O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2009

αναμένουμε ακόμα τον κ.Μαρινάκη!

Όπως είναι γνωστό είχαμε προ καιρού απευθυνθεί δημόσια (http://vourkari.blogspot.com/2009/11/blog-post_10.html) στον υποψήφιο δήμαρχο κύριο Μαρινάκη και είχαμε ζητήσει να τοποθετηθεί ανοιχτά και υπεύθυνα για το ζήτημα της προστασίας και της διάσωσης του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου, του μεγαλύτερου μεταναστευτικού σταθμού πουλιών στη Δυτική Αττική! Να απαντήσει τι θεωρεί ότι θα πρέπει να γίνει τώρα και στο μέλλον από την Κυβέρνηση και από την δημοτική αρχή για αυτόν τον τόσο γνωστό και τον τόσο οικολογικά σημαντικό υγροβιότοπο των Μεγάρων. Τι μέτρα πρέπει να ληφθούν για να σωθεί και να αναδειχθεί! Το θέμα αυτό είχε πάρει μάλιστα, μεγάλη δημοσιότητα στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης - έντυπα και ηλεκτρονικά. ...κι όμως! ...αναμένουμε ακόμα την απάντησή του!...τι να υποθέσουμε;

ένα γράμμα απο τον 'αρκτούρο'...

Θεσσαλονίκη, 24.11.09

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

«Αρκουδάκι νεκρό από πυροβόλο όπλο»

Στην ευρύτερη περιοχή του Λειβαδίτη Ξάνθης, νοτιοδυτικά της Δυτικής Ροδόπης στην περιοχή των κεραιών, βρέθηκε νεκρό αρσενικό αρκουδάκι ηλικίας μόλις 2 ετών.

Το αρκουδάκι έφερε τραύματα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι ενώ ήταν ακρωτηριασμένο στα δύο μπροστινά του πόδια, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ζώο σκοτώθηκε από πρόθεση και τα δύο του πόδια αποτέλεσαν το τρόπαιο της αποκρουστικής πράξης.

Το ζώο πυροβολήθηκε το προηγούμενο Σάββατο (14/11) στις 10:30 το πρωί, οπότε και ο δυνατός ήχος των πυροβολισμών έφερε κοντά στο σημείο περιπατητές που βρισκόταν στο δάσος για συλλογή μανιταριών, οι οποίοι και κατήγγειλαν αργότερα το περιστατικό στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ.

Το σημείο θανάτου του άτυχου ζώου βρίσκεται σε πυκνό δάσος οξιάς και σε υψόμετρο 1375μ.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες αναφέρουν πως πρόκειται για το 6ο θύμα αρκούδας κατά τη φετινή χρονιά στην ίδια περιοχή.

Η ευρύτερη ορεινή περιοχή της Ροδόπης αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιότοπο αρκούδας στη χώρα μας με ελάχιστο πληθυσμό περίπου 20-30 άτομα.

Η καφέ αρκούδα παραμένει αυστηρά προστατευόμενο είδος στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο φόνος και η δημόσια έκθεσή της από τον άνθρωπο, τιμωρούνται από το νόμο, με ποινή φυλάκισης.

Ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται στα 250 άτομα.

Μοναδική απειλή για την αρκούδα είναι ο άνθρωπος.

Άνθρωπος και Αρκούδα

Το συγκεκριμένο γεγονός επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα της ανεπαρκούς φύλαξης του φυσικού περιβάλλοντος. Η δασική υπηρεσία και η θεσμοθετημένη θηροφυλακή της πρέπει άμεσα να ενισχυθούν καθώς το λαθραίο κυνήγι αποτελεί μία από τις κύριες απειλές των σπάνιων ειδών της ελληνικής πανίδας.

Στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρξαν προηγούμενες καταγγελίες για ζημιές από αρκούδα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο που να πυροδοτούν τη σύγκρουση ανθρώπου και αρκούδας. Η πολιτική των δράσεων του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ αφορά στην παράλληλη προστασία αρκούδας και ανθρώπου ή διαφορετικά στην αναγνώριση των αναγκών και την αποδοχή των παραγωγικών δραστηριοτήτων ήπιας μορφής των ανθρώπων που ζουν στις περιοχές εξάπλωσης της αρκούδας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Λάζαρος Γεωργιάδης, 6972640062, Βάσω Πετρίδου, 6937422537

περιβαλλοντικά θέματα στον τοπικό τύπο...


ερώτηση στη Βουλή του κ.Β.Οικονόμου

ανακοίνωση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής

"...Η πολυεθνική LIDL απέλυσε εργαζόμενη πολύτεκνη μητέρα τριών παιδιών γιατί διεκδικούσε τα δικαιώματα της, πάλευε για να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στο χώρο δουλειάς...."

ανακοίνωση της "Προοδευτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ελευσίνας"

"...Στο περασμένο Δημοτικό Συμβούλιο Ελευσίνας ένα από τα προγραμματισμένα θέματα ήταν να καταλήξει σε ψήφισμα για την ακτογραμμή και την προστασία της θάλασσας του κόλπου της Ελευσίνας, με αποδέκτη την σημερινή κυβέρνηση ..."