O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Ανυποχώρητο το Υπουργείο για τις Υδατοκαλλιέργειες στην παραλιακή ζώνη των Μεγάρων!!!


Απόσπασμα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας:

"Δεν έχει πρόθεση να αποσύρει η κυβέρνηση τις χωροθετήσεις για υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή της παραλιακής ζώνης στον λόφο Στίκα στο Βαρδάρι και προς την Κακιά Σκάλα Μεγάρων, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.
Η απάντηση της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο χωροθέτησης και ότι η περιοχή Μεγάρων σε σημεία της παράκτιας ζώνης θεωρείται κατάλληλη για υδατοκαλλιέργειες!
Μάλιστα τονίζεται ότι ο σχεδιασμός που προωθείται έρχεται να επιβεβαιώσει ρυθμίσεις του 2000 και του 2003, σχετικά με τις υδατοκαλλιέργειες. Ουδείς όμως λόγος γίνεται για περίπτωση κατάργησης της ζώνης από ζώνη για πιθανές υδατοκαλλιέργειες στην περιοχή και αυτό είναι το ανησυχητικό.
Βέβαια τονίζεται ότι θα λαμβάνονται υπόψη περιβαλλοντικές συνθήκες και γενικές προϋποθέσεις περί την τουριστική ανάπτυξη, γεγονός όμως που επί της ουσίας δεν ικανοποιεί το πάνδημο αίτημα για κατάργηση χωροθέτησης υδατοκαλλιεργειών από την θαλάσσια περιοχή μεταξύ παραλίας Μεγάρων και Κινέτας.
Τονίζεται από την Γεν. Γραμματεία Χωροταξίας και Περιβάλλοντος ότι το Ειδικό Πλαίσιο Υδατοκαλλιεργειών δεν τροποποιεί το καθεστώς υδατοκαλλιεργειών για την περιοχή των Μεγάρων (ρυθμίσεις προϋπήρχαν) αλλά το ΕΠΙΣΦΡΑΓΙΖΕΙ, ενώ το αίτημα της τοπικής κοινωνίας είναι να το αποσύρει άμεσα, καθώς το ζητούμενο για την περιοχή είναι μόνο η τουριστική ανάπτυξη.
Μάλιστα στην ίδια απάντηση συνδυάζεται η τουριστική ανάπτυξη παράλληλα με την χωροθέτηση ζώνης υδατοκαλλιεργειών, οι οποίες μάλιστα υποστηρίζεται ότι θα είναι -όταν γίνουν- περιορισμένης έκτασης. Το ερώτημα είναι πως συνδυάζεται τουριστική ανάπτυξη και υδατοκαλλιέργειες με εξέδρες κοντά στην παραλιακή ζώνη..."


Διαβάστε παρακάτω όλο το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας: