O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

ΕΦ.ΣΥΝ.: "Στο πόδι τα Μέγαρα για τα βυτία του τρόμου"

Το σχετικό άρθρο του δημοσιογράφου Μιχαήλ Άγγελου Κωνσταντόπουλου τόσο στην έντυπη όσο και στην ηλεκτρονική έκδοση της Εφημερίδας των Συντακτών, της Παρασκευής 10 Νοεμβρίου 2023:

 vytiofora-aerio

Τα βυτιοφόρα 22 τόνων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG)

 

Στο πόδι τα Μέγαρα για τα βυτία του τρόμου

Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει ότι το λιμάνι και ο χώρος στάθμευσης είναι ακατάλληλα και έχουν διαμορφωθεί με πρόχειρες και ερασιτεχνικές εργασίες. ● Νωπές οι μνήμες από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου έπειτα από ατύχημα με βυτιοφόρο που μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου κίνησης. ● Ψήφισμα ενάντια στην επικίνδυνη μεταφορά από το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων και νομικές ενέργειες. ● Στήριξη στους κατοίκους από τον απερχόμενο (Γ. Σταμούλη) και τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο (Π. Μαργέτη).

Ξεσηκωμός επικρατεί στα Μέγαρα ενάντια στη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) με βυτιοφόρα 22 τόνων που διέρχονται από κατοικημένες περιοχές από το ακατάλληλο και προσωρινά αδειοδοτημένο από τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ) λιμάνι του Περάματος Μεγάρων. Τοπικοί φορείς βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για να σταματήσει η διέλευση των βυτιοφόρων με το LNG, έχοντας στο πλευρό τους τη δημοτική αρχή, που από τον Μάιο έχει προχωρήσει σε σχετικό ψήφισμα, όπως εξηγούν στην «Εφ.Συν.» ο απερχόμενος (Γρηγόρης Σταμούλης) και ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος (Παναγιώτης Μαργέτης).

Οι μεταφορές ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα με προσωρινή άδεια από τον ΟΛΕ (το έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα και μέτρα ασφαλείας για τη μεταφορά επικίνδυνων ειδών, όπως και ότι θα προχωρήσουν τα έργα για την ασφάλεια της λιμενικής εγκατάστασης που περιγράφονται σε μνημόνιο συνεργασίας από τον Μάρτιο του 2021.

Μέγαρα: το βυτιοφόρο «βρίσκει» κάτω στην προσπάθεια να επιβιβαστεί στο φέρι μποτ στον λιμένα Περάματος Μεγάρων

Όπως καταγγέλλουν στην «Εφ.Συν.» μέλη της «Επιτροπής Αγώνα κατά της διέλευσης των οχημάτων μεταφοράς LNG», στην περιοχή δεν πληρούνται σε καμία περίπτωση οι τεχνικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά τέτοιου είδους φορτίου, όπως και οι ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας στους οδικούς άξονες (σ.σ. πλάτος στους δρόμους 3,5 μέτρα ανά λωρίδα στα 2-3 χλμ. που πρέπει να διανύσουν τα βυτιοφόρα μέχρι να φτάσουν στην Παλαιά Εθνική Οδό). 

Τα φορτία διέρχονται από κατοικημένες περιοχές, βιομηχανική ζώνη, δίπλα από τις δεξαμενές των ΕΛ.ΠΕ., στρατόπεδο και τον προστατευόμενο υγροβιότοπο των Μεγάρων, με όλους να εκφράζουν φόβους για το τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός ατυχήματος ή ενός συμβάντος όπως μια διαρροή.

Πρόσφατες άλλωστε είναι οι μνήμες από το κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Κορίνθου στα μέσα Αυγούστου έπειτα από ατύχημα με βυτιοφόρο που μετέφερε 7,2 τόνους υγραερίου κίνησης, με τους κατοίκους να φοβούνται ότι μπορεί να συμβεί ένα ανάλογο ή χειρότερο περιστατικό. «Στόχος μας είναι να αποτρέψουμε τη διέλευση των βυτιοφόρων, και ο ΔΕΣΦΑ οφείλει να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο στην περιοχή. Σε ένα μέρος που δεν της έχει ζητήσει ούτε ανταποδοτικά, έφεραν δυνάμεις καταστολής και έσπρωξαν τον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα», αναφέρει στην «Εφ.Συν.» ο Σωτήρης Καστάνης, πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συλλόγου και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Όπως μας επισημαίνουν από την Επιτροπή Αγώνα, τα προβλήματα που εντοπίζονται στην προβλήτα του Περάματος είναι σοβαρά, καθώς η κλίση του είναι ακατάλληλη για την είσοδο και την έξοδο των βυτιοφόρων στον καταπέλτη των φέριμποτ. Στον λιμένα έχει διαμορφωθεί μία πρόχειρη και προσωρινή εγκατάσταση χώρου αναστροφής η οποία σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει πρακτικά την ασφαλή κίνηση των βυτιοφόρων, που γίνεται όπως όπως. Επιπλέον, και ο χώρος στάθμευσης των βυτιοφόρων είναι ακατάλληλος και έχει διαμορφωθεί με πρόχειρες και ερασιτεχνικές εργασίες. 

