O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακοίνωση Συντονιστικού Φορέα Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου


ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΚΟ!

    Λίγα χρόνια πριν, η υγροτοπική περιοχή νοτιοανατολικά της πόλης των Μεγάρων με την ονομασία «Βουρκάρι», που ήταν πλήρως απαξιωμένη και λειτουργούσε ως χώρος ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών - απορριμμάτων και καταπάτησης εκτάσεων από επιτήδειους, χαρακτηρίζεται με “συνοπτικές διαδικασίες” βιομηχανική ζώνη. 

Τα Μέγαρα έτσι αποκτούν παγκόσμια πρωτοτυπία πόλης με δύο βιομηχανικές ζώνες, μια στο βουνό και μια στη θάλασσα…!

Σήμερα, μετά από πολύχρονες, διαρκείς, μεθοδικές, συντονισμένες και πολυεπίπεδες προσπάθειες, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωστοποιήσουμε ότι η περιοχή πλέον χαρακτηρίζεται ως «Περιφερειακό Πάρκο», εντασσόμενη με τον τρόπο αυτό σε ισχυρό καθεστώς νομικής προστασίας, ενώ παράλληλα καταργείται το μεγαλύτερο μέρος της βιομηχανικής ζώνης που βρίσκονταν στη μια πλευρά του υγροβιότοπου. 

Σε αυτή τη σπουδαία και υπερτοπικής σημασίας εξέλιξη, που μπορεί και πρέπει να συνδυαστεί με ένα γενικότερο σχέδιο για την ανάπτυξη και ανάδειξη της παραλιακής Μεγαρίδας σε τόπο παράκτιας και θαλάσσιας ήπιας τουριστικής ανάπτυξης χωρίς βιομηχανίες, αγκυροβόλια και ιχθυοκαλλιέργειες, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εξάχρονη συνεχής δράση που ανέπτυξε ο «Συντονιστικός Φορέας Συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου». 

Μία συλλογικότητα που απαρτίζεται από τοπικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής και έχει την αρωγή και τη συνεργασία πλήθους φορέων, οργανώσεων και φίλων από όλη τη χώρα, οι οποίοι ενώσαμε τις προσπάθειές μας με σκοπό τη διάσωση του υγροβιότοπου.

Ευχαριστούμε όλους όσους, ανώνυμους και επώνυμους, βοήθησαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στην πραγματοποίηση του σκοπού αυτού που κάποτε φάνταζε σε κάποιους ουτοπία. Και είναι οξύμωρο αλλά και εξαιρετικά λυπηρό ότι το κλίμα ηττοπάθειας αλλά και πολλά εμπόδια στην προσπάθειά μας αυτή προήλθαν ακόμα και από συντοπίτες μας… 

Η ένταξη της περιοχής του Βουρκαρίου σε ισχυρό καθεστώς νομικής προστασίας σηματοδοτεί για εμάς το τέλος μιας εποχής και την έναρξη ενός νέου αγώνα διεκδίκησης δράσεων για την αποκατάσταση, προβολή και ανάδειξη του υγροτόπου των Μεγάρων.

Όλοι έχουμε χρέος να παλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο για εμάς, τα παιδιά μας, τον τόπο μας, την Πατρίδα μας. Το παράδειγμα του Βουρκαρίου δείχνει ότι οι δίκαιοι αγώνες που δίνονται με επιμονή και συνέπεια φέρνουν αποτέλεσμα.

     Οι μόνοι χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δίνονται!

Πρόσκληση σε μουσικοθεατρική παράσταση στους Αγ. Θεοδώρους


Καλλιτεχνική εκδήλωση με θεάτρική παράσταση, μουσική & χορό
στο θέατρο ΝΟΤΗΣ ΠΕΡΓΙΑΛΗΣ στους Αγ. Θεοδώρους
την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου στις 8.00μ 
                                Είσοδος Ελεύθερη                                          
ΚΑΛΕΣΜΑ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Πάνω ψηλά στο βουνό των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει ένα σύγχρονο μνημείο πολιτισμού. Είναι το Θέατρο Νότης Περγιάλης... Όταν δημιουργήθηκε ήταν ένα καλλιτεχνικό γεγονός για τον τόπο και μεγάλη προσφορά για τον πολιτισμό μας. Δυστυχώς σήμερα αυτό το θέατρο είναι εγκαταλελειμμένο.
Είναι γεγονός ότι περνάμε μια πρωτόγνωρη κρίση σαν χώρα και σαν λαός εξ αιτίας της επίθεσης που δεχθήκαμε από τα διεθνή αλλά και από τα ντόπια αρπακτικά. Είμαστε όμως, η κατεξοχήν χώρα πολιτισμού και αυτή η εικόνα του χορταριασμένου θεάτρου δεν μας ταιριάζει. Δεν δεχόμαστε να μας ρημάξουν και τον πολιτισμό μας. Δεν μπορούμε να παροπλιστούμε και να μαραζώσουμε. Η καλλιτεχνική δημιουργία για μας τους Έλληνες είναι σαν το οξυγόνο. Είναι ο αέρας που αναπνέουμε.
Γι' αυτό λοιπόν νιώσαμε την ανάγκη να ξαναζωντανέψουμε το θέατρό μας ξεκινώντας από εφέτος, στις 7 Σεπτεμβρίου, με μια σπουδαία καλλιτεχνική εκδήλωση, για να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα πάνω στο βουνό, να χαρούμε τις δημιουργίες των καλλιτεχνών, να περάσουμε ωραία, υπερασπίζοντας τον πολιτισμό μας με μουσική, τραγούδια και χορούς.
Ευχαριστούμε,
Ο σκηνοθέτης Θόδωρος Μαραγκός, οι μαθητές του κινηματογραφικού εργαστηρίου του και οι ηθοποιοί της νέας του ταινίας που έλαβαν μέρος στα γυρίσματα  τα οποία έγιναν εξ' ολοκλήρου πάνω στο θέατρο.