O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2008

...μη σημαδέψεις την καρδιά μου...


ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ , ΣΚΟΠΕ
ΚΙ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΝΑ ΜΕ ΠΥΡΟΒΟΛΗΣΕΙΣ
ΧΤΥΠΑ ΜΕ ΑΛΛΟΥ
ΜΗ ΣΗΜΑΔΕΨΕΙΣ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ.
ΚΑΠΟΥ ΒΑΘΙΑ ΤΗΣ ΖΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟ.
ΔΕΝ ΘΑΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΛΑΒΩΣΕΙΣ.

ΤΑΣΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

απο το blog των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Σαλαμίνας:
http://epesa.blogspot.com/

www.eparxeia.gr : Να σταματήσουν οι αδειοδοτήσεις βιομηχανιών στο Βουρκάρι!Η ιστοσελίδα ενημέρωσης για την Δυτική Αττική (και όχι μόνο...) eparxeia.gr, γράφει για την τελευταία ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το Βουρκάρι ο κ. Λεβέντης :

(κλικάρετε στην φωτογραφία για να μεταφερθείτε στο eparxeia.gr!)

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΜΕΓΑΡΩΝ! 07 December 18:33

Τα Μέγαρα θα γίνουν «ρεζίλι των σκυλιών» έτσι και η υπόθεση φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο!

Πλήθος είναι μέχρι σήμερα οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις στην Βουλή για το θέμα του υγροβιότοπου Βουρκαρίου Μεγάρων και κανενός δεν ιδρώνει το αυτί. Το θέμα ήδη το γνωρίζουν πολύ καλά τόσο στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, όσο και οι εκπομπές όπως του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 αλλά και του Νίκου Μάνεση στον Alpha. Και διερωτάται κανείς το εξής απλό: το Βουρκάρι το έχουν ονομάσει μοναδικό υγροβιότοπο {104 είδη πουλιών μεταναστεύουν εκεί}, το έχουν ονομάσει «Βιστωνίδα της Αττικής» {λόγω των αδειοδοτήσεων που δίνονται σε έναν προστατεύομενο χώρο όπως είναι αυτός}. Τι άλλο πρέπει να αναφερθεί για να προστατευτεί από τους καταπατητές; Ας δούμε τι ρωτάει αυτή την φορά ο Βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης, που ευχόμαστε μέσα από αυτή την ιστοσελίδα να βρεθεί οικολογική λύση:

«Ο υγροβιότοπος της Αγίας Τριάδας Μεγάρων γνωστός ως Βουρκάρι, είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση στη Δυτική Αττική, δεν εντάχθηκε σε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας και επί σειρά ετών υποβαθμίζεται συνεχώς με επιχωματώσεις, καταπατήσεις και εναποθέσεις απορριμμάτων.
Είναι ένα μοναδικό οικοσύστημα στο οποίο καταγράφονται 104 είδη πτηνών. Πολλά από αυτά τα είδη είναι σπάνια και η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό», σύμφωνα με την μελέτη του Πανεπιστημίου του Αιγαίου (Ιούνιος 2004), τα συμπεράσματα της οποίας επιβεβαιώνουν και οι αυτοψίες της WWF και της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του 2006. Αρκετά εκ των πουλιών που φιλοξενεί είναι μάλιστα προστατευόμενα είδη από κοινοτικές διατάξεις.
Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες υγροβιότοπους στην Αττική – μια Αττική που υποφέρει οικολογικά και αισθητικά- και είναι άμεση ανάγκη η ένταξή του σε νομικό καθεστώς προστασίας. Την τελευταία τετραετία έχουμε επανειλημμένα φέρει το θέμα στη Βουλή με επίκαιρες και άλλες ερωτήσεις μας.
Σε σχετική ερώτησή μας με αρ. πρωτ. 12533/21.5.08 για το ανωτέρω θέμα, τονίσαμε πως «η μη ένταξη της περιοχής στα ειδικά προστατευτικά προγράμματα και η εκ παραλλήλου διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως χαμηλής βιομηχανικής όχλησης (Π.Δ. 84/84) επιτρέπουν σε έχοντες οικονομικά συμφέροντα να τη θεωρούν ως τόπο εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων, που θα προκαλέσουν αλλοίωση της φυσιογνωμίας της και θα διαλύσουν το οικοσύστημα και ειδικά την ορνιθοπανίδα της».
Με το υπ΄αριθμ. Πρωτ. 2364Β/13-6-08 έγγραφό σας, μας ενημερώσατε πως «Ο υγροβιότοπος στο Βουρκάρι βρίσκεται εκτός ορίων του θεσμοθετημένου ΓΠΣ Δήμου Μεγαρέων (ΦΕΚ 211/Δ/98). Στα πλαίσια της μελέτης τροποποίησης του ΓΠΣ του Δήμου που επεξεργάζεται ο Οργανισμός Αθήνας (μετά από μελέτη που υπέβαλε ο Δήμος Μεγαρέων) θα προβλεφθούν όροι προστασίας για τον υγροβιότοπο καθώς και επανακαθορισμός των ορίων (με περιορισμό) της όμορης βιομηχανικής περιοχής. Κατά τη 18η Συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας στις 02-07-07, εγκρίθηκε το πλαίσιο χωρικού σχεδιασμού στη Δυτική Αττική το οποίο αναφέρεται στο Δήμο Βιλλίων και στο Δήμο Μεγαρέων στη θέση Βουρκάρι….».
Σε συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησής μας στις 17.11.08, με αρ. πρωτ. 253/11.11.08, μας απαντήσατε ότι «…από πλευράς Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αρμόδιος είναι ο Οργανισμός της Αθήνας, ο οποίος έχοντας εντοπίσει την ανάγκη προστασίας όλων των υγροβιοτόπων της Αττικής, έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή τους.
Σε ό,τι αφορά τώρα τους υγροβιότοπους Ψάθα Βιλίων και Βουρκάρι Μεγάρων , αυτοί εντάσσονται στη μελέτη χωρικού σχεδιασμού της Δυτικής Αττικής, στην οποία επί λέξει αναφέρεται ότι στους δήμους Βιλίων και Μεγαραίων, στη θέση Βουρκάρι, καθώς και μήκος όλων των ρεμάτων της Δυτικής Αττικής, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις εκείνες για προστασία υγροβιοτόπων, έτσι ώστε να διατηρηθεί η οικολογική αξία τους και η βιοποικιλότητά τους και να εξασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση η απρόσκοπτη ροή των υδάτων».


Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1. Πότε, επιτέλους θα ενταχθεί ο υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων, σε νομικό καθεστώς προστασίας και πρόγραμμα αποκατάστασης ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή του;
2. Ποια μέτρα προστασίας λαμβάνονται κατά όσων κακοποιούν και ρυπαίνουν το μοναδικό αυτό υγροβιότοπο;

Ο ερωτών Βουλευτής
ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

Η εφημερίδα "Θριάσιο" για την ερώτηση στη Βουλή για τον υγροβιότοπο Βουρκαρίου Μεγάρων