O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ο παπάς που τα έβαλε με τις βιομηχανίες!!!

Είναι ένας παπάς που δεν σπούδασε θεολογία αλλά μαθηματικά. Είναι ακτιβιστής αλλά δεν ξεπήδησε από οικολογική οργάνωση. Κηρύσσει την ειρήνη αλλά βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο. Γι’ αυτό άλλωστε βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών: «Για πράξεις κοινωνικής αρετής και ανθρωπισμού… σε τομέα που η μέριμνα της πολιτείας ήταν ανύπαρκτη ή ανεπαρκής!». Για αγώνα, δηλαδή, όσο η πολιτεία κοιμάται.
Ο παπα-Γιάννης
Ο πατήρ Ιωάννης Οικονομίδης από τα Οινόφυτα Βοιωτίας, έγινε παπάς το 1999κατόπιν προτροπής της γιαγιάς του Ειρήνης. Λίγα χρόνια αργότερα, έκανε αυτό που κανείς άλλος δεν τόλμησε από το 1969. Να τα βάλει με τις βιομηχανίες, που ακόμα και τώρα μολύνουν με τα τοξικά απόβλητά τους όλη την περιοχή που διαπερνά ο Ασωπός ποταμός.

Ο κ. Αθ. Παντέλογλου




Στην αρχή ο αγώνας ήταν μοναχικός, με εξαίρεση τον εμπνευστή του, χημικό Αθανάσιο Παντέλογλου. Λίγες γνώσεις εναντίον πολλών εχθρών και τεράστιων οικονομικών συμφερόντων.




Όταν οι αντίπαλοι άρχισαν να τον παίρνουν στα σοβαρά, κινητοποίησαν όλον τον βρόμικο μηχανισμό τους. Η τοπική κοινωνία άρχισε να βομβαρδίζεται από παραπληροφόρηση και εγκληματικά διλήμματα: «Ή πιστεύετε ότι σας δηλητηριάζουμε ή κλείνουμε τα εργοστάσια και μένετε άνεργοι». Το αυτονόητο και ο φόβος είναι δύο αντίπαλοι που μπροστά τους ο Γολιάθ φαντάζει παιχνιδάκι.

Ο πατήρ Οικονομίδης ξέρει πως τα 700 ευρώ ενός εργάτη δύσκολα ρισκάρονται. Η μόνη λύση ήταν η απόδειξη της αλήθειας: «Τα απόβλητα τους σκοτώνουν». Καθημερινά μιλούσε στους κατοίκους. Πέρασαν σχεδόν τέσσερα χρόνια προσπαθώντας να πείσει. Κάποιοι θύμωναν, κάποιοι συμφωνούσαν, αλλά το αποτέλεσμα ήταν η αδιαφορία.

Κανείς δεν είχε τη διάθεση να συγκρουστεί με κανέναν, παρά μόνο με τον ίδιο: «Το ράσο δεν εμπόδισε κανέναν να στραφεί εναντίον μου. Οι άνθρωποι στην κόντρα είναι εξαιρετικά καλοί». Όσο κι αν τον ρωτήσεις, ποτέ δεν θα παραδεχθεί τις ακρότητες που έγιναν εναντίον του. Αυτολογοκρίνεται και συνεχίζει στην ουσία. Η Νομαρχία Βοιωτίας και τα εργοστάσια ήταν στο στόχαστρό του, αλλά τα βόλια του ήταν άσφαιρα...

Οι βιομηχανίες είχαν δύο εξαιρετικούς συμμάχους. Το πολιτικό σύστημα και τον φόβο των εργατών και των κατοίκων. Κι αυτό το γνώριζε καλά ο ιερέας. Άλλωστε ο πατέρας του ήταν εργάτης σε αυτά τα εργοστάσια. Οι πρώτοι κάτοικοι που ενοχλήθηκαν από τους αγώνες του ήταν οι αγρότες: «Ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι αγρότες προτιμούν να μη μιλήσουν για το πρόβλημα κι έτσι να κινδυνεύουν και οι ίδιοι και οι καταναλωτές παρά να συγκρουστούν με τις βιομηχανίες. Θα έπρεπε να έχουν οργανωθεί, να ζητούν τρελές αποζημιώσεις και να ζουν από αυτές».

Ελάχιστους μπορεί να πείσει! Χρειάστηκε να κατεβάσει τον πήχη. Του εξήγησαν ότι ο δρόμος είναι μακρύς και ότι η «σωτηρία» δεν μπορεί να είναι μαζική. Αυτό τον πλήγωσε, αλλά το κατανόησε. Έπρεπε να γίνει μεθοδικός. Το όπλο του ήταν η αλήθεια και η γνώση του συμπολεμιστή του Θανάση Παντέλογλου. Οι αποδείξεις ήταν η μόνη λύση, κι επειδή οι εικόνες πείθουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ο πατήρ Ιωάννης δεν δίστασε να λερώσει το ράσο του.

