O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

εντείνουμε τον αγώνα μας για την προστασία και την ανάδειξη του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου


Η συντονιστική επιτροπή του "Φορέα για την Προστασία του Βουρκαρίου", που αποτελείται από εκπροσώπους των Συλλόγων που τον συναποτελούν, συνεδρίασε πρόσφατα με θέμα τον προγραμματισμό δράσης για τη χειμερινή περίοδο.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Βλυχάδας Φ.Δάτσικας, ο οποίος ανακοίνωσε την πλήρη υποστήριξή του στις δραστηριότητες του Φορέα και την πρόθεση του συλλόγου του να συμμετάσχει ενεργά στις δράσεις μας.

Στη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή. Επισημάνθηκε η συνεχώς διευρυνόμενη ευαισθητοποίηση των κατοίκων της περιοχής και των πολιτών της ευρύτερης Μεγαρίδας, σε σχέση με τα μεγάλα και σημαντικά περιβαλλοντικά μας προβλήματα. Στα πλαίσια αυτά, γενική είναι η διαπίστωση ότι οι δραστηριότητες, οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες του "Φορέα" γίνονται ολοένα και περισσότερο αποδεκτές από περισσότερους πολίτες, φορείς και μέσα ενημέρωσης. Ο αγώνας μας για τη σωτηρία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και την αναβάθμιση της παραλιακής Μεγαρίδας, γίνεται σαφές ότι αφορά εντέλει την ποιότητα της ζωής όλων μας!

Η νέα πολιτική πραγματικότητα σημαδεύεται και από μια γενικότερη αναβάθμιση της σημασίας των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η πράσινη πολιτική είναι πλέον όχι μόνο συστατικό των διακηρύξεων όλων των πολιτικών κομμάτων αλλά και επίσημη κυβερνητική πρόταση και θέση. Σε αυτές τις συνθήκες ο "Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου" καλεί τον Νομάρχη , τον Δήμαρχο, τις δημοτικές παρατάξεις, τα κόμματα και όλους τους φορείς για τη δημιουργία μια κοινής πρωτοβουλίας και συνυπογραφής έκκλησης προς την Κυβέρνηση για:
  • άμεση κατάθεση Νόμου ή Προεδρικού Διατάγματος που να καταργεί την ισχύ της παραγρ. 6α του άρθρου 41 του Ν.3105/2003 που χαρακτηρίζει την περιοχή του υγροβιότοπου ως χώρο υποδοχής βιομηχανικών και βιοτεχνικών δραστηριοτήτων,
  • έναρξη των διαδικασιών για την σύνταξη και ψήφιση Kοινής Υπουργικής Απόφασης για την ανακήρυξη της περιοχής ως προστατευόμενης και την θεσμοθέτηση συγκεκριμμένων όρων προστασίας ανά ζώνη.

Ταυτόχρονα ο "Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου" απευθύνει έκκληση προς τον Δήμο Μεγάρων και τη Νομαρχία Δυτικής Αττικής να συνεργαστούν και να αναλάβουν τις παρακάτω συγκεκριμένες δράσεις που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές τους, βρίσκονται εντός ορίων των δυνατοτήτων τους και αποτελούν αναντίρρητα μέτρα εφαρμογής μιας πράσινης πολιτικής, που βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με το πνεύμα των κυβερνητικών εξαγγελιών, όπως:
  • Να απομακρύνουν άμεσα τις τεράστιας έκτασης παράνομες επιχωματώσεις που υπάρχουν για χρόνια στο Βουρκάρι.
  • Να κατασκευάσουν σύντομα την ξύλινη περίφραξη του υγροβιότοπου και του δάσους του Περάματος, καθώς και τα δύο παρατηρητήρια πουλιών, όπως έχει άλλωστε αποφασιστεί ήδη από το Δημοτικό συμβούλιο.
  • Να αποτρέψουν όποια νέα έγκριση περιβαλλοντικής μελέτης για εγκατάσταση νέας βιομηχανικής - βιοτεχνικής μονάδας στην ευαίσθητη περιοχή του υγροβιοτόπου.

Ο "Φορέας για την Προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου" δεσμεύεται ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του το επόμενο χρονικό διάστημα, αγωνιζόμενος για την επίτευξη αυτών των στόχων σε όλα τα επίπεδα με πολύμορφη και ουσιαστική δραστηριότητα!

διαβάστε στο:

http://www.scribd.com/doc/21454889/εντείνουμε-τον-αγώνα-μας-για-την-προστασία-και-την-ανάδειξη-του-υγροβιοτόπου-του-Βουρκαρίου