O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Βίντεο από τον φετινό καθαρισμό του υγροτόπου των Μεγάρων

Το  βίντεο του καθαρισμού από το MegaraTV:


Και το σχετικό διαφημιστικό σποτάκι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ:

Αλκ. Μπεναρδής: Οι λόγοι που δεν δικαιώθηκε (προσωρινά) ο αγώνας για την Ρεβυθούσα!

"...Ο αγώνας για την Ρεβυθούσα, ένας αγώνας που τιμά τους αγωνισθέντες σ' αυτόν Μεγαρείς, και ίσως γράψω αναλυτικά άλλη φορά γι' αυτόν, δεν ευοδώθηκε (προσωρινά, γιατί ο αγώνας αυτός ποτέ δεν τελείωσε και δεν θα τελειώσει ποτέ, μέχρι να φύγουν οι εγκαταστάσεις), για τρεις κυρίως λόγους.

Ο πρώτος είναι ο εξής: Ο Δήμος Μεγαρέων (δήμαρχος ο Γεώργιος Καστάνης) απέσυρε την εμπροθέσμως κατατεθείσα (στις 21.5.1992) προσφυγή προς το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά των διοικητικών αποφάσεων για την δημιουργία των εγκαταστάσεων στην νησίδα!
Η πράξη αυτή έγινε εν αγνοία της Συντονιστικής Επιτροπής. Η προσφυγή ήταν τεκμηριωμένη, παιδευτήκαμε μήνες να συγκεντρώσουμε τα στοιχεία που δώσαμε στο δικηγορικό γραφείο των Αθηνών που ανέλαβε, με πληρωμή, την υπόθεση. Ήταν φανερό, σύμφωνα με την γνώμη πολλών νομικών που ρωτήθηκαν, πως όλα έδειχναν ότι θα γινόταν δεκτή, όπως είχαν γίνει δεκτές σχεδόν όλες οι προσφυγές για το περιβάλλον εκείνη την εποχή, που οι του Συμβουλίου Επικρατείας, με στήριγμα το άρθρο 24 του Συντάγματος, ήσαν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον. Κι εξάλλου, μόλις είχαν αρχίσει τα χωματουργικά, και υπήρχε καιρός για να προληφθεί το κακό. 

ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ
Κατόπιν, ο Δήμος Μεγαρέων, που είχε αποσύρει την προσφυγή (συγκεκριμένα παραιτήθηκε! εγγράφως από αυτήν, στις 2.11.1992) 'για να κάνει κάποιες τροποποιήσεις', όπως μας δικαιολογήθηκαν από τον Δήμο εκ των υστέρων, υπέβαλε άλλην, εκπρόθεσμη... Και όπως ήταν φυσικό, η προσφυγή απερρίφθη (1.6.1993) από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, ως εκπρόθεσμη...

ΟΙ ΒΑΡΔΙΕΣ ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ
...Ο δεύτερος λόγος είναι ότι δεν βοήθησαν πολλοί στην κατάληψη που έγινε επί 24ώρου βάσεως στην Ρεβυθούσα... Κράτησε αρκετά, δύο περίπου μήνες, αλλά σταμάτησε, γιατί οι βάρδιες δεν έφταναν, έπρεπε να βοηθήσουν περισσότεροι. Έπρεπε να βοηθήσουν ακόμη και εκείνοι σαν αυτόν που πήγε να δείρει τη νεαρή Μεγαρίτισσα που από τα γραφεία του 'Θεόγνιδος' και μέσω των μεγαφώνων μετέδιδε τα συνθήματα της Συντονιστικής Επιτροπής, γιατί αυτά, τα συνθήματα, όπως είπε, 'τον ενοχλούσαν καθώς έπινε τον καφέ του στην Κεντρική πλατεία'.

ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ
Ο τρίτος λόγος είναι ότι 'μας πούλησαν' τα κόμματα και οι τοπικές τους επιτροπές. Με τα λόγια εμφανίζονταν πως είναι μαζί στον αγώνα, αλλά με τις πράξεις έκαναν τα αντίθετα...

...για το περιβάλλον, για την Μάνα Φύση όλων των ζώντων, την πηγή ζωής και ευτυχίας, που δεν ανήκει σε μας αλλά την χρωστάμε στις επόμενες γενεές, ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να κάνει ασταμάτητα τον αγώνα του, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, έστω και αν είναι μόνος αυτός και απέναντί του όλοι οι άλλοι. Γιατί είναι καθήκον του και γιατί πρέπει να είναι ήσυχος με τη συνείδησή του."
Αλκιβιάδης Ι. Μπεναρδής

Διαβάστε κατωτέρω όλο το σχετικό άρθρο του:

"Νέα Πνοή" (απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ) 11-10-2012, σελ.11
Σχόλιο ενός εκ των bloggers του Βουρκαρίου:
O κύριος Αλκιβιάδης Μπεναρδής είναι ένα καταξιωμένο πρόσωπο που χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης (και δικαίως!) στην τοπική μας κοινωνία, τόσο για τους αέναους και διαρκείς αγώνες του όσο και για την ανιδιοτελή και πολύμορφη προσφορά του στον τόπο μας.
Μπορεί κάποιος άλλοτε να συμφωνεί και άλλοτε (σπανιότερα!) να διαφωνεί μαζί του για κάποια θέματα, αυτό όμως που του αναγνωρίζουν όλοι ανεξαιρέτως είναι όχι μόνο οι αστείρευτες γνώσεις του αλλά κυρίως η ανυπαρξία δόλου ή συμφέροντος στην υποστήριξη (και μάλιστα με νεανική θέρμη!) των απόψεων και των θέσεών του.
Ο κύριος Αλκιβιάδης Μπεναρδής αποτελεί λαμπρό παράδειγμα ενεργού πολίτη και είναι αναμφίβολα ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο που το έχει ανάγκη ο τόπος μας.

Χθες στο Βουρκάρι!

 
 
Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 22-11-2012

Πρόσκληση: "30 χρόνια Χορωδίας Δήμου Μεγαρέων"