Με όπλο μία φωτογραφική μηχανή, έστηνε καρτέρι μέσα στις λάσπες και στο ποτάμι, προκειμένου να φωτογραφήσει τα φορτηγά να αδειάζουν ή να θάβουν τα απόβλητά τους στις χωματερές. Όλοι οι φύλακες των εργοστασίων και οι οδηγοί των φορτηγών ήξεραν πλέον τον παπά με τη φωτογραφική μηχανή. Όσο οι βιομήχανοι και η τοπική αυτοδιοίκηση το αρνούνταν, τόσο εκείνος τους φωτογράφιζε.

Η μάχη είχε πλέον ανάψει για τα καλά: «Όλοι οι δήμαρχοι έχουν παίξει πολύ αρνητικό ρόλο. Ελεγαν ψέματα ότι ο βιολογικός καθαρισμός δούλευε. Μάλιστα μαζί με τα βοθρατζίδικα άδειαζαν και βιομηχανικά λύματα. Μόλις πρόσφατα ξεθάψαμε τον, κρυμμένο μέσα στην κοίτη του ποταμού αγωγό, από τον οποίο αδειάζανε τα επικίνδυνα λήμματα. Αυτά δεν είναι εγκλήματα άγνοιας».

Όταν... έσκασαν οι πρώτες αναλύσεις, το κλίμα άρχισε να αλλάζει. Η άρνηση του προβλήματος από τους βιομήχανους άρχισε να μεταμορφώνεται σε δικαιολογίες και δικονομικούς ελιγμούς. Άλλωστε το «σύστημα» στην Ελλάδα είναι βούτυρο στο ψωμί ενός παράνομου. Με τον καιρό, άρχισαν να του συμπαραστέκονται νομικοί κι επιστήμονες. Η ακρίβεια των επιστημόνων και το κλείσιμο των παραθύρων από τους νομικούς στένεψαν τα περιθώρια ελιγμών των αντιπάλων του.

Δυστυχώς, όσο ο χρόνος λειτουργούσε υπέρ του ιερέα και της ομάδας του, η ρύπανση πότιζε τα νερά και τα χώματα της περιοχής. Οι καρκίνοι αυξάνονταν και το κράτος απλώς συμμαχούσε με τους βιομήχανους αγνοώντας τις αυξανόμενες καταγγελίες.

Τα φωτογραφικά πειστήρια γεννούσαν συνεχώς νέες μετρήσεις και οι αποδείξεις γιγαντώνονταν. «Η μελέτη της Λινού για τους καρκίνους στην περιοχή ταρακούνησε τους κατοίκους. Από την άλλη μεριά, σχεδόν κάθε σπίτι έχει έναν καρκίνο. Θα περίμενες όλοι αυτοί να μάχονται. Δεν το κάνουν. Ευτυχώς κάποια πράγματα τα καταλάβαμε νωρίς. Το έγκλημα όμως είναι τόσο μεγάλο που ούτε ο νομοθέτης δεν το είχε προβλέψει. Το πρώτο πρόβλημα είναι στην αδειοδότηση, μετά στους ελέγχους από το κράτος και στο τέλος στη Δικαιοσύνη, η οποία σέρνεται. Πάντως, αν πας οργανωμένος και μεθοδικός σ’ ένα δικαστήριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δικαιωθείς» λέει στην Real planet ο πατήρ Ιωάννης.

Πρόσφατα η ομάδα του πατέρα Ιωάννη κατάφερε μία μεγάλη νίκη. Το ΣτΕ, για πρώτη φορά, θέτει τέρμα στη σκόπιμη αδράνεια της διοίκησης, καθώς κάθε φορά που απειλείται σοβαρά η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον -ιδιαίτερα το πόσιμο και το αρδευτικό νερό- δεν μπορεί πλέον να κρύβεται πίσω από την προσχηματική επιβολή προστίμων ή άλλων ημιμέτρων, αλλά είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει ριζικά και, κυρίως, αποτελεσματικά μέτρα.

Σε όλον αυτόν τον αγώνα, πάντοτε υπήρξε και ο προσωπικός φόβος. Άλλωστε ο πατήρ Ιωάννης έχει τρία παιδιά. Η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών του έδωσε το μεγαλύτερο δώρο: το κύρος και την ασφάλεια που δεν είχε παλαιότερα.

Του Νίκου Τιλκερίδη
Πηγή: www.real.gr

ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Δ.Ο.Υ. στα Μέγαρα…»




«Μια φορά κι έναν καιρό ήταν η Δ.Ο.Υ. στα Μέγαρα…»

Δυστυχώς όπως αποκαλύπτεται από τη δημοσίευση του ΦΕΚ 2828/Β΄/19-10-2012 περί αναστολής λειτουργίας Δ.Ο.Υ, που υπογράφει ο Υπουργός Οικονομικών Ι.Στουρνάρας, οι πληροφορίες για επικείμενη απομάκρυνση (κατάργηση) της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων είναι δυστυχώς ακριβείς. Σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ από 14/1/2013 αναστέλλεται η λειτουργία της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων και οι αρμοδιότητές της μεταφέρονται στη Δ.Ο.Υ. Ελευσίνας.

