γ στα άλλα βουνά τις Ελλάδας.

· Το ανάγλυφο των Γερανείων έχει την μορφή τριγώνου και από υψόμετρο 0μ ( θάλασσα) φτάνει απότομα με κλίση 125° το υψόμετρο των 1.150 μ. Η μοναδική αυτή ιδιαιτερότητα προσδίδει στα Γεράνεια μια συνεχόμενη και αδιάκοπτη κορυφογραμμή μήκους 14 χλμ. που είναι ορατή από πολλά χιλιόμετρα μακριά, άλλα και από οποιοδήποτε σημείο του Δήμου μας.

· Τα φυσικά ορεινά τοπία τα χαρακτηρίζουν τα ψηλότερα τους σημεία. Η ιδιαιτερότητα της κορυφογραμμής των Γερανείων είναι μοναδική, γιατί στα τρία σημεία του ορίζοντα Β.Ν.Δ συνορεύει με θάλασσα, με αποτέλεσμα το οπτικό της κορυφογραμμής να έχει ως καμβά το απέραντο γαλάζιο του ελληνικού ουρανού.

· Η περιοχή μας δεν έχει την πολυτέλεια, όπως ίσως άλλα μέρη της χώρας, ο φυσικός ορεινός πλούτος της να είναι η συνέχεια μιας ατέλειωτης σειράς βουνών και κορυφογραμμών, όπου το ένα διαδέχεται το άλλο. Τα Γεράνεια είναι ορφανά και οποιαδήποτε καταστροφή δεν έχει την δυνατότητα να αναπληρώνεται από παραπλήσιο οικοσύστημα. Έτσι, η συμβολή του δάσους των Γερανείων στο κλίμα όλης της περιοχής θεωρείται καθοριστική και αναντικατάστατη.

· Η εγκατάσταση των 103 Α/ Γ προβλέπεται να αναπτυχθεί σε όλη την κορυφογραμμή των 14 χλμ και κυρίως στο ελατόδασος, του οποίου η έκταση περιορίζεται σε λίγες εκατοντάδες στρέμματα διασκορπισμένα σε τέσσερα σημεία.

· Τα σημεία εγκατάστασης των Α/ Γ δεν έχουν οδική πρόσβαση και ως εκ τούτου θα χρειασθεί να διανοιχτούν δρόμοι πλάτους 8-12 μ και μήκους τουλάχιστον 25.000 μ, να διαμορφωθούν επίπεδες πλατείες 100.000 μ2 (1.000 μ2 για κάθε Α/Γ) με συνέπεια χιλιάδες έλατα και πεύκα να κοπούν, το δε ανάγλυφο των Γερανείων θα υποστεί τρομερή αλλοίωση σε σημείο που θ’ αλλάξει συνολικά η μορφή του τοπίου.

· Η διατάραξη του οικοσυστήματος, το οποίο εμπεριέχει την βιοκοινότητα- βιοποικιλότητα και τους ανόργανους φυσικούς παράγοντες πρέπει να θεωρείται δεδομένη με πρώτη και κύρια επίπτωση τον επηρεασμό του χειμάρρου Πραθίου, ο οποίος είναι ο κύριος τροφοδότης του υδροφόρου ορίζοντα του νερού του ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ και των πηγών της Σοροβίτσας που είναι η κύρια πηγή υδροδότησης των Αγίων Θεοδώρων.

· Τα Γεράνεια αποτελούν σημαντικό οικότοπο της Ε.Ε και είναι ενταγμένα στο NATURA 2000. Ο Βράχος της Περαχώρας και η γύρωθε περιοχή της Μονής Πραθίου έχουν χαρακτηριστεί ως τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, η δε Μονή Πραθίου έχει κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο και ο περιβάλλοντας χώρος της αρχαιολογικός χώρος. 32 Α/ Γ προβλέπεται να εγκατασταθούν εντός κηρυγμένων αναδασωτέων εκτάσεων. 10 Α/ Γ προβλέπεται να εγκατασταθούν εντός Καταφυγίου Άγριας Ζωής.


www.geraniasos.blogspot.com
facebook: Όχι ανεμογεννήτριεs στα Γεράνεια
facebook: ΟΧΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΑΘΙ

ΡΟΥΛΑ ΝΑΝΝΟΥ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Όπως φαίνεται από την επιστολή της κ.Νάννου, οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για ένα καλό νέο από τη Σαλαμίνα, διαψεύστηκαν.

Το θετικό είναι ότι το θέμα της Ρεβυθούσας συζητήθηκε για πρώτη φορά σε μία άλλη διάσταση. Να περιμένουμε από τους γείτονες της Σαλαμίνας κάποια νέα ελπιδοφόρα έκπληξη; Θα δούμε κάποιους να επιμένουν; ...ότι εμείς οι ιθαγενείς δεν δεχόμαστε πια χάντρες;... Ίδωμεν!...

η επιστολή:

Προχθές 1/2/2012, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρυτάνευσε και πάλι ο εγωισμός και το αλάθητο του ….Πάπα, με συνέπεια η ορθή σκέψη να αλλοτριωθεί και το ΔΣ να οδηγηθεί σε λάθος δρόμο.

Διερωτώμαι εάν τα δύο σαραβαλάκια που δώρισε η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. στο Δήμο μας όσο και η προγενέστερη δωρεά κάποιων λουλουδιών, αποσκοπούν στην τήρηση της σιωπής της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ρεβυθούσα.

Η καταψήφιση από το ΔΣ τόσο του θέματος των ιχθυοτροφείων όσο και του παρακάτω θέματος που εισηγήθηκα, κατέδειξε με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι το νησί είναι πλέον ανοχύρωτο. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται αδύναμη να επιμεληθεί της προστασίας των κατοίκων και της προάσπισης των συμφερόντων τους.

Το νησί έχει γίνει βορά του κάθε μεγαλοσχήμονος υπουργίσκου που αυτοσχεδιάζει κλωβούς και δεξαμενές, θυσιάζοντας την ποιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή μας στο βωμό του όποιου κέρδους, με την καθ’ όλα ένοχη ανοχή της Δημοτικής Αρχής.


Το θέμα που εισηγήθηκα στο ΔΣ, είχε να κάνει με την αποδοχή από την Οικον/κή Επιτροπή της δωρεάς στο Δήμο μας 2 πεπαλαιωμένων επιβατικών αυτοκινήτων τύπου JEEP Cherokee 2.500 κ.ε. από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε.


Όμως, με δεδομένο 1ον, ότι η Εταιρία προγραμματίζει την άμεση κατασκευή στην Ρεβυθούσα και 3ης δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) χωρητικότητας 95.000 κ.μ. η οποία:

α) αναμφίβολα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την μόλυνση

του περιβάλλοντος

β) εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο για το νησί μας σε περίπτωση

ατυχήματος και διαρροής LNG, ακόμη κι αν πληροί τους όρους

ασφαλείας, που δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένο

γ) αποβλέπει πρωτίστως στην μεγιστοποίηση της τιμής πώλησης

της Α.Ε. σε ιδιώτες (κατά δήλωση του Διευθ. Συμβούλου

κ. Παπαρσένου στην Επιτροπή της Βουλής)

δ) αποσκοπεί κυρίως στην εξυπηρέτηση όλης της περιοχής της

Ανατολικής Μεσογείου (σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ),

και 2ον επειδή η συγκεκριμένη δωρεά δεν ωφελεί σε τίποτα το δήμο, απεναντίας θα τον ζημιώνει εξ αιτίας της συνεχούς συντήρησης που θα χρειάζονται λόγω παλαιότητας αλλά και της μεγάλης κατανάλωσης βενζίνης λόγω κυβικών, εισηγήθηκα, κατ΄ εφαρμογή της παρ.3,άρθρ.72 ν.3852/2010, το ΔΣ ως κυρίαρχο Όργανο, να ακυρώσει την αποδοχή της δωρεάς, ώστε να μην υπάρχει καμία ηθική δέσμευση έναντι της Εταιρίας για να μπορεί έτσι ο δήμος μας να αντιδράσει, όπως ο δήμος Μεγαρέων και άλλοι φορείς, στην κατασκευή της 3ης και μεγαλύτερης αυτής δεξαμενής.

Επιπροσθέτως, σε συνδυασμό με την απόρριψη της δωρεάς, το ΔΣ να εξέφραζε με ψήφισμα την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του για την δρομολογημένη αυτή κατασκευή, καλώντας την Κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος αυτής, να αναλογισθεί τις ευθύνες της από τις εκατόμβες των ανθρώπινων θυμάτων που θα προκύψουν σε περίπτωση ατυχήματος, θέτοντας τέλος στις επιδιώξεις της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. που βάλλουν κατά του περιβάλλοντος, εκθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της εγγύτερης περιοχής, κι έχουν αποκλειστικό στόχο απλά την μεγιστοποίηση της τιμής πώλησής της σε ιδιώτες.

Αρκετά πια. Δεν μπορεί η Σαλαμίνα να καταστρέφεται περιβαλλοντικά, τη μία για να ταϊσει όλη την Ευρώπη με ψάρια ιχθυοτροφείων, και την άλλη για να εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Μεσόγειο με LNG.

Ανάπτυξη με καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη.

Υ.Γ.

Όπως προανέφερα και οι δύο προτάσεις μου καταψηφίστηκαν.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα κάτι άλλο, διαφορετικά θα αποτελούσε έκπληξη και είδηση μαζί, αφού 50 συνεδριάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα και καμία πρόταση ή παρέμβασή μου δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Δήμαρχο.

Άραγε, στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά εγώ αρμενίζω ;

Η Δημ. Αρχή διά στόματος Δημάρχου, μας διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς κι ως εκ τούτου οι προτάσεις μου απορρίπτονται.

Μάλιστα! Μετά απ΄αυτή τη διαβεβαίωση, συμπολίτες μου νομίζω ότι μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Η τύχη σας δουλεύει.


Όσο για τα JEEP, εύχομαι καλές βόλτες στους εποχούμενους αξιωματούχους του Δήμου, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης.

Μόνο να προσέχουν, γιατί τι θα απογίνουμε χωρίς JEEP.



Μετά τιμής Σαλαμίνα 3/2/2012

Ρούλα Νάννου


Πουλιά στο Βουρκάρι...

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 05-02-2012

στην "α" που κυκλοφορεί...