O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανακύκλωση των καμμένων τηγανόλαδων με πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Αγιάς


Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη ανακυκλώνονται, δεν πετιούνται! Ανακυκλώνονται και μπορούν να γίνουν... καύσιμη ύλη! Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό από τις έρευνες, ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!!! Αυτό σκέφθηκε πριν από περίπου μια τετραετία ο τότε δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας και αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεσή τους με νόμιμο τρόπο, ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο στη παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σήμερα, ως δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Αγιάς, προχωρά σε άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα, όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr: θα αγοράσει ένα αυτόματο μηχάνημα (πιλοτική εφαρμογή), αξίας περίπου 6.000-7.000 ευρώ, για να μετατρέπει ο ίδιος ο δήμος με δικά του μέσα τα κορεσμένα λίπη σε βιοντίζελ.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ανακύκλωση λαδιού που γίνεται μέχρι τώρα «αφορά τα υπολείμματα που προέρχονται κυρίως από χώρους εστίασης. Πλέον, με το μηχάνημα, θα γίνεται και ανακύκλωση στα οικιακά τηγανόλαδα και λίπη». «Ανακυκλώστε τα καμένα λάδια και σπορέλαια της κουζίνας σας αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», είναι πλέον το νέο motto του δημάρχου.

Πού θα χρησιμοποιεί αυτή τη βιοκαύσιμη ύλη ο δήμος, που θα παράγει στο ίδιο του το μηχάνημα; Όπως λέει ο δήμαρχος Αγιάς στην aftodioikisi.gr, «είτε στα οχήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες. Δουλεύει άριστα ως καύσιμη ύλη αντί του πετρελαίου. Και έχει απόδοση πολύ υψηλή».


Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντίζελ

Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη του πολίτη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, και θα παίρνει -εν είδει ανταποδοτικού οφέλους- βιοντίζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει.

Όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκουντάρας, «τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις». Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.

Πλέον αρκετοί δήμοι ακολουθούν το παράδειγμα του Δήμου Αγιάς...


Για πληρέστερη ενημέρωση και το πλήρες άρθρο ανατρέξτε στο: www.aftodioikisi.gr/proto_thema/18573

Η θέση μας για το σιδηροδρομικό σταθμό Μεγάρων

"Το τραίνο και τα Μέγαρα..."

"Πνοή" 15/3/2012, σελ.15του ΑΛΚΙΒΙΑΔΗ Ι. ΜΠΕΝΑΡΔΗ - 6 Δεκεμβρίου 2003!!!

...γιατί έτσι μας αρέσει!

"Αποψη" (πενιές παρα... πολιτικές) 15/3/12, σελ.12

Δελτίο τύπου: "Νερό από την ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα"


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr
Αρ.ΔΤ: 0074 - 26/03/2012


Θέμα: Νερό από την ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα

Στην ημερίδα την οποία διοργάνωσε η ΕΥΔΑΠ, με την αρωγή της Περιφέρειας Αττικής για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, την Πέμπτη 22 Μαρτίου, στο Ζάππειο, παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν προτάσεις και δράσεις για λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όχι μόνο η χώρα μας αλλά ολόκληρος ο πλανήτης, με τη διαχείριση του νερού, αλλά και πρακτικές, τεχνολογίες και προοπτικές για τους φορείς υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Ελλάδα.

Στο περιθώριο της ημερίδας ο Δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης, πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρόεδρο της Εταιρείας Θεμιστοκλή Λέκκα, συζητήθηκαν ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και δρομολογήθηκαν περαιτέρω θετικές εξελίξεις για το Δήμο.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της εξαιρετικής συνεργασίας την οποία έχει αναπτύξει ο Δήμος με την Εταιρεία, ο Δήμαρχος Μεγαρέων έλαβε τη διαβεβαίωση ότι η ΕΥΔΑΠ συμφωνεί στην χορήγηση νερού μέσω του δικτύου και στην περιοχή της Κινέττας.

Η μεταφορά του νερού της ΕΥΔΑΠ στην Κινέττα θα γίνεται μέσω του κεντρικού αγωγού ο οποίος πρόκειται να κατασκευαστεί και στο έργο θα συμπεριληφθεί και η πλήρης αντικατάσταση του υφιστάμενου δικτύου.


Επισημαίνεται η προφορική δέσμευση του προέδρου της ΕΥΔΑΠ, αν και στο υφιστάμενο προσύμφωνο το οποίο έχει υπογράψει ο Δήμος με την ΕΥΔΑΠ, υπάρχει πρόβλεψη "για ύδρευση σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές".

Η Διοίκηση του Δήμου τονίζει ότι η συγκεκριμένη δέσμευση περιλαμβάνεται στο ίδιο προσύμφωνο βάσει του οποίου:
• η ΕΥΔΑΠ αναλαμβάνει τη διαχείριση του δικτύου και διαγράφονται χρέη του Δήμου προς την εταιρεία ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
• Ο Δήμος Μεγάρων διατηρεί την κυριότητα του δικτύου
• ο τρόπος αποπληρωμής του υπολοίπου των χρεών του Δήμου προς την εταιρεία, δεν θα επιβαρύνει τους πολίτες με αύξηση τιμολογίων.
• κατά τη διάρκεια ισχύος του προσυμφώνου, "παγώνουν" οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια με αποτέλεσμα να μην αυξάνεται το χρέος του Δήμου προς την εταιρεία.


Η Διοίκηση του Δήμου αισθάνεται την ανάγκη να υπενθυμίσει τις βασικές πτυχές του προσυμφώνου προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν για το γεγονός ότι μέσα στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, η σωστή διαχείριση των ζητημάτων, η αναζήτηση λύσεων, η επιμονή στον προγραμματισμό και η ανάγκη για να αναπτυχθεί η περιοχή (απαλλάσσοντας το Δήμο από δυσβάσταχτα χρέη του παρελθόντος), προσφέρουν δυνατότητες και ευκαιρίες, οι οποίες δεν μπορούν – όσο κι αν προσπαθούν κάποιοι – ούτε να παραμείνουν κρυφές, ούτε να περιορισθεί η ουσιαστική συμβολή τους στην ανάπτυξη του Δήμου μας.

Γραφείο τύπου και επικοινωνίας
Δήμου Μεγαρέων

Πρόσκληση Δημοτικής Βιβλιοθήκης Μεγάρων

Χωρίς λόγια!!