O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αποτίμηση δράσεων στο πλαίσιο της Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης Δυτικής Αττικής δια της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπ/σης διοργάνωσε σειρά δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών και Συλλόγων Γονέων σε θέματα Αειφορίας στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης», η οποία καθιερώθηκε με την ΥΑ με Αρ. Πρωτ. 12342/Γ7/3-9-2013/Υ.ΠΑΙ.Θ. Οι δράσεις αυτές έγιναν σε συνδυασμό με το Θεματικό Έτος της UNESCO 2013-2014 «Ενεργοί Πολίτες» και εντάχθηκαν κάτω από έναν γενικό τίτλο:
Μικροί Ενεργοί Πολίτες για το Περιβάλλον
Αναλυτικά διοργάνωσε τις παρακάτω δράσεις για τις οποίες απηύθυνε πρόσκληση προς τα σχολεία με ΑΠ3272/30/9/2013 της Δ/νσης Α/βάθμιας Δυτικής Αττικής:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Α)  Ψηφιακή Έκθεση Μαθητικής Δημιουργίας με θέμα «Μικροί Ενεργοί Πολίτες δημιουργούν για το περιβάλλον». Οι μαθητές χρησιμοποίησαν κάθε τρόπο έκφρασης και δημιουργίας (αφίσα, φωτογραφία, κολλάζ, ποίημα, βίντεο, σύντομο θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, συνθηματική φράση κλπ). Τα έργα των μαθητών ψηφιοποιημένα αναρτώνται σταδιακά στο ιστολόγιο «Περιβαλλοντοσκόπιο». Επίσης κλήθηκαν να παρουσιάσουν ή να εκθέσουν τις δημιουργίες τους σε κεντρικό χώρο του σχολείου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης και οι υπόλοιποι μαθητές. (Στην εικόνα αφίσα του 3ου Νηπιαγωγείου Ελευσίνας- Νηπ/γός: Μαρίνα Αϊβαζίδου)
Β) Παρατήρηση Πουλιών στον υδροβιότοπο Βουρκάρι Μεγάρων την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου ώρες 9:00-12:00. Η δράση έγινε σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, που διέθεσε τον εκπαιδευμένο εθελοντή ορνιθοπαρατηρητή κο Λεωνίδα Μπρικιάτη με ένα τηλεσκόπιο, και τον Συντονιστικό Φορέα Προστασίας του Βουρκαρίου, που παρείχε κιάλια και ενημέρωσε για τις παρεμβάσεις του στην προστασία του υδροβιότοπου. Ανταποκρίθηκαν δύο σχολεία, ένα νηπιαγωγείο και ένα δημοτικό, των οποίων οι μαθητές γνώρισαν τα είδη των υδρόβιων πτηνών, τις περιβαλλοντικές πιέσεις που δέχεται το οικοσύστημα και ευαισθητοποιήθηκαν για την προστασία του. Έγινε και σύνδεση με την τοπική ιστορία μέσω του ιστορικού τείχους της Αγίας Τριάδας. Συγχαρητήρια στο Νηπιαγωγείο Βιολέτα και στο 3ο ΔΣ Νέας Περάμου που συμμετείχαν ενεργά στη δράση.

ΒΟΥΡΚΑΡΙ
Γ) Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών και Γονέων το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτωβρίου και ώρες 17.00-20.30 στο Στρατουδάκειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεγάρων, με συνδιοργανωτή το Δήμο Μεγαρέων, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές υλοποιημένων προγραμμάτων από οκτώ (8) σχολεία των Μεγάρων και της Νέας Περάμου. Για την ημερίδα βγήκε αφίσα, πρόσκληση και πρόγραμμα μέσω των οποίων προσκλήθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων, μέλη των οποίων παρακολούθησαν την εκδήλωση. Την ημερίδα χαιρέτισε ως εκπρόσωπος του Δήμου Μεγαρέων ο Αντιδήμαρχος κος Κλεάνθης Βαρελάς και κάλυψε με ρεπορτάζ ο τοπικός τύπος. Συμμετείχαν ως εκπρόσωποι των σχολείων τους οι εκπαιδευτικοί Ευαγγελία Βρυττιά (1ο Νηπ. Μεγάρων), Φωτεινή Κοντοπούλου (3ο Νηπ. Μεγάρων), Ρούσσου Καλαμιώτισσα με τους μαθητές της (5ο ΔΣ Μεγάρων), Σπέγγου Παναγιώτα και Μπακιρτζή Φωτεινή (3ο ΔΣ Μεγάρων), Παπαφράγκου Κατερίνα, Δρούγκας Κώστας (9ο ΔΣ Μεγάρων), Μιχάλαρος Κώστας (8ο ΔΣ Μεγάρων), Γκαμπένης Χρήστος (3ο ΔΣ Νέας Περάμου), Μαγγίνα Αικατερίνη (6ο ΔΣ Μεγάρων). Ευχαριστούμε και τους εκπροσώπους του Συνονιστικού Φορέα Συλλόγων για την προστασία του υδροβιότοπου Βουρκαρίου Τσαρτακλέα Στέργιο και Δέσκο Αναστάσιο για τη εισήγηση που πραγματοποίησαν.

ΣΤΡΑΤΟΥΔΑΚΕΙΟ
Δ) Ενημερωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών και Γονέων το απόγευμα της Τρίτης 8 Οκτωβρίου και ώρες 17.00-20.00, στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων- Αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» με συνδιοργανωτή την Ενιαία Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φυλής, όπου μεταξύ άλλων παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές υλοποιημένων προγραμμάτων από επτά (7) σχολεία της Φυλής, των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου. Για την ημερίδα βγήκε αφίσα, πρόσκληση και πρόγραμμα μέσω των οποίων προσκλήθηκαν οι Σύλλογοι Γονέων, μέλη των οποίων παρακολούθησαν την εκδήλωση. Την ημερίδα χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φυλής κος Δημήτριος Μπουραΐμης, ο εκπρόσωπος της ΕΣΕ κος Δημήτριος Πουλιάσης και κάλυψε με εκτενές ρεπορτάζ ο τοπικός τύπος. Συγχαρητήρια επιστολή δημοσίευσε στον τοπικό τύπο η Ένωση Συλλόγων Γονέων Άνω Λιοσίων. Συγχαρητήρια για τις πολύ ωραίες παρουσιάσεις στους εκπαιδευτικούς Χαλκιώτου Μαρία και Τσαντή Παρασκευή (2ο Νηπ. Ζεφυρίου), Πράπα Παναγιώτη (2ο Νηπ. Άνω Λιοσίων), Κρομμύδα Χρυσούλα (ΔΣ Φυλής), Σύρμα Κωνσταντίνα και στις μαθητριές της (1ο ΔΣ Άνω Λιοσίων), Τζοβάρα Κωνσταντίνα (6ο ΔΣ Άνω Λιοσίων), Κωνσταντοπούλου Άννα (4ο ΔΣ Άνω Λιοσίων) και Καλαρχάκη Βασιλεία (3ο ΔΣ Ζεφυρίου).

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ
Και στις δύο παραπάνω ημερίδες η υπεύθυνη ΠΕ έκανε εισήγηση με τίτλο «Ενεργοποιώντας τους αυριανούς πολίτες για το περιβάλλον και την αειφορία» και δύο εκπρόσωποι από τον Συντονιστικό Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου, Στέργιος Τσαρτακλέας και Αναστάσιος Δέσκος, παρουσίασαν τις δράσεις του- κοινωνικές, πολιτικές και νομικές- ενταγμένες στη φιλοσοφία των ενεργών πολιτών.
Ε) Συμμετοχή σε ημερίδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευσίνας, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου και ώρες 16:30-20:30 στο κτίριο του ΚΠΕ Ελευσίνας κατά την οποία παρουσιάστηκαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα των ΚΠΕ της Αττικής και καλές πρακτικές υλοποιημένων προγραμμάτων από τέσσερα (4) σχολεία Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μάνδρας. Συγχαίρουμε για τις ζωντανές παρουσιάσεις τους εκπαιδευτικούς Δρετάκη Ιουλία (5ο ΔΣ Ελευσίνας), Λουκίσσα Σοφία, Ηλία Αγγελική, Πετρογιώργου Βασιλική (2ο ΔΣ Ασπροπύργου), Κοροπούλη Ευάγγελο (5ο ΔΣ Μάνδρας) και Κάββαλου Δημοκρατία (3ο ΔΣ Ελευσίνας).

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Η γενική αποτίμηση των δράσεων ήταν θετική, εκτιμώντας τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών και των γονέων, έγινε διάχυση των αποτελεσμάτων από τα σχολικά προγράμματα ΠΕ στον τοπικό τύπο και στην τοπική κοινωνία, παρόλο που ήταν μια περίοδος δύσκολη για τα σχολεία, αφού ακόμη δεν είχαν στελεχωθεί και οργανωθεί επαρκώς. Ευχόμαστε η διάχυση των δράσεων της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης να ευαισθητοποιήσει την τοπική κοινωνία και να γαλουχήσει τους αυριανούς ενεργούς πολίτες!

Πηγή:  www.perekp.wordpress.com

Συζητείται την Τετάρτη 6.11.2013 στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»



Συζητείται την Τετάρτη 6.11.2013 στο ΣτΕ η αίτηση ακύρωσης του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου των Υδατοκαλλιεργειών»

Μετά από τέσσερις αναβολές, συζητείται την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση ακύρωσης κατά του «Χωροταξικού των Υδατοκαλλιεργειών». Την ακύρωση του Χωροταξικού ζητούν συνολικά 116 φορείς, ανάμεσα στους οποίους, η ΚΕΔΕ, 24 Δήμοι, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η πρ. Συνομοσπονδία Αλιέων, βουλευτές, Ομοσπονδίες και Σύλλογοι τουριστικών επαγγελμάτων, προστασίας του περιβάλλοντος, οικιστών κ.α.

Θυμίζουμε τι έχει συμβεί:
α) Οι εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας έφτιαξαν ένα business plan ανάπτυξης του κλάδου τους, με το οποίο κατοχύρωσαν την προτεραιότητα της ιχθυοκαλλιεργητικής χρήσης έναντι κάθε άλλης (τουρισμού, αλιείας, προστασίας φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος) σε όλο τον ελληνικό παράκτιο χώρο.
β) Εφτά Υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου, ανάμεσα στους οποίους ο ιχθυοκαλλιεργητής Π. Γερουλάνος, βάφτισαν το bussiness plan αυτό «Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών» και το θεσμοθέτησαν με διαδικασίες «μαϊμού» στις 4.11.2011, διαπράττοντας ποινικά αδικήματα, για τα οποία ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε δικογραφία στην Βουλή στις 14.12.2011, μετά από μήνυση εκπροσώπων της Π.Σ.Επιτροπής.
γ) Από τότε μέχρι σήμερα, δεκάδες άδειες ιχθυοκαλλιέργειας σε όλη τη χώρα έχουν αυξήσει τη δυναμικότητά τους δυνάμει των διατάξεων του Χωροταξικού, αφού το Ελληνικό Κράτος συνεχίζει κατά αδικαιολόγητο τρόπο να πριμοδοτεί έναν μη βιώσιμο κλάδο, οι υποχρεώσεις του οποίου ξεπερνούν το 1 δις ευρώ, εις βάρος των ελλήνων πολιτών, οι οποίοι σηκώνουν το βάρος της πολυετούς χρηματοδότησής του με μη εξυπηρετούμενα τραπεζικά δάνεια και δημόσιες ενισχύσεις.

 
Για περισσότερες πληροφορίες: www.syntonistikiepitropi.gr

"Ο άνθρωπος της βροχής" σήμερα στο Θέογνι