O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

"Καλωσορίζοντας την Άνοιξη και τα χελιδόνια!"


"ΧΕΛΙΔΟΝΙΣΜΑΤΑ 2012"
Πάρκο "Α. Τρίτσης" - Ίλιον
Κυριακή 18 Μαρτίου,
11.00-14.00


Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί στην εκδήλωση "Χελιδονίσματα 2012" για να υποδεχθούμε την Άνοιξη και τους προάγγέλους της, τα χελιδόνια, με τον πιο δημιουργικό τρόπο: φτιάχνοντάς τους μια φωλιά.
Τα παιδιά με τη βοήθεια εθελοντών της Ορνιθολογικής θα κατασκευάσουν φωλιές για να τις τοποθετήσουν σπίτι τους, προσφέροντας έτσι στα χελιδόνια έτοιμες κατοικίες!


Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους.

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ.ΔΤ: 0071/13-03-2012
Θέμα: Επί του δελτίου τύπου της Ένωσης Πολιτών


1. Ο κ. Σταμούλης γνώριζε πολύ καλά το περιεχόμενο του προσυμφώνου εδώ και πολύ καιρό. Επομένως δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε. Βεβαίως το περιεχόμενο αυτό δεν τον βολεύει πολιτικά, γιατί αποτελεί την πρώτη σημαντική επιτυχία διοίκησης Δήμου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, με πολλαπλά οφέλη για τους δημότες. Για μοναδική φορά καταγράφεται σε προσύμφωνο η διαδικασία επαναπροσδιορισμού του κόστους του τιμολογούμενου νερού για την περίοδο από 31/5/1999 έως και 1/7/2007. Η διαπραγμάτευση για την περίοδο αυτή όπως είναι γνωστό και όπως προκύπτει από το προσύμφωνο του 1999 έγινε από τη Διοίκηση του κ. Στρατιώτη. Αυτός είναι υπεύθυνος και σ’ αυτόν οφείλεται το τριπλάσιο της τιμής του νερού για τη συγκεκριμένη περίοδο. Η διοίκηση μας επέβαλλε τον επαναπροσδιορισμό του νερού για την ανωτέρω περίοδο με τιμολόγιο ενίσχυσης δικτύων ΟΤΑ και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ τον αποδέχτηκε. Για τον λόγο αυτό μπήκε συγκεκριμένος όρος στο προσύμφωνο που υπογράψαμε με την ΕΥΔΑΠ κατά τον οποίο συμφωνήθηκε να γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής με την παραπάνω διαδικασία από εξαμελή επιτροπή (τρία μέλη του Δήμου Μεγαρέων και τρία μέλη της ΕΥΔΑΠ), η οποία είναι υποχρεωμένη να αποδώσει το πόρισμά της έως τις 31/7/2012. Έτσι αποκαθιστούμε πλήρως μια μεγάλη αδικία που είχε γίνει εις βάρος του Μεγαρικού λαού. Όλα αυτά ο κ Σταμούλης τα "βαφτίζει" αδυναμία διαπραγμάτευσης από μέρους του Δήμου. Η μικροπολιτική και ο λαϊκισμός σε όλο τους το μεγαλείο.
2. Η ανεπάρκειά του συνεχίζει και στους απλούς υπολογισμούς, αφού για άλλη μία φορά με μεθόδους "μπακαλικής" υπολογίζει το μέσο όρο το επιπρόσθετο χρέος κατ΄ έτος, στο τιμολόγιο του νερού, αλλά παραβλέπει εσκεμμένα την εμφανή απαλοιφή του ποσού των 16.000.000 ευρώ η οποία καταγράφεται εμφανώς στο προσύμφωνο καθώς και το πάγωμα του χρέους που απομένει για τη μεταβατική περίοδο των 12 μηνών. Ευτυχώς για το λαό, όλα τα ανωτέρω διευκρινίστηκαν πλήρως από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΕΥΔΑΠ, Πρύτανη Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Θεμιστοκλή Λέκκα.
3. Επειδή στη συνέχεια της επιστολής του ο κ. Σταμούλης παρουσιάζει "κοντή μνήμη" οφείλουμε να του θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την αρ. αποφ. 2/2010 η διοίκηση Στρατιώτη αποφάσισε τη λύση της ΔΕΥΑΜ και όρισε εκκαθαριστή τον κ. Κων/νο Μαργαρίτη με τον αναπληρωτή του. Έκτοτε την όλη διαχείριση της εταιρείας την έχει υπό την ευθύνη του ο εκκαθαριστής, ο οποίος αντικαθιστά πλήρως το ΔΣ, η θητεία του οποίου έληξε με την απόφασή του Γ.Γ Περιφέρειας Αττικής περί λύσεως της ΔΕΥΑΜ (ΦΕΚ Β’ 299 23/03/2010)Η διοίκησή μας, σεβόμενη την επιλογή της διοίκησης του κου Στρατιώτη δεν προχώρησε σε αντικατάσταση του. Αντιθέτως συνεργάστηκε μαζί του από την πρώτη στιγμή δηλώνοντας την εμπιστοσύνη της στις ενέργειες και τις αρμοδιότητές του. μία από αυτές ήταν και η επιβολή του τέλους αποχέτευσης.
Δυστυχώς ο κ Σταμούλης δεν γνωρίζει ούτε τα στοιχειώδη. Δεν γνωρίζει δηλαδή ότι όταν μία εταιρεία είναι υπό εκκαθάριση τις αποφάσεις τις παίρνει ο εκκαθαριστής και όχι το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ο Δήμαρχος.
Απλά επιχειρεί για άλλη μία φορά να δημαγωγήσει χρησιμοποιώντας την παραπλάνηση του πολίτη με άστοχα παραδείγματα από πόλεις που οι ΔΕΥΑ είναι ΕΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ και όχι υπό εκκαθάριση!
4. Ολοκληρώνει την επιστολή του ο κ Σταμούλης έχοντας αντιληφθεί προφανώς ότι δεν έχει πείσει με τις αοριστολογίες του, και προσπαθεί να πετάξει λάσπη με τα περί της λυματολάσπης του βιολογικού.
Επειδή όμως η εκλεγμένη διοίκηση από το 62% του λαού των Μεγάρων και της Νέας Περάμου λογοδοτούμε μόνο σε αυτόν, η ενημέρωση τις επόμενες ημέρες θα απευθύνεται μόνο σ΄ αυτόν, στον απλό πολίτη που μας ξέρει και μας εμπιστεύεται.

Να είναι βέβαιος ο κ Σταμούλης ότι με την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας θα αποδειχθεί που πηγαίνουν τα λύματα της λάσπης του βιολογικού και συγχρόνως η κοινωνία θα απαλλαγεί από τα λύματα της πολιτικής, τα οποία θα αισθανθούν έντονα την απόρριψη και θα καταλήξουν στον ...βόθρο των αχρήστων.


Συμπερασματικά ο πολίτης αντιλαμβάνεται εύκολα ότι ο κ. Σταμούλης έχει χάσει την ψυχραιμία του.
Αντιδρά σπασμωδικά απέναντι στις αλλεπάλληλες επιτυχίες της διοίκησης μας, οι οποίες θέτουν τον ίδιο σε δυσχερή πολιτική θέση και την υποψηφιότητά του σε έντονη αμφισβήτηση.
Αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε την πολιτική της ισοπέδωσης του κ Σταμούλη, ο οποίος στο βωμό του προσωπικού του συμφέροντος γίνεται εχθρός της προόδου του τόπου.
Εμείς προχωράμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας και υλοποιούμε το πρόγραμμά μας κάτω από πολύ δυσχερείς συνθήκες.
Κάθε μέρα προσθέτουμε κι ένα λιθαράκι στο νέο οικοδόμημα που λέγεται "ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ".
Στον αγώνα μας αυτό έχουμε συμπαραστάτη τον ίδιο τον πολίτη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα εχθρό της πόλης να αντισταθεί.

Πολιτική εκδήλωση από το ΚΚΕ ΚΟΒ Μεγάρων αύριο στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

"Επικαιρότητα" 13-03-2012, σελ.9

Δελτίο τύπου Ν.Καντερέ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
H ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ

Σε συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας είναι μέλος, συμμετείχε ο Βουλευτής Αττικής και Αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος της Νέας Δημοκρατίας κ. Νίκος Καντερές. Την επιτροπή, που συνεδρίασε με θέμα την «Ποιότητα επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της χώρας: Περίοδος αναφοράς 2000-2008», ενημέρωσε ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης.

Ο κύριος Καντερές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, τόνισε ότι «Το πόσιμο νερό αποτελεί έναν περιορισμένο φυσικό πόρο, που ενώ ανανεώνεται μερικώς, πάρα ταύτα πρέπει να διαφυλαχθεί και να διατηρηθεί με συγκεκριμένες πολιτικές. Η αποδοτική χρήση του αποτελεί μια περιβαλλοντική ανάγκη για κάθε χώρα, αφού σήμερα η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί ήδη περίπου το 50% των διαθέσιμων πόρων των γλυκών υδάτων.
Εκτιμάται ότι σε 15 έως 20 χρόνια από σήμερα αυτό το ποσοστό θα ανέβει στο 75%. Δημιουργείται λοιπόν ορατός κίνδυνος έλλειψης πόσιμου νερού σε ολόκληρο τον πλανήτη και ειδικά σε ορισμένες χώρες, όπως για παράδειγμα στη μεσογειακή λεκάνη. Χώρες όπως η Ελλάδα ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρά προβλήματα σε ένα μεγάλο μέρος της επικράτειάς τους από το 2025. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Υδάτων, που επισημαίνει ότι σε 15 χρόνια από σήμερα 23 χώρες θα αντιμετωπίζουν απόλυτη έλλειψη νερού ενώ περίπου 50 χώρες μπορεί να υποφέρουν από λειψυδρία. Αυτά τα σενάρια είναι εφιαλτικά αν αναλογιστούμε ότι θα αφορά περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Διαβάζοντας την αναφορά της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων του ΥΠΕΚΑ διαπίστωσα ότι στη χώρα μας παρατηρείται πρόοδος σε κάποιους βασικούς άξονες. Όμως το ζητούμενο για εμένα είναι από τα αποτελέσματα των ερευνών και των αναλύσεων να ακολουθήσουν και πολύ συγκεκριμένες πολιτικές, που αφενός θα διορθώνουν λάθη και προβλήματα του παρελθόντος και αφετέρου θα δρομολογούν μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα συνθήκες αποτροπής έλλειψης αυτού του βασικού πόρου.
Πρέπει να δρομολογηθούν πολιτικές όσον αφορά τη συλλογή των ομβρίων υδάτων, καθώς αυτά συντελούν ουσιαστικά στη μείωση του κινδύνου λειψυδρίας, ενώ παράλληλα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση κινδύνου από πλημμύρες το χειμώνα. Επίσης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της σχετικής Κοινοτικής Οδηγίας, που προβλέπει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την πρόληψη, τον περιορισμό και την αντιμετώπιση των πλημμυρών.
Ειδικά στις περιπτώσεις διεθνών λεκανών απορροής ποταμών, όπως αυτό ισχύει για την Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, ώστε να μην μετατεθούν τα προβλήματα από τη μια περιοχή στην άλλη.
Όσον αφορά στη νιτρορύπανση, που έχει σημαντικότατες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και παράλληλα συντελεί στην υποβάθμιση των υδατικών οικοσυστημάτων, γνωρίζουμε ότι η κύρια πηγή της είναι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες και δυστυχώς σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει σε τόσο υψηλά επίπεδα, που καθιστούν τη χρήση του νερού για σκοπούς ύδρευσης απαγορευτική. Εδώ η πολιτεία χρειάζεται μία πιο συγκεκριμένη προσέγγιση των προτεινόμενων λύσεων, που θα ανακόψουν την φθίνουσα πορεία των υπόγειων υδάτων που παρατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια.
Τέλος, όσον αφορά τις ελληνικές ακτές, οφείλουμε να τονίσουμε ότι ολόκληρο το τουριστικό μας προϊόν βασίζεται σε αυτές. Η Ελλάδα κατατάσσεται σήμερα σε κορυφαία θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την άριστη ποιότητα των ακτών της. Υποχρέωσή μας είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί, που προληπτικά θα εντοπίζουν πηγές ρύπανσης. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε, ότι η ποιότητα των υδάτων και η αξιολόγηση των ακτών θα μείνει ανεπηρέαστη»
2 Ιανουαρίου 2012