O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

15 στρέμματα καμένα στην Αγ. Τριάδα από βραχυκύκλωμα - Μηνύσεις εναντίον της ΔΕΗ

15 στρέμματα καμένα στην Αγ. Τριάδα από βραχυκύκλωμα. Μηνύσεις εναντίον της ΔΕΗ
Λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι πυρκαγιά προκλήθηκε στην περιοχή Αλμυρές τις Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα. Με την επέμβαση της ΠΥ Μεγάρων, εθελοντικών ομάδων και πολιτών κατασβέστηκε άμεσα. Αιτία της πυρκαγιάς φαίνεται να ήταν βραχυκύκλωμα που προκλήθηκε σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ από πουλί.
Οι κάτοικοι της περιοχής αναφέρουν πως δεν είναι η πρώτη φορά που έχει προκληθεί καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον από τον συγκεκριμένο μετασχηματιστή. Για την ακρίβεια είχε σταλεί και επιστολή προς τον Διευθυντή της ΔΕΗ Ελευσίνας με αίτημα τη μετακίνηση του μετασχηματιστή δύο κολώνες πιο μακριά, όπου δεν υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης σε περίπτωση νέου βραχυκυκλώματος.

Εξαγριωμένοι δηλώνουν πως θα κινηθούν νομικά κατά παντώς υπευθύνου: "Δεν είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να μαζευόμαστε τόσα άτομα εδώ και να ποτίζουμε τα αναδασωμένα και με μια τέτοια τραγική αμέλεια από πλευράς ΔΕΗ να καταστρέφονται όλα. Θα κάνουμε μήνυση τόσο στο διευθυντή που έχει γνώση του προβλήματος αλλά και σε οποιονδήποτε είναι υπεύθυνος".







http://www.megaratv.gr/index.php?page=11&article_id=1459

Όταν ο Τάσος Δέσκος προειδοποιούσε για την αποτροπή νέας φωτιάς από βραχυκύκλωμα...


Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του vourkari.blogspot.com - Ιουλ. '12

Προς: ΔΕΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Υπόψιν: κ. Γ.ΦΕΡΛΙΑ
Κοινοποίηση:  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΜΕΓΑΡΩΝ
Υπόψιν: κ. Σ.ΚΟΛΟΚΟΥΡΗ
Μέγαρα, 27/08/2012

Θέμα: «Αναγκαία ολιγόμετρη μεταφορά του Μ/Σ που βρίσκεται στη θέση Αρμύρες Μεγάρων για την αποφυγή νέων πυρκαγιών»

Κύριοι,
Έπειτα από τη δεύτερη κατά σειρά πυρκαγιά (έτη 2011, 2012) που προκλήθηκε λόγω βραχυκυκλώματος στις ασφάλειες μέσης τάσης (πιθανόν και πάλι από πτηνό όπως φαίνεται στις συνημμένες φωτογραφίες) στον Μ/Σ που βρίσκεται στη θέση Αρμύρες ή Αλμύρες Μεγάρων, στα όρια δασικού λόφου, θεώρησα επιτακτικό και αναγκαίο να σας γνωστοποιήσω την επαγγελματική μου άποψη ως Ηλεκτρολόγου Μηχανικού Τ.Ε. για την πρόληψη και την αποφυγή νέων περαιτέρω καταστροφών.
Η ύπαρξη του Μ/Σ στη συγκεκριμένη θέση οφείλεται στην παροχή ενός μονοφασικού μετρητή σε ένα ανενεργό «σύστημα προστασίας αγωγού μεταφοράς αργού πετρελαίου από τη διάβρωση». Η εν λόγω εγκατάσταση (ένα κενό, εγκαταλειμμένο, σιδερένιο ‘’καλυβάκι’’) κάποτε λειτουργούσε με σκοπό την προστασία του αγωγού μεταφοράς πετρελαίου από τη διάβρωση. Αυτό το σύστημα χρειαζόταν μονοφασική παροχή (τάση 230V) και κατά συνέπεια επιλέχθηκε το εν λόγω σημείο για την εγκατάσταση του Μ/Σ (μιας και έως εκεί φτάνει μόνο μέση τάση).
Επειδή το καλοκαίρι του 2011 αλλά και προσφάτως (Ιούλιος του 2012) δύο πυρκαγιές ξεκίνησαν από το ίδιο ακριβώς συγκεκριμένο σημείο (γεγονός που μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Μεγάρων), εκ των οποίων η μία μάλιστα κατάστρεψε μεγάλο τμήμα του παρακείμενου περιαστικού δάσους, θεωρώ απαραίτητο και αναγκαίο για λόγους ασφαλείας ο εν λόγω Μ/Σ να μεταφερθεί 100 μέτρα δυτικότερα στην ίδια κατεύθυνση που συνεχίζεται το δίκτυο χαμηλής τάσης σε σημείο που το έδαφος είναι αμμώδες. 

Με αυτόν τον τρόπο εάν ξανασυμβεί παρόμοιο περιστατικό οι φλεγόμενες μάζες χαλκού ή αλουμινίου θα πέσουν σε αδρανές έδαφος και δεν θα ξαναγίνουν η αιτία για την έναρξη πυρκαγιάς.
Λόγω του ότι:  
α) ο Μ/Σ βρίσκεται εντός του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων που φιλοξενεί 127 διαφορετικά είδη πτηνών αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο και η βλάστηση πλησίον του Μ/Σ χρησιμεύει ως καταφύγιο για αρκετά από αυτά αλλά και για πολλά θηλαστικά και οποιαδήποτε καταστροφή του δάσους (που αποτελεί χερσαίο τμήμα του υγροτόπου) θα δημιουργήσει καταστροφή με ανυπολόγιστες οικολογικές συνέπειες για την διατήρηση και προστασία τους (κυρίως των μεταναστευτικών «άγριων πτηνών»),
β) σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων υπάρχει Μοναστήρι,
γ) σε απόσταση 300 μέτρων οικισμός καθώς και οι αποθήκες των ΕΛΠΕ Περάματος Μεγάρων,
επιβάλλεται,  λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ασφάλεια των ανωτέρω,
να προβείτε άμεσα στα απαραίτητα μέτρα για την αποτροπή του κινδύνου μιας ενδεχόμενης νέας καταστροφής με τραγικές συνέπειες.

Εάν υπάρξει και τρίτη φωτιά προερχόμενη από το ίδιο σημείο, πολύ φοβάμαι ότι -και δικαιολογημένα- η ευθύνη θα βαρύνει αποκλειστικά την Υπηρεσία σας καθώς δεν θα μπορεί κανείς πλέον να επικαλεστεί ότι αδράνησε επειδή δεν γνώριζε…

Βέβαιος για την ευαισθητοποίησή σας και την άμεση επίλυση του προβλήματος είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία - διευκρίνιση αλλά και παροχή κάθε βοήθειας.

Με εκτίμηση,
Αναστάσιος Δέσκος  
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
Δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων - Μέλος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δήμου Μεγαρέων
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες Μεγάρων & Ν.Περάμου»

Σωκράτους 2 - Μέγαρα, Τ.Κ. 19100 / Τηλ: 6977019854, e-mail: deskost@hol.gr