Έτσι, ακόμα μια δημόσια Υπηρεσία εξυπηρέτησης των πολιτών και των δύο πόλεών μας, παίρνει το δρόμο της «φυγής», όπως και η ΔΕΗ πρόσφατα, η Αγρονομία παλαιότερα κλπ. Αποτέλεσμα κι αυτό της μνημονιακής πολιτικής των συρρικνώσεων και καταργήσεων της άθλιας συγκυβέρνησης της Τρόικας Εσωτερικού (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ), που στην προκειμένη περίπτωση αγνόησε παντελώς τις ανάγκες σαράντα και πλέον χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι θα αναγκαστούν από την αρχή του νέου χρόνου να «τρέχουν» στην Ελευσίνα (με ότι αυτό συνεπάγεται σε χρόνο και σε χρήμα) για να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

Μπορεί ο Δήμαρχος και η αντιπροσωπεία που επισκέφθηκε τον Υφυπουργό Οικονομικών Γ.Μαυραγάνη να απέσπασαν υποσχέσεις για την διατήρηση της Δ.Ο.Υ. στα Μέγαρα, η πραγματικότητα όμως άλλα δείχνει… Το κόμμα που στήριξε τον σημερινό Δήμαρχο είναι αυτό που τον εκθέτει τώρα πολιτικά, όχι μόνο απέναντι στους δημοτικούς συμβούλους αλλά σε ολόκληρη την τοπική κοινωνία μας, καθώς, απροκάλυπτα και προκλητικά, δεν έδωσε καμία σημασία στην ομόφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου και στην σύσσωμη απαίτηση της Μεγαρικής και Νεοπεραμιώτικης κοινωνίας για παραμονή της Δ.Ο.Υ. στα Μέγαρα.

Επειδή βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε μία δημοσιευμένη απόφαση (ΦΕΚ 2828/Β΄/19-10-2012), ο μόνος τρόπος για να μπορέσει αυτή να αλλάξει είναι ο δρόμος του αγώνα. Ενός αγώνα όχι για τις κάμερες και τις εφημερίδες, αλλά ενός αγώνα που θα στείλει ηχηρό μήνυμα στους συγκυβερνώντες ότι δεν μας αρέσει η κοροϊδία, η απαξίωση και ο εξευτελισμός και που θα κάνει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας δεν είναι δικαίωμά τους.

Εμείς ως δημοτική παράταξη ζητάμε, να έρθει το θέμα ως μοναδικό σε κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, να απαιτηθεί να έρθουν όλοι οι βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρειά μας και να πάρουν θέση δημόσια για το θέμα, και φυσικά να παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις για δυναμικές κινητοποιήσεις.
 
Εκ του Γραφείου τύπου των «Ενεργών Πολιτών Μεγάρων & Νέας Περάμου» 

Αφιέρωμα στον Μάνο Ελευθερίου από την Δημοτική Βιβλιοθήκη Μεγάρων



Ωράριο λειτουργίας ΚΕΠ Νέας Περάμου


Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Νέας Περάμου

Από 1ης  Νοεμβρίου 2012  το ωράριο λειτουργίας του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών Νέας Περάμου έχει ως εξής:

Ημέρες:            Δευτέρα έως Παρασκευή
Ώρες:                        08:00 - 20:00

"Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών - PSI, νέο Μνημόνιο και εναλλακτική στρατηγική"

Aγαπητοί φίλοι και φίλες,
σας ενημερώνω για τη νέα  έκδοση σε ηλεκτρονική μορφή (επικαιροποιημένη και εμπλουτισμένη με τρία νέα κεφάλαια) του βιβλίου μου με θέμα: "Κρίση, απεχθές χρέος και αθέτηση πληρωμών - PSI, νέο Μνημόνιο και εναλλακτική στρατηγική" (Σεπτέμβρης 2012).

Η προμήθεια του βιβλίου μπορεί να γίνει μέσω διαδικτύου από το "ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο "ReadPoint" στη διεύθυνση www.readpoint.gr, κάνοντας κλικ στις "επαφές". Το νέο βιβλίο αποτελείται από 270 σελίδες και η τιμή του είναι μόλις 7,90 ευρώ.

Για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες, απευθυνθείται στο "ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο", κα Φαίη Γιώτη, τηλ. 210-7568003 ή e-mail: fay.gioti@readpoint.com.

Φιλικά,
Γιάννης Τόλιος