O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

απαράδεκτη η πολιτική του ΥΠΕΚΑ για τα αυθαίρετα!...

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς, εκφράζουν την αγανάκτηση τους για τις τελευταίες αλλαγές που επιχειρεί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, για το οποίο έχουν ήδη από τις αρχές Αυγούστου εκφράσει την αντίθεση τους με κοινή επιστολή τους προς όλους τους βουλευτές.

Το σχέδιο νόμου θέτει τα πράγματα σε λάθος βάση και θα έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Αναιρεί επίσης τις ήδη ανεπαρκείς προσπάθειες για χωροταξική και πολεοδομική οργάνωση στην Ελλάδα. Οι επιπλέον αλλαγές που αφορούν τη μείωση των προστίμων για τις περισσότερες κατηγορίες αυθαιρεσιών αποδεικνύουν ότι ο στόχος είναι καθαρά εισπρακτικός. Ούτε σε καιρούς οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να εισπραχθούν τα πρόστιμα που αναλογούν σε σοβαρές και μαζικές παρανομίες που έχουν υποβαθμίσει την ύπαιθρο και θα κοστίσουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά στις μελλοντικές γενιές.

Η Κυβέρνηση, με μεγάλη ευθύνη και του ίδιου του Υπουργού ΠΕΚΑ, επιδιώκει τη νομιμοποίηση καταπατήσεων και αυθαιρεσιών εις βάρος του φυσικού μας πλούτου και την επιδείνωση σημαντικών περιβαλλοντικών κεκτημένων, όπως η δασική νομοθεσία. Αν ο πραγματικός στόχος ήταν η είσπραξη από τα αυθαίρετα και η χάραξη «κόκκινης γραμμής», τότε το ΥΠΕΚΑ θα προχωρούσε σε αυστηρή και άμεση επιβολή προστίμων στους αυθαιρετούχους, σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων και σε επιτάχυνση του πολεοδομικού σχεδιασμού που εδώ και δεκαετίες χωλαίνει αδικαιολόγητα, δίνοντας κίνητρο για παρανομίες. Θα διασφάλιζε επίσης όρους ουσιαστικής προστασίας του φυσικού μας πλούτου, ως πολύτιμης δημόσιας περιουσίας και κρίσιμης υποδομής για την προσαρμογή της χώρας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εκφράζουν αγωνιώδη έκκληση για αναστροφή της διαφαινόμενης ισχυρής τάσης του ΥΠΕΚΑ για ανοχή στην περιβαλλοντική παραβατικότητα και νομιμοποίησης μιας επόμενης γενιάς αυθαιρέτων. Είναι διεθνώς πλέον αποδεκτό ότι το περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι είναι τα πιο σημαντικά δομικά στοιχεία για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομία και κοινωνική ευημερία. Δυστυχώς, αυτή την πραγματικότητα δείχνει πλέον να αγνοεί ο εξ ορισμού πολιτικός ταγός της προστασίας του περιβάλλοντος, δηλαδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επικοινωνία:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Άννυ Μητροπούλου, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τηλ. 210 8228795
Νίκος Χαραλαμπίδης, Greenpeace, τηλ. 210 3840774
Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, 6999915200
Βαγγέλης Παράβας, MOm, τηλ. 210 5222888
Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Αρχέλων, τηλ. 210 5231342
Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος, 6972640062
Μαρτίνος Γκαίτλιχ, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 210 3224944

Επιστροφή στα σχολεία με προϊόντα WWF!


Κάθε σχολική χρονιά κρύβει ευχάριστες εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους! Η φετινή με χαρτοσχολικά WWF θα είναι σίγουρα πιο πολύχρωμη...

Σακίδια, τσάντες, μολύβια, τετράδια, αυτοκόλλητα με το αγαπημένο μας πάντα σε χρώματα: ροζ, μπλε, μαύρο, πράσινο είναι η φετινή πρόταση του WWF για μικρούς και μεγάλους!

Με ένα κλικ στο παρακάτω link δείτε το νέο Κατάλογο Προϊόντων WWF που περιλαμβάνει τα χαρτοσχολικά αλλά και όλα τα υπόλοιπα προϊόντα της συλλογής μας:

http://issuu.com/wwf-greece/docs/wwf-products/1

Επιλέξτε προϊόντα WWF για εσάς και τα παιδιά σας και γίνετε συμμέτοχοι στο έργο μας για ένα ζωντανό πλανήτη!

δελτίο τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων




δελτίο τύπου του Παντελή Ασπραδάκη