O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Ναι μεν αλλά, για την προστασία του Βουρκαρίου...



Πλήρως απογοητευτική ήταν η όλη διαδικασία συζήτησης και γνωμοδότησης για το εγκεκριμένο από τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την προστασία του Βουρκαρίου, στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Μεγαρέων.

Χαμηλό το επίπεδο των παρεμβάσεων και τοποθετήσεων από τον δήμαρχο, τους συμβούλους της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, οι οποίοι αγνόησαν (ή δεν είχαν μελετήσει) τους τόνους των αποδεικτικών υλικών και επιστημονικών μελετών που έχουν κατατεθεί για το Βουρκάρι. Σε αυτό το υλικό έχει στηριχθεί η εκπόνηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από την επιστημονική Επιτροπή του ΟΡΣΑ!
Αντί γι αυτό, θεώρησαν καλύτερα να συζητούν πάνω σε ένα δισέλιδο υπόμνημα που είχε κατατεθεί από την Πολεοδομία Μεγάρων και είχε συνταχθεί από δύο υπαλλήλους της!

Το αποτέλεσμα αναμενόμενο. Μια απόφαση γνωμοδότησης, που προσπαθεί να συγκεράσει τα ασυμβίβαστα. Να μην θιγεί κανείς (ιδιαίτερα από τους ψηφοφόρους και οπαδούς τους) αλλά ταυτόχρονα να εμφανιστεί δήθεν το δημοτικό συμβούλιο ότι επιθυμεί την προστασία της φύσης. Να γίνουν και νέες βιομηχανίες, να μην υπάρξουν περιορισμοί στη δόμηση, να μην υπάρξουν περιορισμοί στη χρήση γης!
Αλλά ταυτόχρονα να προστατευτεί το Βουρκάρι!

Το πώς, μόνο οι φαεινές συλλήψεις των εισηγητών της πρότασης θα μπορούσαν να μας εξηγήσουν.

Είναι λυπηρό, μια στιγμή που η πολιτεία φαίνεται διατεθειμένη να αποκαταστήσει την ασέλγεια που έχει διαπράξει με την χωροθέτηση βιομηχανικής ζώνης στον υδροβιότοπο, η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου να εκδίδει τέτοιες γνωμοδοτήσεις.

Για το θέμα αυτό θα επανέλθουμε. Για όλα και για όλους...





...και δύο ενδιαφέροντα δημοσιεύματα απο τον τοπικό τύπο:



"Πνοή" 14/7/11, "Σκληρό πολιτικό παρασκήνιο" σελ.2

Εγκατάσταση μονάδας κομποστοποίησης αποβλήτων στο Δήμο Μάνδρας Ειδυλλίας

Μειώστε τα έξοδά σας, προστατεύοντας το περιβάλλον ή αλλιώς Eco2nomy

Ένας πανευρωπαϊκός διαγωνισμός για την εξοικονόμηση ενέργειας με δυνατότητα συμμετοχής όλων μας…

Ένα εργαλείο που επιτρέπει στους πολίτες να υπολογίσουν τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες…

Ένας αναλυτικός κατάλογος συμβουλών εξοικονόμησης, καθώς κι ένας υπολογιστής ενεργειακού αποτυπώματος για την καθημερινότητά μας…

Αυτά είναι τα «όπλα» που παρέχει στους πολίτες η νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς, Eco2nomy, που υλοποιείται με την υποστήριξηκαι τη συνεργασία του ομίλου Eurobank EFG, με στόχο να προτείνει σε κάθε οικογένεια απλές καθημερινές λύσεις μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας με σημαντικό όφελος για το περιβάλλον και το πορτοφόλι του νοικοκυριού.

Αιχμή του δόρατος της εκστρατείας αποτελεί το πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εξοικονόμησης Ενέργειας (Π.ΕΞ.Ε.), το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Intelligent Energy, σε συνεργασία με την εταιρία παροχής ενεργειακών υπηρεσιώνHelesco. Οι συμμετέχοντες έχουν περιθώριο ενός έτους για την εφαρμογή μέτρων στα σπίτια τους (μηδενικού, μεσαίου ή υψηλού κόστους), που θα τους βοηθήσουν να μειώσουν τη συνολική κατανάλωση ενέργειας. Στο Π.ΕΞ.Ε μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα ελληνικά νοικοκυριά και να κερδίσουν πλούσια έπαθλα, αν και το μεγαλύτερο έπαθλο είναι η ίδια η συμμετοχή, καθώς μέσα από αυτή, θα προκύψουν τα σημαντικότερα οφέλη. Το μόνο που απαιτείται είναι η διάθεση για αλλαγές στην ενεργειακή μας συμπεριφορά.

Ενημερωθείτε και πάρτε μέρος στην νέα εκστρατεία του WWF Ελλάς μέσα στην ιστοσελίδα www.wwf.gr/economy/ και κάντε πράξη το κεντρικό της μήνυμα «Μειώνουμε τα έξοδά μας, προστατεύοντας το περιβάλλον».

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου