O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011

ο κ. Π.Ασπραδάκης υποστηρίζει το αίτημα του "Φορέα" για την ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε περιοχή αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμούΔελτίο τύπου του Παντελή Ασπραδάκη με θέμα "Ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδος σε περιοχή αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού"

Ένα μεγάλο μέρος της Δυτικής Αττικής αποτελείται από παραθαλάσσιες ακτές οι οποίες απειλούνται φυσικά και γεωλογικά από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τα Μέγαρα και η Νέα Πέραμος θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το πλούσιο θαλάσσιο μέτωπο και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά για να οδηγηθούν στο δρόμο της ανάπτυξης προς την κατεύθυνση μιας περιοχής με παραλιακά θέρετρα και θαλάσσιο τουρισμό, ταυτόχρονα με τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Ο Παντελής Ασπραδάκης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Αττικής στηρίζοντας την προσπάθεια του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία της περιοχής του Υγροτόπου ‘‘Βουρκάρι’’ Μεγάρων προώθησε τα δίκαια αιτήματα τους (6569/ 24-06-2011 ) στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σύμφωνα με ανακοίνωσή τους ζητούσαν:
· να εκδοθεί το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Βουρκαρίου

· να αποκρουστεί η προοπτική εγκατάστασης αγκυροβολίου σε απόσταση μικρότερη των πέντε ναυτικών μιλίων από την Πάχη

· να μην περάσει η χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών στις ακτές μας

· να αναπτυχτεί η παραλιακή Μεγαρίδα από το Νεράκι μέχρι την Κινέττα ως παραθαλάσσιος χώρος αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού
.
Σε απάντησή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενημερώνει ότι δεν έχει υποβληθεί αίτημα σχετικό με την εγκατάσταση αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων. Όσον αφορά το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού δεν τροποποιεί το καθεστώς για τη χωροθέτηση των υδατοκαλιεργειών στην περιοχή των Μεγάρων, αλλά το επισφραγίζει! Τα Μέγαρα περιλαμβάνονται στις Περιοχές Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών σε κατηγορία στην οποία επιτρέπεται η αδειοδότηση νέων μονάδων και η επέκταση και εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων, μετά από έλεγχο της ποιότητας των νερών και των περιβαλλοντικών συνθηκών. Επιπλέον ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας ενημερώνει ότι στο πλαίσιο μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Μεγαρέων θα εξεταστεί το αίτημα του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία της περιοχής του Υγροτόπου ‘‘Βουρκάρι’’ Μεγάρων από πλευράς χρήσεων γης και σαν σύνολο, το παραλιακό μέτωπο στον Σαρωνικό κόλπο από τη θέση Νεράκι έως και το όριο του Ν. Κορινθίας καθώς και αυτό που αντιστοιχεί στον Κορινθιακό κόλπο έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναπτυχθεί η παραλιακή Μεγαρίδα ως παραθαλάσσιος χώρος αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού.

Ο Παντελής Ασπραδάκης αναφερόμενος στο συγκεκριμένο αίτημα δηλώνει: «Σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που διανύουμε πρέπει η Πολιτεία να προστατεύει τόσο την ασφάλεια των πολιτών όσο και των περιβαλλοντικών συνθηκών που τους περιβάλλουν αλλά και να συμμερίζεται την αγωνία για το μέλλον του τόπου τους δίνοντας τους τα απαραίτητα εφόδια για υγιή ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία του Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία της περιοχής του Υγροτόπου ‘‘Βουρκάρι’’ για την αποκατάσταση της παραλιακής Μεγαρίδος και την ανάδειξή της σε περιοχή αναψυχής και θαλάσσιου τουρισμού θα δώσουν πνοή στην υποβαθμισμένη περιοχή της Δυτικής Αττικής σε θέματα περιβάλλοντος».

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά και την σχετική απάντηση του Υπουργείου:
http://pantelis.aspradakis.gr/press/37-questions/231-l-r

ο Δήμαρχος καταγγέλλει την ΔΕΠΑ για περιβαλλοντική ασυνειδησία!

Ο δήμαρχος σε πρόσφατες δηλώσεις του καταγγέλλει την Δημόσια Επιχείρηση Αερίου και την θυγατρική της ΔΕΣΦΑ για περιβαλλοντική ασυνειδησία με την λειτουργία της Ρεβυθούσας και προαναγγέλλει κινητοποιήσεις!

Οι δηλώσεις αυτές αποτελούν αναμφισβήτητα μια θετική έκπληξη για όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τους Συλλόγους κατοίκων στα Μέγαρα, που αγωνίζονται με όλους τους τρόπους, χρόνια τώρα για την προστασία και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του τόπου!

Αναμένουμε τη συνέχεια! Κάθε πολίτης σε αυτό τον τόπο θα είναι μαζί με τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή σε μια τέτοια κινητοποίηση!

διαβάστε την ανακοίνωση του γραφείου τύπου του δήμου:

ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ : δελτίο τύπου

Ανυποχώρητο το Υπουργείο για τις Υδατοκαλλιέργειες στην παραλιακή ζώνη των Μεγάρων!!!


Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

"Δεν έχει πρόθεση να αποσύρει η κυβέρνηση τις χωροθετήσεις για υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή της παραλιακής ζώνης στον λόφο Στίκα στο Βαρδάρι και προς την Κακιά Σκάλα Μεγάρων, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο χωροθέτησης και ότι η περιοχή Μεγάρων σε σημεία της παράκτιας ζώνης θεωρείται κατάλληλη για υδατοκαλλιέργειες!
Μάλιστα τονίζεται ότι ο σχεδιασμός που προωθείται έρχεται να επιβεβαιώσει ρυθμίσεις του 2000 και του 2003, σχετικά με τις υδατοκαλλιέργειες. Ουδείς όμως λόγος γίνεται για περίπτωση κατάργησης της ζώνης από ζώνη για πιθανές υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή και αυτό είναι το ανησυχητικό.
Βέβαια τονίζεται ότι θα λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικές συνθήκες και γενικές προϋποθέσεις περί την τουριστική ανάπτυξη, γεγονός όμως που επί της ουσίας δεν ικανοποιεί το πάνδημο αίτημα για κατάργηση χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ παραλίας Μεγάρων και Κινέτας.
Τονίζεται από την Γεν. Γραμματεία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ότι το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών δεν τροποποιεί το καθεστώς υδατοκαλλιεργειών για την περιοχή των Μεγάρων (ρυθμίσεις προϋπήρχαν) αλλά το ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΕΙ, ενώ το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να το αποσύρει άμεσα, καθώς το ζητούμενο για την περιοχή είναι μόνο η τουριστική ανάπτυξη.
Μάλιστα στην ίδια απάντηση συνδυάζεται η τουριστική ανάπτυξη παράλληλα με την χωροθέτηση ζώνης υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες μάλιστα υποστηρίζεται ότι θα είναι -όταν γίνουν- περιορισμένης έκτασης. Το ερώτημα είναι πως συνδυάζεται τουριστική ανάπτυξη και υδατοκαλλιέργειες με εξέδρες κοντά στην παραλιακή ζώνη..."


Διαβάστε παρακάτω όλο το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας:

Περί... νομιμότητας!!

"Άποψη" 21/7/2011, σελ.12 (παραπολιτικές πεννιές)

Ζέρβα Πολυξένη: "Πλατεία Συντάγματος-Μια πλατεία, μια ιστορία"

"...Η Πλατεία Συντάγματος δίνει και πάλι το βήμα στο λαό ώστε να συνεχίσει να γράφει την ιστορία της χώρας..."
Ζέρβα Πολυξένη

"Άποψη" 21/7/11, σελ.14