O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Εκστρατεία της Greenpeace για τη διάσωση της Αρκτικής!


Για περισσότερα από 800.000 χρόνια, ο πάγος αποτελούσε ένα από τα μόνιμα χαρακτηριστικά του Αρκτικού Ωκεανού. Εξαιτίας της εμμονής μας στα βρώμικα ορυκτά καύσιμα, ο πάγος λιώνει και στο κοντινό μέλλον η Αρκτική κινδυνεύει να μείνει χωρίς πάγο για πρώτη φορά από τότε που οι άνθρωποι εμφανίστηκαν στη Γη. Αυτό θα ήταν καταστροφικό, όχι μόνο για τους κάτοικους, τις πολικές αρκούδες, τις φάλαινες, τους θαλάσσιους ίππους και τα άλλα είδη που ζουν εκεί, αλλά και για εμάς τους ίδιους. Ο πάγος της Αρκτικής αντανακλά μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας στο διάστημα και διατηρεί ολόκληρο τον πλανήτη μας δροσερό, σταθεροποιώντας το κλίμα, στο οποίο βασιζόμαστε για να καλλιεργήσουμε την τροφή μας. Η προστασία των πάγων σημαίνει προστασία όλων μας.

Καθώς διαβάζεις αυτές τις γραμμές, πετρελαϊκές εταιρίες και πολιτικοί διεκδικούν την Αρκτική για να επεκτείνουν τα εθνικά τους σύνορα και να ψάξουν για πετρέλαιο.

Πρέπει να προστατέψουμε την Αρκτική, που είναι ζωτικής σημασίας για όλους μας, πριν να είναι πολύ αργά. Οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και αφήνουν εκτεθειμένα πιθανά κοιτάσματα πετρελαίου. Φέτος η πρώτη μεγάλη εταιρία, η Shell, σχεδιάζει να κάνει γεωτρήσεις στα νερά της Αρκτικής. Κι όλα αυτά επειδή οι κυβερνήσεις μας - με την υποστήριξη των πετρελαϊκών εταιριών - δεν υιοθετούν τις κατάλληλες πολιτικές για να ελαχιστοποιήσουμε το πετρέλαιο που έχουμε ανάγκη.

Η ειρωνεία είναι σοκαριστική...

Οι ίδιες οι εταιρίες που προκαλούν τις κλιματικές αλλαγές και το λιώσιμο των πάγων θέλουν τώρα να κερδίσουν από αυτό, ακόμα κι αν καταστρέψουν μοναδικά στον πλανήτη οικοσυστήματα και είδη, όπως η πολική αρκούδα. Ένας φαύλος κύκλος...

Και δεν είναι μόνο οι πετρελαϊκές εταιρίες. Τεράστιοι στόλοι της βιομηχανικής αλιείας σχεδιάζουν να εισχωρήσουν στους λιωμένους πάγους, στερώντας τα ψάρια από τις τοπικές κοινότητες που ζουν αρμονικά με το περιβάλλον εδώ και χιλιάδες χρόνια.


Όμως μπορείς να το σταματήσεις! Έλα κι εσύ στην εκστρατεία της Greenpeace για να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο καταφύγιο στην Αρκτική και να τερματίσουμε τις γεωτρήσεις και την καταστροφική αλιεία στα Αρκτικά νερά. Πρόσθεσε κι εσύ το όνομα σου. Μαζί μπορούμε να προστατέψουμε την Αρκτική, στο όνομα όλου του πλανήτη.

Υπέγραψε για να σωθεί η Αρκτική στο www.savethearctic.org

Μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε! Όπως τα καταφέραμε πριν 30 χρόνια, όταν ξεκινήσαμε μία παρόμοια εκστρατεία για να προστατέψουμε την Ανταρκτική. Κανείς δεν πίστευε τότε ότι θα τα καταφέρουμε κι όμως δημιουργήσαμε ένα παγκόσμιο καταφύγιο στο Νότιο Πόλο! Τώρα ήρθε η σειρά της Αρκτικής!

Πρόσφατες φωτογραφίες από ένα νέο "φίλο" του υγροτόπου των Μεγάρων!





Φωτογραφίες: Ευγένιος Ξενιάδης

Χωρίς λόγια!!!

Πρόσκληση σε παράσταση χορού