O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ!!!!!


Δελτίο Τύπου ΥΠ.Ε.Κ.Α. της 7-8-2014

O Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, υπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα για τον χαρακτηρισμό της περιοχής του Υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων ως Περιφερειακού Πάρκου, με το οποίο επιχειρείται η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του υγροτόπου, η σύνδεσή του με το ευρύτερο τοπίο και η απόδοσή του στην αναψυχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Τα μέτρα που θεσπίζονται εξασφαλίζουν την ανάταξη της βιοποικιλότητας της περιοχής, την ανάπτυξή της, την ορθολογική διαχείρισή της και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων για τη σημασία του.

Ειδικότερα με τον καθορισμό ζωνών προστασίας με περιορισμούς στις χρήσεις γης και τους όρους δόμησής:
·   Στο χερσαίο τμήμα του υγροτόπου Βουρκάρι και στην χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, αποδίδονται χρήσεις έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής, που θα λειτουργούν προστατευτικά για τον υγρότοπο ενώ προβλέπεται οργάνωση της ζώνης ως Υγροτοπικού Πάρκου και η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου ενημέρωσης και παρατηρητηρίων της ορνιθοπανίδας.
·   Εντάσσεται στη ζώνη προστασίας το θαλάσσιο τμήμα του κόλπου της Αγίας Τριάδας που τροφοδοτεί τον υγρότοπο.
·   Δημιουργείται περιφερειακή ζώνη με χρήσεις του πρωτογενούς τομέα που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς τη ρύπανση και τις λοιπές επιβαρυντικές για τον υγρότοπο πιέσεις.
·   Περιορίζεται η θεσμοθετημένη της εντός του υγροτόπου βιομηχανικής ζώνης
·   Δίνεται η κατεύθυνση ένταξής του υγροτόπου στο Εθνικό Δικτύο Παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων ως ξεχωριστό Παράκτιο Υδάτινο Σώμα (ΠΥΣ).

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι ιδιαίτερης σημασίας η προώθηση του Προεδρικού Διατάγματος για το Βουρκάρι, ώστε να στηρίξουμε την προστασία της βιοποικιλότητας αλλά και την αναψυχή των κατοίκων της περιοχής των Μεγάρων και της ευρύτερης ζώνης. Έχουμε χρέος απέναντι στους πολίτες να αναβαθμίσουμε ιδιαίτερα την περιοχή, όπου για πολλά χρόνια μόνο επιβαρυντικές του περιβάλλοντος δραστηριότητες έχουν αναπτυχθεί».

Μπορείτε να βρείτε χάρτη και φωτογραφικό υλικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: