O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Οι μαυροκέφαλοι γλάροι του Βουρκαρίου!!!


Όλοι γνωρίζουμε ότι στο Βουρκάρι καταγράφεται -ιδιαιτέρως κατά τη μεταναστευτική περίοδο- εξαιρετικά πλούσια και σημαντική ορνιθοπανίδα με περισσότερα από 130 διαφορετικά είδη πτηνών (όπως ερωδιοί, φλαμίγκο, αγριόπαπιες, κορμοράνοι κλπ) αρκετά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο (όπως η λιμόζα, η τουρλίδα, το μαυροκιρκίνεζο, το χειμωνογλάρονο κ.α). 

Το είδος όμως για το οποίο ο υγρότοπος των Μεγάρων ξεπερνά τα συνηθισμένα δεδομένα των μικρών υγροτόπων της νότιας Ελλάδας (καθένας από τους οποίους παραμένει μοναδικός και αναντικατάστατος για τις ανάγκες των πουλιών) και αναγνωρίζεται ως υγρότοπος Διεθνούς σημασίας, είναι ο Μαυροκέφαλος γλάρος: Mediterranean Gull (Ichthyaetus melanocephalus ή Larus melanocephalus).

Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, το Βουρκάρι είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους για τη διαχείμαση του είδους παγκοσμίως, αφού αποτελεί βασικό ενδιαίτημα στο οποίο καταγράφονται σταθερά μεγάλοι αριθμοί που αντιστοιχούν σε ποσοστό άνω του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού του!!!

Παραθέτουμε ενδεικτικά κατωτέρω μερικές πολύ πρόσφατες φωτογραφίες του είδους αυτού που παραχωρήθηκαν στο Συντονιστικό Φορέα μας από τον φίλο ορνιθολόγο-δασόλογο κ. Στρατή Μπουρδάκη και έχουν τραβηχτεί στο Βουρκάρι την περασμένη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.

Δύο ενήλικα με κάτασπρα φτερά και μεγάλη μαύρη κουκούλα στο κεφάλι (με διαφορετικό στάδιο μαύρης κουκούλας):


Δύο τρίτου έτους (2ου χειμώνα) με φτέρωμα σαν τα ενήλικα αλλά με ποικίλα μαύρα σημάδια στην άκρη της φτερούγας (με διαφορετικού μεγέθους μαύρων στα άκρα των φτερών):


Κι ένα δευτέρου έτους (1ου χειμώνα) με σχετικά σκούρα φτερά και μαύρη λωρίδα στην ουρά:

Ο κ. Στρατής Μπουρδάκης μας έστειλε επίσης και τον ακόλουθο σύνδεσμο όπου μπορούμε να δούμε όλες τις ηλικιακές φάσεις του Μαυροκέφαλου γλάρου: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Mediterranean_Gull_from_the_Crossley_ID_Guide_Britain_and_Ireland.jpg καθώς και τον παρακάτω χάρτη από το Critical Size Network Tool με την κατανομή του είδους αυτού:
 Στρατή, σε ευχαριστούμε πολύ!!