O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Η ΠΑΧΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ!



Η περιοχή της Πάχης είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του παραλιακού μετώπου της Μεγαρίδας. Γνωστή σε όλη την Αττική για τη φυσική της ομορφιά αποτελεί τόπο εξόδου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.
Τόπος αναψυχής και στολίδι για τα Μέγαρα και όχι μόνο.

Αρκετές φορές στο παρελθόν απειλήθηκε με υποβάθμιση. Τα πλήγματα ήρθαν το ένα μετά το άλλο με την κατασκευή των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας και τους αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Πρόσφατα και για αρκετό καιρό είχε παρατηρηθεί και παράνομος ελλιμενισμός πλοίων στον κόλπο της Πάχης. Τα αποτελέσματα αυτής της δραστηριότητας ήταν η συνεχής υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος του κόλπου όπως διαπίστωναν εύκολα όλοι όσοι επαγγελματικά ή ερασιτεχνικά ασχολούνται με την αλιεία. Οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής, με πρωτεργάτη την "Πρωτοβουλία Πολιτών Πάχης Μεγάρων για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Nisea Natura" αντέδρασαν και απέτρεψαν αυτό τον ελλιμενισμό με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Για το θέμα έχουν ενημερώσει με επιστολές και τον Δήμαρχο Μεγαρέων κ.Μαρινάκη, από τον οποίο αναμένουν και την επίσημη αντίδραση της δημοτικής αρχής.

Τώρα όμως φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθεί και να μονιμοποιηθεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση μέσα από δύο παράλληλες δραστηριότητες που δρομολογούνται σχεδόν στα κρυφά:

α. Η πρώτη αφορά τις επεκτάσεις που προγραμματίζονται στη Ρεβυθούσα.
Νέα μεγάλη δεξαμενή που θα συνοδεύεται από επεκτάσεις στην προβλήτα και παρεμβάσεις στο θαλάσσιο χώρο του Ήρεμου Κύματος που θα επιτρέψουν την προσέγγιση ακόμα μεγαλύτερων δεξαμενόπλοιων στην περιοχή.

β. Η δεύτερη δρομολογείται από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη θεσμοθέτηση αγκυροβολίου μεγάλων πλοίων στην περιοχή της Πάχης, λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την ακτή. Μια μικρή ιδέα για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί μπορείτε να πάρετε και από το σχεδιάγραμμα που δημοσιεύουμε.

Φυσικά μια τέτοια εξέλιξη θα ωφελήσει κάποια λίγα μικρά ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα της περιοχής και κάποια μεγάλα εξίσου ιδιοτελή συμφέροντα που συνδέονται με την εμπορία καυσίμων και ενέργειας.
Κάποιοι άλλοι όμως θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό και δεν είναι άλλοι από τους κατοίκους των Μεγάρων: με την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους!

Αν όμως το σχεδιάγραμμα δεν βοηθάει, μπορεί κανείς να θυμηθεί πως έχει καταντήσει το Πέραμα και ο Σκαραμαγκάς! Σε αυτές τις περιοχές κάπως έτσι σιγά-σιγά άρχισε το κακό. Με δήθεν μικρές και αθώες παρεμβάσεις που κατέληξαν τεράστιες, μόνιμες, και καταστροφικές....


Κανείς πια σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να δεχθεί νέα υποβάθμιση υπό το οποιοδήποτε πρόσχημα.
Η περιοχή μας έγινε χώρος υποδοχής δεξαμενών πετρελαίου, κολοσσιαίων εγκαταστάσεων φυσικού αερίου, αγωγών πετρελαίου και αερίου, βιομηχανικών μονάδων! ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Η φυσική αντοχή της γης και της θάλασσας της Μεγαρίδας έχουν εξαντληθεί από τη συνεχή μεταφορά δραστηριοτήτων που καταστρέφουν και υποβαθμίζουν το φυσικό τοπίο και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της.

Σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο συζητείται το θέμα των επεκτάσεων της Ρεβυθούσας. Σαφώς θα πρέπει να διευρυνθεί με την συζήτηση για όλη την κατάσταση στον κόλπο της Πάχης. Η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής αλλά και όλων των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων είναι τεράστια. Οι αντιδράσεις που θα αποφασιστούν σήμερα θα καθορίσουν και το μέλλον της παραλίας μας! Το μέλλον της Βαρέας και ολόκληρης της παραλιακής Μεγαρίδας.

Προσβλέπουμε σε ΣΥΣΣΩΜΗ και ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για να οργανωθεί η αντίδραση με όλους τους τρόπους που να στοχεύει στο:

  • να αποτραπεί η επέκταση των δραστηριοτήτων της Ρεβυθούσας
  • να ακυρωθούν οι όποιες αποφάσεις ελλιμενισμού πλοίων στην Πάχη

Ταυτόχρονα θα πρέπει να συζητηθεί ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων με κατεύθυνση την αναβάθμιση της παραλιακής Μεγαρίδας ως περιοχή οικοτουριστικής ανάπτυξης και άλλων ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής.

ΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΠΟΛΗ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ!
ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΟΘΕΙ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΙΔΙΟΤΕΛΗ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ!
ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΗΘΕΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥΣ ΚΟΝΟΜΑΣ!


συσπείρωση και οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων της Πάχης για να υπερασπιστούν την περιοχή απο την απειλή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης!

Μεγάλοι και σημαντικοί κίνδυνοι μεγάλης περιβαλλοντικής υποβάθμισης διαγράφονται για την Πάχη και όλη την παράκτια ζώνη της Μεγαρίδας! Αγκυροβόλια, λιμάνι, βιομηχανικές επεκτάσεις απειλούν άμεσα την ομορφιά του Μεγαρικού κόλπου και το όμορφο επίνειο της Πάχης, παραδοσιακό τόπο αναψυχής για όλους τους κατοίκους της περιοχής και όχι μόνο!

Οι κάτοικοι και οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες όμως της περιοχής με πρωτεργάτες τους συμπολίτες της "Πρωτοβουλίας Πολιτών Πάχης Μεγάρων για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Nisea-Natura" έχουν αναλάβει συγκεκριμένη μεθοδευμένη και συστηματική δράση.

Ήδη, όπως ξέρουμε έχουν δραστηριοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενημέρωσης και επικαιροποίησης του ζητήματος. Με επιστολές προς τον δήμαρχο Μεγάρων ανέλυσαν το ζήτημα και ζήτησαν την παρέμβαση της δημοτικής αρχής.

Παρακάτω δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή της κίνησης προς το Μεγαρικό λαό. Το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα συζητάει το σχετικό θέμα με αφορμή τις εξελίξεις στη Ρεβυθούσα.

Οι στιγμές και οι περιστάσεις κρίσιμες. Οι αποφάσεις καθοριστικές!