O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Χωρίς λόγια...

απο τον
xaris.kour@gmail.com

Aπολογισμός δράσης EOE -2011



Αγαπητοί φίλοι,

Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την πολύτιμη συμβολή σας στη δράση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Χάρη στη δική σας υποστήριξη, έχουμε τη δυνατότητα να συνεχίζουμε τις δραστηριότητές μας, αλλά και να πραγματοποιούμε νέες. Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε σύντομο απολογισμό ορισμένων από τις σημαντικότερες δράσεις μας οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2011. Για μια ολοκληρωμένη εικόνα των δράσεων της χρονιάς που πέρασε, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα μας: http://www.ornithologiki.gr ή ζητήστε να σας στείλουμε τον ετήσιο απολογισμό μας.

Το 2011 ήταν μια καλή χρονιά για την Ορνιθολογική, αφού κατά τη διάρκειά του υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησε η υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων - δράσεων, τα περισσότερα εκ των οποίων χρηματοδοτήθηκαν από ευρωπαϊκούς πόρους, αρκετά όμως ήταν και εκείνα που χρηματοδοτήθηκαν από ιδιωτικά ιδρύματα και φορείς ή υλοποιήθηκαν αποκλειστικά με τη συμμετοχή εθελοντών της Ορνιθολογικής. Θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαίτερη σημασία που έχουν, όχι μόνο τα ίδια τα αποτελέσματα των δράσεων, αλλά και οι συνεργασίες που πραγματοποιήθηκαν μέσα από τις δράσεις αυτές. Αποτελεί ένα ιδιαίτερα θετικό και υποσχόμενο για το μέλλον γεγονός ότι και κατά τη περασμένη χρονιά περισσότεροι από 50 φορείς και υπηρεσίες συνεργάστηκαν με την Ορνιθολογική στην υλοποίηση των δράσεων.

Το 2011 ξεκίνησε η υλοποίηση δύο νέων Προγραμμάτων LIFE για την προστασία δύο από τα πιο απειλούμενα είδη πουλιών της Ευρώπης: της Νανόχηνας και του Ασπροπάρη. Με σκοπό την ανάσχεση της μείωσης πληθυσμού των ειδών αυτών ενώνουν τις δυνάμεις τους μαζί με την Ορνιθολογική φορείς από την Ελλάδα αλλά και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Μαζί με το Πρόγραμμα LIFE για τη βιοποικιλότητα της Σκύρου που υλοποιείται από το 2010, ξεκίνησε και ένα νέο Πρόγραμμα LIFE για την προστασία των πουλιών της Άνδρου. Επίσης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ξεκίνησε ένα τριετές πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός συστήματος παρακολούθησης των αγροτικών ειδών πουλιών και την εκτίμηση της τάσης των πληθυσμών τους.

Tο Πρόγραμμα LIFE «Υλοποίηση δράσεων διατήρησης για τον Θαλασσοκόρακα και τον Αιγαιόγλαρο και αναγνώριση «Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά της Ελλάδας» συνεχίστηκε για άλλη μια χρονιά με ιδιαίτερη επιτυχία. Η έρευνα πεδίου αφορά την καταγραφή των θαλασσοπουλιών στη θάλασσα, όσο και την καταγραφή και παρακολούθηση των αποικιών τους σε Κρήτη, Κυκλάδες, Βόρεια Δωδεκάνησα, Ζάκυνθο, Κύθηρα - Αντικύθηρα και Β. Αιγαίο. Πέρα από την άμεση προστασία των ειδών, αναμένεται να παρέχει και τη βάση για το χαρακτηρισμό Θαλάσσιων Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά. Σημαντικό μέρος του Προγράμματος αποτέλεσαν οι δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης του κοινού σε πλήθος νησιωτικών και παράκτιων περιοχών.

Το Πρόγραμμα του Ορνιθολογικού Σταθμού Αντικυθήρων συνέχισε με επιτυχία τη δράση του η οποία περιλαμβάνει δακτυλίωση πουλιών και παρακολούθηση αρπακτικών με σκοπό τη μελέτη της μετανάστευσης. Εδώ και τρία χρόνια λειτουργεί και ο Ξενώνας μας ο οποίος φιλοξενεί πλέον όλους όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν ως εθελοντές στο πρόγραμμα, αλλά και να ανακαλύψουν ως εκδρομείς τη γοητεία του νησιού.Η μόνιμη παρουσία μας στον υγρότοπο Άγρα - Βρυττών - Νησίου στην Έδεσσα αλλά και στη λιμνοθάλασσα Γιάλοβα στην Πύλο, στηρίζει την άγρια ζωή μέσα από συστηματικές δράσεις προστασίας και ανάδειξης, αλλά και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με την υποστήριξη εθελοντών από Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, χιλιάδες επισκέπτες έχουν ήδη ενημερωθεί για το έργο μας και τη σημασία των περιοχών αυτών για τη βιοποικιλότητα.

Με σκοπό την παρακολούθηση της κατάστασης της ορνιθοπανίδας, το 2010 επεκτάθηκαν τα εθελοντικά προγράμματα καταγραφής πουλιών. Από τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών και την Παρακολούθηση των Κοινών Ειδών Πουλιών, μέχρι το Δίκτυο Εθελοντών Υπευθύνων Παρακολούθησης Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (Caretakers) και το Πρόγραμμα Παρακολούθησης Ορνιθοπανίδας στους Υγροτόπους της Αττικής υπάρχει μια σειρά δράσεων και εθελοντικών προγραμμάτων που εκτός από πολύτιμα στοιχεία για την ορνιθοπανίδα προσφέρουν και μοναδικές εμπειρίες επαφής με τη Φύση.

Η αντιμετώπιση υποθέσεων υποβάθμισης της φύσης που μας καταγγέλλουν οι πολίτες από όλη την Ελλάδα συνεχίστηκε το 2011 με περισσότερες από 25 νέες υποθέσεις και τη επιμονή για επίλυση πάνω από 40 σοβαρών υποθέσεων οι οποίες ακόμη εκκρεμούν. Την περίοδο 2010-2011 πραγματοποιήθηκαν 4 νέες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας η πλειονότητά τους αφορούσε την πρόληψη επιπτώσεων από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε ευαίσθητες περιοχές. Επίσης, η συνεργασία μας με το Συνήγορο του Πολίτη συνεχίζεται σε 3 νέες υποθέσεις, ενώ κινήθηκαν 3 νέες έρευνες από την Εισαγγελία για υποθέσεις περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας στις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Η χρονιά που μας πέρασε ήταν μία χρονιά με αυξημένες περιβαλλοντικές ζημιές τις σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσαμε, αλλά δε θα μπορούσαμε χωρίς τις πολύτιμες πληροφορίες που μας δώσατε εσείς!

Πολύ σημαντικές εξελίξεις είχαμε επίσης και στην περιβαλλοντική πολιτική της χώρας. Με την αλλαγή ηγεσίας στο Υπουργείο ΠΕΚΑ η πολιτική κατεύθυνση άλλαξε αισθητά. Το 2011 αντιμετωπίσαμε μεγάλες πιέσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της προστασίας της υπαίθρου και της βιοποικιλότητας της Ελλάδας. Χαρακτηριστικές αρνητικές εξελίξεις στις οποίες αντιδράσαμε έντονα είναι η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, η αποδυνάμωση των διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης για έργα και δραστηριότητες, οι προσπάθειες για να αποδυναμωθεί ο νόμος για τη διατήρηση της Βιοποικιλότητας, η σχεδόν ολική κατάργηση του Πράσινου Ταμείου. Καταφέραμε παρόλα αυτά να αναχαιτίσουμε μέρος αυτών των πολιτικών, και βέβαια να ψηφιστεί ο εξαιρετικής σημασίας νόμος για την διατήρηση της Βιοποικιλότητας.

