O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

ΡΟΥΛΑ ΝΑΝΝΟΥ: Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας

Όπως φαίνεται από την επιστολή της κ.Νάννου, οι ελπίδες που είχαν δημιουργηθεί για ένα καλό νέο από τη Σαλαμίνα, διαψεύστηκαν.

Το θετικό είναι ότι το θέμα της Ρεβυθούσας συζητήθηκε για πρώτη φορά σε μία άλλη διάσταση. Να περιμένουμε από τους γείτονες της Σαλαμίνας κάποια νέα ελπιδοφόρα έκπληξη; Θα δούμε κάποιους να επιμένουν; ...ότι εμείς οι ιθαγενείς δεν δεχόμαστε πια χάντρες;... Ίδωμεν!...

η επιστολή:

Προχθές 1/2/2012, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρυτάνευσε και πάλι ο εγωισμός και το αλάθητο του ….Πάπα, με συνέπεια η ορθή σκέψη να αλλοτριωθεί και το ΔΣ να οδηγηθεί σε λάθος δρόμο.

Διερωτώμαι εάν τα δύο σαραβαλάκια που δώρισε η ΔΕΣΦΑ Α.Ε. στο Δήμο μας όσο και η προγενέστερη δωρεά κάποιων λουλουδιών, αποσκοπούν στην τήρηση της σιωπής της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά τα τεκταινόμενα στην Ρεβυθούσα.

Η καταψήφιση από το ΔΣ τόσο του θέματος των ιχθυοτροφείων όσο και του παρακάτω θέματος που εισηγήθηκα, κατέδειξε με τον πιο αδιάψευστο τρόπο ότι το νησί είναι πλέον ανοχύρωτο. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύεται αδύναμη να επιμεληθεί της προστασίας των κατοίκων και της προάσπισης των συμφερόντων τους.

Το νησί έχει γίνει βορά του κάθε μεγαλοσχήμονος υπουργίσκου που αυτοσχεδιάζει κλωβούς και δεξαμενές, θυσιάζοντας την ποιότητα αλλά και την ίδια τη ζωή μας στο βωμό του όποιου κέρδους, με την καθ’ όλα ένοχη ανοχή της Δημοτικής Αρχής.


Το θέμα που εισηγήθηκα στο ΔΣ, είχε να κάνει με την αποδοχή από την Οικον/κή Επιτροπή της δωρεάς στο Δήμο μας 2 πεπαλαιωμένων επιβατικών αυτοκινήτων τύπου JEEP Cherokee 2.500 κ.ε. από τη ΔΕΣΦΑ Α.Ε.


Όμως, με δεδομένο 1ον, ότι η Εταιρία προγραμματίζει την άμεση κατασκευή στην Ρεβυθούσα και 3ης δεξαμενής Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) χωρητικότητας 95.000 κ.μ. η οποία:

α) αναμφίβολα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την μόλυνση

του περιβάλλοντος

β) εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο για το νησί μας σε περίπτωση

ατυχήματος και διαρροής LNG, ακόμη κι αν πληροί τους όρους

ασφαλείας, που δεν είναι ακόμη αποδεδειγμένο

γ) αποβλέπει πρωτίστως στην μεγιστοποίηση της τιμής πώλησης

της Α.Ε. σε ιδιώτες (κατά δήλωση του Διευθ. Συμβούλου

κ. Παπαρσένου στην Επιτροπή της Βουλής)

δ) αποσκοπεί κυρίως στην εξυπηρέτηση όλης της περιοχής της

Ανατολικής Μεσογείου (σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΣΦΑ),

και 2ον επειδή η συγκεκριμένη δωρεά δεν ωφελεί σε τίποτα το δήμο, απεναντίας θα τον ζημιώνει εξ αιτίας της συνεχούς συντήρησης που θα χρειάζονται λόγω παλαιότητας αλλά και της μεγάλης κατανάλωσης βενζίνης λόγω κυβικών, εισηγήθηκα, κατ΄ εφαρμογή της παρ.3,άρθρ.72 ν.3852/2010, το ΔΣ ως κυρίαρχο Όργανο, να ακυρώσει την αποδοχή της δωρεάς, ώστε να μην υπάρχει καμία ηθική δέσμευση έναντι της Εταιρίας για να μπορεί έτσι ο δήμος μας να αντιδράσει, όπως ο δήμος Μεγαρέων και άλλοι φορείς, στην κατασκευή της 3ης και μεγαλύτερης αυτής δεξαμενής.

Επιπροσθέτως, σε συνδυασμό με την απόρριψη της δωρεάς, το ΔΣ να εξέφραζε με ψήφισμα την έντονη αντίθεση και διαμαρτυρία του για την δρομολογημένη αυτή κατασκευή, καλώντας την Κυβέρνηση, ως μεγαλομέτοχος αυτής, να αναλογισθεί τις ευθύνες της από τις εκατόμβες των ανθρώπινων θυμάτων που θα προκύψουν σε περίπτωση ατυχήματος, θέτοντας τέλος στις επιδιώξεις της ΔΕΣΦΑ Α.Ε. που βάλλουν κατά του περιβάλλοντος, εκθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της εγγύτερης περιοχής, κι έχουν αποκλειστικό στόχο απλά την μεγιστοποίηση της τιμής πώλησής της σε ιδιώτες.

Αρκετά πια. Δεν μπορεί η Σαλαμίνα να καταστρέφεται περιβαλλοντικά, τη μία για να ταϊσει όλη την Ευρώπη με ψάρια ιχθυοτροφείων, και την άλλη για να εξυπηρετεί όλη την Ανατολική Μεσόγειο με LNG.

Ανάπτυξη με καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αδιανόητη.

Υ.Γ.

Όπως προανέφερα και οι δύο προτάσεις μου καταψηφίστηκαν.

Ομολογώ ότι δεν περίμενα κάτι άλλο, διαφορετικά θα αποτελούσε έκπληξη και είδηση μαζί, αφού 50 συνεδριάσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα και καμία πρόταση ή παρέμβασή μου δεν έχει γίνει αποδεκτή από το Δήμαρχο.

Άραγε, στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά εγώ αρμενίζω ;

Η Δημ. Αρχή διά στόματος Δημάρχου, μας διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν καλώς κι ως εκ τούτου οι προτάσεις μου απορρίπτονται.

Μάλιστα! Μετά απ΄αυτή τη διαβεβαίωση, συμπολίτες μου νομίζω ότι μπορείτε να κοιμάστε ήσυχοι. Η τύχη σας δουλεύει.


Όσο για τα JEEP, εύχομαι καλές βόλτες στους εποχούμενους αξιωματούχους του Δήμου, σε πείσμα της οικονομικής κρίσης.

Μόνο να προσέχουν, γιατί τι θα απογίνουμε χωρίς JEEP.



Μετά τιμής Σαλαμίνα 3/2/2012

Ρούλα Νάννου