Βγαίνοντας από το λιμάνι, το πλάτος του δρόμου δεν είναι το προβλεπόμενο από τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τη μεταφορά εύφλεκτων φορτίων τύπου ADR καθώς απαιτείται πλάτος 3,5 μέτρων ανά λωρίδα, με τους κοντινούς δρόμους ώς την Παλαιά Εθνική Οδό να είναι σαφώς πιο στενοί, με πολλές στροφές, που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κίνηση βαρέων οχημάτων.

Κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας ενάντια στη διέλευση βυτιοφόρων με LNG 

«Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου πήγαμε 40-50 άνθρωποι να διαμαρτυρηθούμε και συναντήσαμε αστυνομικό φραγμό με τεράστιες δυνάμεις των ΜΑΤ και των ΟΠΚΕ. Μας μπλόκαραν και δεν άφησαν να τραβήξουμε ούτε φωτογραφίες. Πρόκειται για πρακτικές τραμπουκισμού εις βάρος των κατοίκων που διαμαρτύρονται για την ασφάλειά τους και την ασφάλεια των παιδιών τους. Ήρθαμε να διαμαρτυρηθούμε με δημοκρατικό τρόπο και η κοινωνία των Μεγάρων έχει ξεσηκωθεί, ενώ υπάρχουν μεγάλες πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ανδρέας Γεωργακής, μέλος της Επιτροπή Αγώνα και γραμματέας στον πολιτιστικό σύλλογο «Αλμύρες» Βουρκαρίου.

Επικοινωνήσαμε με τον απερχόμενο Δήμαρχο Μεγάρων, Γρηγόρη Σταμούλη, όπως και με τον νεοεκλεγέντα, Παναγιώτη Μαργέτη. Ο Γρηγόρης Σταμούλης μας είπε ότι η προβλήτα του Περάματος είναι στην ουσία χωρίς άδεια για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. «Δεν γνωρίζουμε εάν η υπάρχουσα μελέτη ασφαλείας έχει εγκριθεί από κάποιο αρμόδιο όργανο. Ως Δήμος Μεγάρων έχουμε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, που εκδικάστηκαν στις 27 Οκτωβρίου, έχουμε στείλει ενδικοφανή προσφυγή στον υπουργό Ναυτιλίας και εάν είναι αρνητική η απάντηση θα προσφύγουμε στο ΣτΕ. Ετοιμαζόμαστε να καταθέσουμε και μηνύσεις γιατί πέρασε τη Δευτέρα το πρώτο βυτιοφόρο χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σταμούλης.

Ο Παναγιώτης Μαργέτης από την πλευρά του στηλιτεύει την αστυνομική καταστολή των κινητοποιήσεων, προειδοποιώντας για συνέχισή τους και νομικές ενέργειες από τους κατοίκους και τον Δήμο Μεγαρέων: «Στην περιοχή έχουμε σοβαρό πρόβλημα αστυνόμευσης λόγω εγκληματικότητας και για τη διέλευση του βυτιοφόρου είδαμε ισχυρές δυνάμεις από 50 αστυνομικούς και λιμενικούς. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων θα συνεχιστούν και θα προχωρήσουμε σε νομικές ενέργειες. Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, τη διοίκηση του Ο.Λ. Ελευσίνας και κάθε άλλον αρμόδιο. Πρόθεσή μας είναι να υπάρχει ασφαλής διέλευση. Ούτε η προβλήτα ούτε ο δρόμος είναι ασφαλείς», δηλώνει στην «Εφ.Συν.».

Ερώτηση ΚΚΕ στη Βουλή

Την περασμένη Τρίτη, 9 βουλευτές του ΚΚΕ προχώρησαν σε ερώτηση προς το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως αναφέρουν, μεταξύ άλλων, οι δραστηριότητες μεταφοράς LNG πραγματοποιούνται σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπου συγκεντρώνονται βιομηχανικές εγκαταστάσεις μεγάλης επικινδυνότητας που, σε συνδυασμό με την έλλειψη μέτρων ασφάλειας στις σχετικές δραστηριότητες και την απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας εργαζομένων και πληθυσμού, αυξάνουν τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης με καταστροφικές συνέπειες.

Κινητοποιήσεις και μαθητών ενάντια στη διέλευση βυτίων με LNG

Η σιωπή της εταιρείας

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε επανειλημμένα με τον Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) σε μια προσπάθεια να λάβει απαντήσεις στις αιτιάσεις των κατοίκων για τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν από τη μεταφορά LNG με βυτιοφόρα μέσω του Περάματος Μεγάρων. Παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, δεν έφτασαν οι απαντήσεις στα δημοσιογραφικά μας ερωτήματα και δεσμευόμαστε να επανέλθουμε εφόσον τοποθετηθεί η εταιρεία σε ένα τόσο σοβαρό θέμα ασφάλειας. 


Δείτε το σχετικό άρθρο στο efsyn.gr:  Στο πόδι τα Μέγαρα για τα βυτία του τρόμου