O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2008

ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ των ΣΥΛΛΟΓΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά του

O Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την προστασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου συνεχίζει την έντονη δραστηριότητά του για την διασφάλιση της προστασίας του και την περαιτέρω ανάδειξή του....
Στην τελευταία συνεδρίασή του έγινε ανασκόπηση των τελευταίων σημαντικών εξελίξεων και αποφασίστηκε το πρόγραμμα δραστηριοποίησης των συλλόγων που ενεργοποιούνται για την προστασία του υγροβιοτόπου...

Κατά τη συνεδρίαση επισημάνθηκαν οι παρακάτω σημαντικές εξελίξεις:


1) Το πρόσφατο Πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη» για την προστασία του υγρότοπου, που θέτει προ των ευθυνών τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, καθώς και την Κεντρική Διοίκηση.

Το Πόρισμα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2008 καλεί με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, αιτιολογημένα και με σαφήνεια, το Δήμο Μεγάρων και τη Νομαρχία Δ.Αττικής να σταματήσουν περαιτέρω αδειοδοτήσεις για την ίδρυση και λειτουργία κάθε είδους βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή γύρω από το Βουρκάρι, η οποία με παλιότερους νόμους είχε αποδοθεί προς βιομηχανική δραστηριότητα.


2) Η εξόρμηση στις 7/8/2008 για τον καθαρισμό των ακτών του Βουρκαρίου, κυρίως κοντά στο Τείχος της Αγίας Τριάδας, που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία καθώς συμμετείχαν όχι μόνο μέλη-φίλοι των Συλλόγων αλλά και ευαίσθητοι πολίτες από άλλα μέρη της Αττικής που αγωνίζονται μαζί μας για την προστασία και διάσωση του τόσο σημαντικού και μοναδικού εναπομείναντα υγρότοπου στη Δυτική Αττική.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα επανάληψης της δράσης αυτής από τα μέλη των συλλόγων και άλλους ενεργούς πολίτες, για την ολοκλήρωση του καθαρισμού του Βουρκαρίου, και εκδηλώθηκε μεγάλη προθυμία και διάθεση για ενεργή συμμετοχή από όλους.


3) Οι συνεχιζόμενες εκτεταμένες και άναρχες επιχωματώσεις για την ανέγερση κτιρίου στην περιοχή αγνοώντας ακόμα και τις εξόδους αντιπλημμυρικής προστασίας που υπάρχουν στο χώρο εκείνο.



Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκαν επίσης αρκετά θέματα και υπεβλήθησαν προτάσεις και προβληματισμοί που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου και αποφασίστηκε για το άμεσο μέλλον οι δραστηριότητες μας να εστιαστούν σε παρεμβάσεις για την:

  • Κοινοποίηση προς όλες τις κατευθύνσεις του Πορίσματος του Συνηγόρου του Πολίτη και ειδικότερα στην τοπική Δημοτική και Νομαρχιακή αρχή για την υιοθέτηση των προτάσεων του Πορίσματος.


  • Ανάδειξη του ιστορικού Τείχους της Αγίας Τριάδας που έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο της Χώρας μας (αναστήλωση - συντήρηση - φωταγώγηση - απομάκρυνση διαφημιστικών πινακίδων).


  • Τοποθέτηση ενός ξύλινου φράχτη - ορίου του υγρότοπου, που θα «εμποδίζει» την προσέγγιση οχημάτων που έχουν σκοπό να αδειάσουν τα σκουπίδια τους στο χώρο και δημιουργία παρατηρητηρίων πουλιών στο Βουρκάρι.


  • Απαγόρευση του κυνηγίου από το Δασαρχείο Μεγάρων στην ευρύτερη περιοχή του υγρότοπου (Δάσος Περάματος - Αρμύρες - Αγία Τριάδα)


  • Αναδάσωση των καμένων εκτάσεων στο Πέραμα και στο λοφίσκο βορειοδυτικά των ΕΛ.ΠΕ.


Επίσης αποφασίστηκε η αντιπροσωπεία του συντονιστικού φορέα των συλλόγων :


α) να συναντηθεί με τις Δημοτικές παρατάξεις των Μεγάρων και τις τοπικές οργανώσεις των κομμάτων για να τους ζητηθεί να δεσμευτούν και να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις για τα παραπάνω ζητήματα


β) να έρθει σε επαφή με δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς σταθμούς για ενημέρωση και ανάδειξη του θέματος της προστασίας του υγρότοπου και των ενεργειών που συντελούνται στην περιοχή.


γ) να διενεργήσει παραστάσεις προς το Δήμο Μεγάρων και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής και να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την υλοποίηση μιας Ημερίδας - Συνεδρίου στον εγκαταλελειμμένο χώρο των παλαιών ελαιοδεξαμενών με θέμα: «Ανάδειξη και Προστασία της ευρύτερης περιοχής του Βουρκαρίου» (δηλ. της ακτογραμμής από τη Ν. Πέραμο έως την παραλία Βαρέας Μεγάρων).

Η επιλογή του χώρου είναι συμβολικής σημασίας για τη λειτουργία του ως πολυχώρου πολιτιστικών - πολιτισμικών εκδηλώσεων.


Σημαντικότατη κρίθηκε από όλους η παρουσία των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Συλλόγων της Σαλαμίνας, τα μέλη της οποίας μας μετέφεραν την εμπειρία τους από τους αγώνες τους για την αντιμετώπιση περιβαλλοντολογικών προβλημάτων στη Σαλαμίνα, δήλωσαν την ενεργή συμπαράσταση και συμμετοχή τους στον Φορέα και τόνισαν ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την θετική έκβαση των ενεργειών μας είναι η συμμετοχή και η συνεχής ενημέρωση των πολιτών.


http://docs.google.com/Doc?id=dfqvj2pk_28gggftfgk&hl=en