O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

...για την χωματερή των Μεγάρων...


Το θέμα της χωματερής (κατ άλλους ΧΥΤΑ - χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων) των Μεγάρων είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα από τα δημοσιεύματα της "Attica" και της "Real News". Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η χωματερή των Μεγάρων είναι χώρος παράνομης εναπόθεσης επικίνδυνων για την υγεία απορριμάτων και υλικών. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:
"....Μία βόλτα στη χωματερή είναι αρκετή για να πείσει τον καθένα ότι αυτή η μέθοδος «διαχείρισης» έχει ξεπεράσει τα όριά της και θίγει πλέον τη διαβίωση και τον πολιτισμό μας. Χημικά απόβλητα, ζώα σκοτωμένα, ηλεκτρικές συσκευές, οικιακά απορρίμματα και ποιος ξέρει τι άλλο, συσσωρεύονται εκεί δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, παράγοντας έντονη δυσοσμία και ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον της περιοχής. Συνηθισμένο και το φαινόμενο της αυτανάφλεξης των σκουπιδιών και λογικός ο συνειρμός ότι με τη διάχυση επικίνδυνων τοξικών διοξινών από την καύση πλαστικών και άλλων συνθετικών υλών, δημιουργούνται συνθήκες για την εισβολή των δηλητηριωδών ουσιών στην τροφική αλυσίδα και την μετατροπή της περιοχής σε …Ταγαράδες...."

διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα εδώ

Στα δημοσιεύματα απάντησε με δημόσιες δηλώσεις του προς τον τοπικό τύπο ο αντιδήμαρχος κ. Μαζιώτης ο οποίος αναφέρει ότι ο χώρος είναι ένας οργανωμένος ΧΥΤΑ, ότι υπάρχουν οι νόμιμοι έλεγχοι των υλικών που εναποτίθενται και ότι δεν υπάρχει μόλυνση του υπεδάφους και των υπόγειων υδάτων! Συγκεκριμένα αναφέρει ότι έχει τοποθετηθεί φυλάκιο και υπάλληλοι που ελέγχουν τα διάφορα υλικά προς εναπόθεση. Επίσης σημειώνει ότι γειτονικές γεωτρήσεις χρησιμοποιούν το νερό για πότισμα χωρίς πρόβλημα!

Θα υπάρξουν και ανακοινώσεις με τα πορίσματα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος ελπίζουμε! Γιατί κάτι από τα δύο δεν είναι σωστό:

  • ή τα δημοσιεύματα είναι ακριβή και θα πρέπει να ανησυχήσουμε και να πάρουμε τα μέτρα μας!
  • ή ο κ. αντιδήμαρχος έχει δίκιο και θα πρέπει να ησυχάσουμε, ξέροντας οτι η δημοτική αρχή πράτει το καθήκον της να προασπίζει την υγεία των δημοτών!
...πάντως και τα δύο δεν γίνεται να αληθεύουν ταυτόχρονα!

για την πλήρη ενημέρωσή σας (και παρ ότι δεν μας απεστάλη το δελτίο τύπου από τον κύριο αντιδήμαρχο), δημοσιεύουμε το αντίστοιχο ρεπορτάζ από τον 'Μεγαρικό Τύπο':

φωτογραφίες απο το Βουρκάρι...απο το thriasiofoto.blogspot.com




ο Νίκος Γιαννής στον τοπικό τύπο για το Βουρκάρι