Με στόχο την εκπαίδευση και τη διαμόρφωση θετικών στάσεων και συμπεριφορών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατά την περασμένη χρονιά υλοποίησε 7 ημερήσια προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε 5 περιοχές της Ελλάδας και ένα μαθητικό δίκτυο για την προστασία των Αδόμητων Χώρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται και αυτή τη χρονιά στην Αττική, τη Μεσσηνία, τη Λακωνία, την Πέλλα και τη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν συνολικά περίπου 8.200 μαθητές και 530 εκπαιδευτικοί.

Σας θυμίζουμε ότι πλήρης απολογισμός της ετήσιας δράσης μας γίνεται κάθε χρόνο στη Γενική Συνέλευση, την οποία η δική σας συμμετοχή κάνει πιο δημοκρατική, όπως και η συμμετοχή σας σε όλες μας τις δράσεις κάνει την οργάνωση πιο αποτελεσματική. Σε περίπτωση που χρειαστείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο μας ή τις δυνατότητες συμμετοχής σας μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη στήριξή σας.

Με εκτίμηση,
Έφη Κουτάντου
Υπεύθυνη Γραμματειακής Υποστήριξης ΕΟΕ


Δελτίο Τύπου κ. Ν.Καντερέ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 26 Μαρτίου 2012
ΕΛΕΓΧΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κύριος Νίκος Καντερές κατέθεσε σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απογραφής των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων, αποκαλύφθηκε, ότι από τους συνολικά 240.292 εγγεγραμμένους δικαιούχους τελικά απεγράφησαν 203.998, δηλαδή 36.294 λιγότεροι. Με άλλα λόγια, ένας στους έξι δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της απογραφής, γεγονός που καταδεικνύει την επί σειρά ετών σπατάλη, που στοίχιζε στο ελληνικό κράτος τουλάχιστον 110 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ιδιαίτερη εντύπωση δημιουργεί δε το γεγονός, ότι οι μεγαλύτερες αποκλείσεις κατεγράφησαν στα επιδόματα βαριάς αναπηρίας (108.200 απεγράφησαν έναντι 125.368 εγγεγραμμένων), τυφλότητας (20.605 έναντι 23.241) και απροστάτευτων ανηλίκων (11.691 έναντι 21.420). Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα ακολουθήσει δεύτερο σκέλος απογραφής, που θα αφορά ελέγχους σε δικαιούχους επιδομάτων τα οποία εμφανίζονται αδικαιολόγητα υψηλά, ερωτάστε κύριε Υπουργέ:

1. Πως προέκυψαν αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα διπλής ή πολλαπλής εγγραφής δικαιούχων, που είτε ως συγγενείς και αποκρύπτοντας τον θάνατο του αρχικού δικαιούχου, είτε ως εμφανέστατα υγιείς αλλά λαμβάνοντας επιδόματα αναπηρίας, ζημίωσαν το ελληνικό δημόσιο;
2. Ποιοι ευθύνονται για την – επί σειρά ετών – πιστοποίηση χορήγησης των εν λόγω παράνομων επιδομάτων;
3. Πότε και σε ποιες περιοχές έγιναν οι παραπάνω πιστοποιήσεις;
4. Θα υπάρξει παραπομπή των παρανομούντων στον αρμόδιο εισαγγελέα για την ποινική τους δίωξη και παραπομπή των υπαλλήλων (ΟΤΑ και Δημοσίου), οι οποίοι εμπλέκονται στις εν λόγω υποθέσεις στα αρμόδια πειθαρχικά όργανα;
5. Τα καταβληθέντα ποσά, που δόθηκαν, είτε παράτυπα είτε παράνομα, ως επιδόματα θα επιστραφούν εντόκως στο Ελληνικό Δημόσιο;
6. Προβλέπεται ποινική δίωξη για όσους υπαλλήλους (του στενού ή ευρύτερου δημόσιου τομέα) ζημίωσαν, στην εν λόγω υπόθεση με τις πράξεις ή παραλήψεις τους, το ελληνικό κράτος;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Καντερές
Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής