O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2009

Στα ίχνη παράνομου κυκλώματος διάθεσης τοξικών αποβλήτων ...και στα Μέγαρα!


Το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος μετά πολύμηνες έρευνες βρίσκεται στα ίχνη παράνομης διακίνησης τοξικών αποβλήτων από την Βοιωτία στην περιοχή του Ασωπού ποταμού αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας ανάμεσα στις οποίες είναι και τα ΜΕΓΑΡΑ!

Αυτά προκύπτουν από σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας 'Καθημερινή', του 'Ριζοσπάστη' αλλά και του ΣΚΑΙ. Στο διαδίκτυο της περιοχής μας πρώτη αναφορά έγινε από τον ιστότοπο megaramme. Περιμένουμε τις ανακοινώσεις αλλά και τις σχετικές ενέργειες απο τις τοπικές αρχές (τον Δήμο και την Νομαρχία) για το τεράστιο και ανατριχιαστικό αυτό θέμα! Φτάνει πια!


το σχετικό δημοσίευμα της 'Καθημερινής':

Ισως ήταν το πιο ανατριχιαστικό σημείο του βιβλίου «Γόμορρα»: πλοκάμια της Καμόρα (η μαφία που δρα στη νότια Ιταλία – στα ιταλικά η λέξη ηχεί σαν τη βιβλική πόλη) αναλάμβαναν να «επεξεργαστούν» τα τοξικά απόβλητα βιομηχανιών της βόρειας χώρας, θάβοντάς τα σε χωράφια του φτωχού Νότου. Το δηλητήριο πότιζε το χώμα, τα κηπευτικά, το νερό, σκότωνε τους κατοίκους.

Τα «δικά μας» Γόμορρα βρίσκονται στην Εύβοια, τη Βοιωτία, την Αττική. Οπως προέκυψε από έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, στις παραπάνω περιοχές «αλωνίζει» κύκλωμα παράνομης διακίνησης υγρών και στερεών αποβλήτων. Στο σκάνδαλο εμπλέκονται μεγάλες βιομηχανίες της χώρας (ορισμένες από την περιοχή του Ασωπού), οι οποίες, υπό τον φόβο νέων προστίμων για παράνομη διάθεση αποβλήτων στο ποτάμι, ξεκίνησαν συνεργασία με το παράνομο κύκλωμα «ξεπλύματος τοξικών αποβλήτων». Συγκεκριμένα, εταιρεία συλλέγει τα απόβλητα των βιομηχανιών, δήθεν για να τα επεξεργαστεί. Αντ’ αυτού, τα διοχετεύει σε ανοιχτά λατομεία, σε ποτάμια, ρυάκια, ακόμα και μέσα σε δάση. Δεν είναι τυχαίο ότι το κουβάρι των αποκαλύψεων ξεκίνησε από τον εντοπισμό τέτοιων τοξικών λιμνών στα Οινόφυτα, τη Μεσσαπία, τα Μέγαρα και αλλού. Την ίδια ώρα, μέρος των αποβλήτων τυγχάνει υποτυπώδους επεξεργασίας και διατίθενται ως λιπάσματα, επιχωματώσεις κ.ά.

«Να πού κρύβονταν οι περίπου 660.000 τόνοι τοξικών αποβλήτων που παράγονταν στη χώρα, αλλά ουδείς γνώριζε πού κατέληγαν», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ» στέλεχος του υπ. Περιβάλλοντος. Σε κάθε περίπτωση, ο φάκελος της υπόθεσης σύντομα θα προωθηθεί στο υπ. Προστασίας του Πολίτη. «Η αστυνομία έχει πολλή δουλειά», λέει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, εξαπίνης κατέλαβε την κοινωνία των Οινοφύτων η εγκατάσταση παρατηρητηρίου περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στην περιοχή και ειδικότερα στο Κέντρο Εκκλησιαστικής Διακονίας Οινοφύτων. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Prolepsis του οποίου ηγείται η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνά Λινού, ενώ χρηματοδοτείται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων του υπουργείου Υγείας. Οπως λέει στην «Κ» η κ. Λινού, αρχικά θα καταγραφούν τα προβλήματα υγείας των δημοτών των Οινοφύτων και έπειτα όλων των κατοίκων και εργαζομένων στην περιοχή, θα ακολουθήσει η εξέταση των παιδιών για χρόνια νοσήματα και στη συνέχεια θα ληφθούν δείγματα που θα σταλούν στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να ανιχνευθεί η ύπαρξη βαρέων μετάλλων στον οργανισμό. «Θα τα αποστείλουμε στο εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλοί ειδικοί που μελετούν την επίδραση του ρυπασμένου νερού στον οργανισμό», τονίζει. «Καταρχήν θετικό» στην πρωτοβουλία αυτή δηλώνει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_17/12/2009_383964


Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα από τον 'Ριζοσπάστη':

Kύκλωμα παράνομης διακίνησης υγρών και στερεών αποβλήτων - πέραν πάσης ...υποψίας - αποκαλύφθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από έρευνα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Το παράνομο αυτό κύκλωμα συλλέγει δήθεν τα απόβλητα των βιομηχανιών για να τα επεξεργαστεί, όμως αντί γι' αυτό τα διοχετεύει ανεπεξέργαστα και ανεξέλεγκτα σε ποτάμια, ρυάκια, ανοιχτά λατομεία ή ακόμη και σε δάση, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι στο βρώμικο αυτό κύκλωμα εμπλέκονται μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, αρκετές από τις οποίες - καθόλου τυχαία - βρίσκονται γύρω από την περιοχή του Ασωπού. Μάλιστα, οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν όταν εντοπίστηκαν τέτοιοι χώροι εναπόθεσης τοξικών αποβλήτων στα Οινόφυτα, στη Μεσσαπία, στα Μέγαρα κ.α. Ο φάκελος της υπόθεσης σύντομα αναμένεται να προωθηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ωστόσο η αποκάλυψη αυτή αρκεί για να σκεφτεί κανείς: Πόσο ανεξέλεγκτο, εδώ και δεκαετίες, έχουν αφήσει το μεγάλο κεφάλαιο οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Επίσης, πόσο υποκριτικές είναι οι δηλώσεις των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου περί της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» και περί «εταιρικής ευθύνης», όταν από την εκμεταλλευτική του φύση το κεφάλαιο είναι ικανό μόνο να καταστρέφει και να λεηλατεί το περιβάλλον...

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5418869&publDate=19/12/2009

τα σχετικά δημοσιεύματα από το ΣΚΑΙ:
http://www.skai.gr

Πολύ μεγαλύτερη η κλιματική αλλαγή από τη διεθνή πολιτική κοινότητα που τη διαχειρίζεται - ανακοίνωση της WWF


Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

Απρόσμενα απογοητευτική χαρακτηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF τη μη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή, στην οποία κατέληξαν οι διεθνείς διαπραγματεύσεις κορυφής που ολοκληρώθηκαν στην Κοπεγχάγη. Παρά το γεγονός πως ολόκληρο το δωδεκαήμερο των εργασιών της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης ακροβατούσε συνεχώς στο τεντωμένο σχοινί της άρνησης των οικονομικά ισχυρών και των μεγάλων ρυπαντών να συναινέσουν σε σοβαρές δεσμεύσεις, η διεθνής κοινωνία των πολιτών διατηρούσε ζωντανή την ελπίδα και το αίτημα για μια γενναία και νομικά δεσμευτική συνθήκη.

Το σχέδιο Συμφωνίας της Κοπεγχάγης που δόθηκε στη δημοσιότητα απέχει πολύ από την απαραίτητη νομικά δεσμευτική και αποτελεσματική συνθήκη που είναι απαραίτητη, ώστε ο πλανήτης να μείνει κάτω από το όριο των +2οC. Στην πραγματικότητα, το κείμενο πολιτικής συμφωνίας προσθέτει άλλους 3 οC, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το διεθνές WWF.

Επιστρέφοντας από την Κοπεγχάγη, ο Διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας δήλωσε χαρακτηριστικά: «δυστυχώς, η αποτυχία που ζήσαμε στην παγωμένη Κοπεγχάγη απέδειξε περίτρανα πως η παγκόσμια περιβαλλοντική κρίση είναι πολύ πιο μεγάλη και σοβαρή από τη διεθνή πολιτική κοινότητα που τη διαχειρίζεται. Εκείνο όμως που πραγματικά γεννά ελπίδες είναι η εντυπωσιακή κινητοποίηση εκατομμυρίων πολιτών από κάθε γωνιά του πλανήτη που, είτε ατομικά είτε συλλογικά, διεκδίκησε με εντυπωσιακό παλμό και δυναμισμό την απαραίτητη στροφή προς μια περιβαλλοντικά «καθαρή» οικονομία. Παραμένουμε στις περιβαλλοντικές επάλξεις πιο δυναμικοί και διεκδικητικοί, σε μια διαρκή και ακούραστη διεθνή προσπάθεια για αναχαίτιση της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης».

Μέσα στους επόμενους κρίσιμους μήνες, το WWF, ενωμένο με πολλές άλλες διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα συνεχίσει τη μάχη για μια δίκαιη, ισχυρή και νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία, χτίζοντας επάνω στα λίγα ελπιδοφόρα στοιχεία της συμφωνίας της Κοπεγχάγης.