O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Ανακύκλωση των καμμένων τηγανόλαδων με πολλαπλά οφέλη για τον Δήμο Αγιάς


Τα καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη ανακυκλώνονται, δεν πετιούνται! Ανακυκλώνονται και μπορούν να γίνουν... καύσιμη ύλη! Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό από τις έρευνες, ένα λίτρο καμένου λαδιού μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερού!!! Αυτό σκέφθηκε πριν από περίπου μια τετραετία ο τότε δήμαρχος Μελιβοίας Αντώνης Γκουντάρας και αποφάσισε, σε συνεργασία με την εταιρεία ανακύκλωσης Revive, να δραστηριοποιηθεί στη συγκέντρωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων και τη διάθεσή τους με νόμιμο τρόπο, ασφαλή και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο στη παραγωγή βιοκαυσίμων.

Σήμερα, ως δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Αγιάς, προχωρά σε άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα, όπως αποκαλύπτει, μιλώντας στην aftodioikisi.gr: θα αγοράσει ένα αυτόματο μηχάνημα (πιλοτική εφαρμογή), αξίας περίπου 6.000-7.000 ευρώ, για να μετατρέπει ο ίδιος ο δήμος με δικά του μέσα τα κορεσμένα λίπη σε βιοντίζελ.

Σύμφωνα με το δήμαρχο, η ανακύκλωση λαδιού που γίνεται μέχρι τώρα «αφορά τα υπολείμματα που προέρχονται κυρίως από χώρους εστίασης. Πλέον, με το μηχάνημα, θα γίνεται και ανακύκλωση στα οικιακά τηγανόλαδα και λίπη». «Ανακυκλώστε τα καμένα λάδια και σπορέλαια της κουζίνας σας αντί να τα πετάτε στο νεροχύτη σας», είναι πλέον το νέο motto του δημάρχου.

Πού θα χρησιμοποιεί αυτή τη βιοκαύσιμη ύλη ο δήμος, που θα παράγει στο ίδιο του το μηχάνημα; Όπως λέει ο δήμαρχος Αγιάς στην aftodioikisi.gr, «είτε στα οχήματα του δήμου είτε θα μοιράζεται στους αγρότες. Δουλεύει άριστα ως καύσιμη ύλη αντί του πετρελαίου. Και έχει απόδοση πολύ υψηλή».


Δίνεις 4 λίτρα καμένο λάδι παίρνεις 3,5 βιοντίζελ

Τα οφέλη; Μεγάλα και για το περιβάλλον αλλά και για την τσέπη του πολίτη: για παράδειγμα, κάποιος ιδιώτης θα μπορεί να πηγαίνει στο δήμο ένα μπουκάλι από καμένα μαγειρικά λάδια και λίπη, χωρητικότητας 4 λίτρων, και θα παίρνει -εν είδει ανταποδοτικού οφέλους- βιοντίζελ 3,5 λίτρων, δηλαδή περίπου το 85% του προϊόντος που ανακυκλώνει.

Όπως υπογραμμίζει ο Β. Γκουντάρας, «τα περισσότερα καμένα τηγανόλαδα κατέληγαν στις αποχετεύσεις ή στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να δημιουργεί προβλήματα και στο περιβάλλον αλλά και στις αποχετεύσεις». Τι σημαίνει αυτό; Το λάδι έχει την ιδιότητα να απλώνεται σε ένα λεπτό στρώμα και να καλύπτει τεράστιες ποσότητες νερού. Το νερό κάτω από το λάδι σταματάει να οξυγονώνεται και έτσι οι αερόβιες διαδικασίες σταματούν. Αυτό έχει πολύ δυσμενή επίδραση στην καλή λειτουργία ενός βιολογικού καθαρισμού άλλα ακόμα και σε έναν κοινό βόθρο.

Πλέον αρκετοί δήμοι ακολουθούν το παράδειγμα του Δήμου Αγιάς...


Για πληρέστερη ενημέρωση και το πλήρες άρθρο ανατρέξτε στο: www.aftodioikisi.gr/proto_thema/18573