O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

Κάλεσμα σε αντιπολεμική εκδήλωση στα Μέγαρα



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η   Κ Α Λ Ε Σ Μ Α


Οι Πολίτες των Μεγάρων και της Νέας Περάμου,

v     Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου αναφορικά με την σχεδιαζόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ως τιμωρία της για τα ανατριχιαστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν σε αυτή
v     Πιστεύοντας ότι η ανοχή και η αδιαφορία είναι συνενοχή, νιώθουμε την ανάγκη να ενώσουμε τη φωνή μας με τις φωνές που αντιστέκονται στους εγκληματίες της ανθρωπότητας
v     Πιστεύοντας ότι στον 21ο αιώνα οι διαφορές μεταξύ των χωρών μπορούν και πρέπει να λύνονται με άλλους ειρηνικούς και πολιτικούς τρόπους και όχι με πόλεμο
v     Αντιλαμβανόμενοι ότι τα θύματα ενός πολέμου είναι πάντα ο άμαχος πληθυσμός και κυρίως τα παιδιά, που χρησιμοποιούνται άλλοτε ως μέσο πίεσης και ενίοτε ως ασπίδα


ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΜΕ

Ø      Ενάντια σε κάθε μορφής βίαιη επέμβαση στη Συρία και οπουδήποτε αλλού, από «αυτόκλητους τιμωρούς», δήθεν υπερασπιστές της διεθνούς νομιμότητας
Ø      Κατά της άμεσης ή έμμεσης και με οποιονδήποτε τρόπο εμπλοκής της χώρας μας στη σχεδιαζόμενη επίθεση στη Συρία


ΚΑΛΟΥΜΕ

Ø      Τον Ο.Η.Ε. να αναλάβει ουσιαστικές πρωτοβουλίες για την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης και την προστασία των αμάχων


ΚΑΜΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

ΠΟΤΕ ΠΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΑΘΩΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ



ΤΕΤΑΡΤΗ 11-09-2013  ΩΡΑ:7.30μμ 
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013: Ευριπίδη "ΒΑΚΧΕΣ" - Σάββατο 07/09/2013


Ευριπίδη “ΒΑΚΧΕΣ” από τον θίασο "Δρόμος με δέντρα"
 
Με κεντρικό άξονα την μουσική και την εξουσία της πάνω στους ανθρώπους, η παράσταση των Βακχών παρουσιάζεται ως μουσικό θεραπευτικό δρώμενο από έναν θίασο  60 ηθοποιών και μουσικών και πιστών. 


 
Κυριακή 25/08/2013 - «Αττικό Σχολείο Αρχαίου Δράματος» ΒΑΚΧΕΣ
 
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μετάφραση: Νικολέττα Φριντζήλα
Σκηνοθεσία: Μάρθα Φριντζήλα
Μουσική, σκηνικός χώρος: Βασίλης Μαντζούκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Felice Ross
Χορογραφία: Rootlessroot -Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek
Κοστούμια: Ηλιάννα Σκουλάκη
Φωνητική διδασκαλία: Άντζελα Μπρούσκου
Επιστημονικός συνεργάτης: Ιωσήφ Βιβιλάκης
 

Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας
Ώρα έναρξης: 20:30 
Εισ. 12€ - Φοιτ. 5€


Η παράσταση είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 25 Αυγούστου αλλά τελικά αναβλήθηκε λόγω αδιαθεσίας του πρωταγωνιστή.

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013: Αισχύλου "ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ" - Κυριακή 08/09/2013

Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2013 την τραγωδία του Αισχύλου <<Αγαμέμνων>> από την τριλογία της Ορέστειας.

Ο πορθητής της Τροίας Αγαμέμνονας επιστρέφει στο Άργος πάνω στο άρμα του με λάφυρο τη μάγισσα Κασσάνδρα. Τα βήματά του στην κόκκινη πορφύρα τον οδηγούν τελετουργικά στην Κλυταιμνήστρα και στο θάνατο. Ο κόσμος της εκδίκησης, του σφετερισμού και της αντιδικίας κυριαρχεί στο πρώτο μέρος της πολυσήμαντης τριλογίας. 

Κυριακή 08/09/2013 - ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ του Αισχύλου

Ένα κορυφαίο έργο της αρχαίας ελληνικής δραματικής τέχνης περιλαμβάνεται στο καλοκαιρινό πρόγραμμα του ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ: ο ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ – το πρώτο έργο από την τριλογία του Αισχύλου ΟΡΕΣΤΕΙΑ, την μοναδική τριλογία που διασώθηκε ολόκληρη και που λειτουργεί ως σημείο πολλαπλών αναφορών και συμβολισμών σε σχέση με την δύναμη και την αρτιότητα του ποιητικού της μεγαλείου.
Η πρώτη παρουσίαση της Τριλογίας ΟΡΕΣΤΕΙΑ: ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ, ΧΟΗΦΟΡΟΙ, ΕΥΜΕΝΙΔΕΣ για την οποία ο Αισχύλος τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο, έγινε στην Αθήνα το 458 π.χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Την τριλογία συμπλήρωνε το σατιρικό Δράμα ΠΡΩΤΕΥΣ.
Αυτό το καλοκαίρι, με σεβασμό στον τρόπο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, τον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου διδάσκει σε έναν θίασο εκλεκτών ηθοποιών η Νικαίτη Κοντούρη.
Στον Αγαμέμνονα, ο Αισχύλος -σε σχέση με το μυθικό πλαίσιο, όπως αυτό παρουσιάζεται στο Ομηρικά Επη – στηρίζει τον δραματικό άξονα της τραγωδίας του, πάνω σε δύο ισχυρές επιλογές. Η πρώτη έχει να κάνει με τον χαρακτήρα της Κλυταιμήστρας ως αρχετυπικής μητριαρχικής persona , και η δεύτερη με τη θυσία της Ιφιγένειας.
Το βράδυ που ο βασιλιάς Αγαμέμνων επιστρέφει στο Άργος νικητής, έπειτα από τον δεκαετή Τρωϊκό πόλεμο, έχοντας μαζί την ιέρεια του Απόλλωνα Κασσάνδρα ως σκλάβα κι ερωμένη του, η βασίλισσα Κλυταιμνήστρα θα τον υποδεχτεί στο παλάτι. Αργότερα, μέσα στη νύχτα, η Κλυταιμνήστρα θα σφάξει με τα ίδια της τα χέρια τον σύζυγό της και την μάντισσα, έχοντας στο πλευρό της τον εραστή της Αίγισθο.
Για τον Αισχύλο, η θυσία της κόρης του Ιφιγένειας από τον Αγαμέμνονα προκειμένου να εξευμενίσει τους θεούς και να οδηγήσουν αυτόν και το Ελληνικό στράτευμα στην Τροία, είναι και ο ισχυρότερος λόγος για την βασίλισσα Κλυταιμήστρα να κρατήσει άσβεστο το μίσος ενάντια στον Αγαμέμνονα και να κατακρεουργήσει, αυτόν και την ερωμένη του Κασσάνδρα.
Στον «Αγαμέμνονα», η ιστορία των προσώπων είναι γνωστή κι αυτό κάνει το έργο εξαιρετικά οικείο. Κι εδώ όπως και γενικότερα στην Αισχύλεια Τραγωδία, την συλλογική συνείδηση του ανθρώπου που χαρακτηρίζεται από Θεοσέβεια και Θεοφοβία εκφράζει ο Χορός.
Στην συγκλονιστική ποιητική δημιουργία του Αισχύλου, αναγνωρίζουμε την τάξη των παλαιών Αρχών και των αρχαίων Θεών του κόσμου, που ορίζουν και τιμωρούν την ‘Υβριν. Οι ήρωες της τραγωδίας συνθλίβονται από το βάρος της Ευθύνης που φέρουν και ταυτόχρονα την Αδυναμία της ανθρώπινης φύσης να υπερβεί το πεπρωμένο της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ : ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ : ΝΙΚΑΙΤΗ ΚΟΝΤΟΥΡΗ
ΣΚΗΝΙΚΑ - ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΣΑΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ: ΣΟΦΙΑ ΚΑΜΑΓΙΑΝΝΗ
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ : ΕΡΜΗΣ ΜΑΛΚΟΤΣΗΣ
ΦΩΤΙΣΜΟΙ : ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΝΤΕΚΩ
ΔΡΑΜΑΤΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ-ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ : ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
ΒΟΗΘΟΣ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΟΥ : ΔΩΡΑ ΓΑΖΗ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΑΡΙΤΟΣ

ΚΛΥΤΑΙΜΗΣΤΡΑ: ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΙΑ ΚΑΡΑΜΠΕΤΗ
ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: ΜΗΝΑΣ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ: ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΗΜΟΥ
ΑΙΓΙΣΘΟΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΙΣΜΠΙΚΗΣ
ΚΗΡΥΚΑΣ: ΘΕΜΗΣ ΠΑΝΟΥ
ΦΥΛΑΚΑΣ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΑΛΑΚΑΤΕΒΑΚΗΣ
 
ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ (Με αλφαβητική σειρά): 
ΘΥΜΙΟΣ ΚΟΥΚΙΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΟΥΛΑΚΟΣ
KΡΙΣ ΡΑΝΤΑΝΟΦ
ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΧΑΖΑΡΑΚΗΣ
ΚΛΑΡΙΝETΟ: XΡΗΣΤΟΣ ΚΑΛΚΑΝΗΣ
 
Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισ. 12€ - Φοιτ. 5€