O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

ΣΚΙΡΩΝΑΣ ή τα ΔΑΚΡΥΑ των ΜΕΓΑΡΩΝ


 

Γιώργου Χατζηδάκη 

Κυριακή 4 Αυγούστου στο Σκιρώνειο Αμφιθέατρο, στην Κακιά Σκάλα

Στο πρόσωπο του μυθικού Σκίρωνα συμπλέκεται η ιστορία με τον μύθο τόσο σφιχτά που δυσκολεύεσαι να ξεχωρίσεις που τελειώνει ο ένας και αρχίζει η άλλη. Ήταν ένας ληστής που καραδοκούσε στην Κακιά Σκάλα και όποιος ταξιδιώτης περνούσε τον λήστευε και τον γκρέμιζε απ' τους βράχους και τότε έβγαινε μια τεράστια χελώνα απ' τη θάλασσα και τον καταβρόχθιζε. Τον κακούργο αυτόν, λέει ο μύθος τον σκότωσε ο ήρωας Θησέας πηγαίνοντας για την Αθήνα και απάλλαξε την περιοχή από τον τρόμο που σκορπούσε ο φοβερός ληστής. Η ιστορία στις σελίδες της γράφει αλλιώς τα πράγματα. Ο Σκίρωνας ήταν ένας γενναίος πολεμιστής, γιός του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα. Τον θρόνο όμως τον διεκδίκησε και ο Νίσσος και σ' αυτόν τον επιδίκασε ο Αιακός , έτσι ο Σκίρωνας ανέλαβε την αρχηγία του στρατού.

Τις διαφορές έρχεται το έργο μας να τις συγκεράσει και βρίσκει τρόπο να μην αγνοήσει τον μύθο ούτε όμως και να παρακούσει την ιστορία. Με τον δεκαπεντασύλλαβο που είναι γραμμένο επιχειρούμε να μεταδώσουμε μια αίσθηση έπους και δημοτικής ποίησης και με τη σκηνοθεσία και τη μουσική προσπαθούμε να διατηρήσουμε το μυθικό στοιχείο αλλά και την δραματικότητα των Παραλογών και των ερωτικών ποιητικών δραμάτων, φιλοδοξούμε έτσι να φέρουμε τον σύγχρονο θεατή κοντά στους μεγάλους κοσμογονικούς μύθους των θεών, των ηρώων και των ημιθέων, τους μύθους που αποτελούν το κύτταρο της εθνικής μας αυτογνωσίας. Μια ιδεολογία που η ομάδα μας «Θεώρηση» (www.theorisi.gr)  υπηρετεί πιστά στα εικοσιδύο (22) χρόνια που δραστηριοποιείται στον χώρο της θεατρικής δημιουργίας.

Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Χατζηδάκη. Την μουσική και τα τραγούδια έχει γράψει και διδάξει η Σόνια Ζορμπά. Τα κοστούμια επιμελήθηκε ο Γεράσιμος Ελ Σερίφ. Βοηθός σκηνοθέτη η Ζωή Μασούρα. Παίζουν οι ηθοποιοί : Σκίρωνας πολέμαρχος : Κωνσταντίνος Χατζούδης. Χέλυς : Επιστήμη Πλαταρά. Ιφινόη : Σταυρούλα Ντέμκα. Σκίρωνας ληστής : Γιώργος Στεφανουδάκης. Κάλχας : Γεράσιμος Ελ Σερίφ. Ήρα : Ζωή Μασούρα. Γυναίκες των Μεγάρων: Ζωή Μασούρα, Ερασμία Τσίπρα, Αιμιλία Δρίτσα και Ιωάννα Κουμάντου.

Το έργο και η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του γλύπτη Κώστα Πολυχρονόπουλο και στην κυρία Μάρη Πολυχρονοπούλου, δημιουργούς του Σκιρώνειου Ιδρύματος.

Πηγή: www.middlearth.gr

Μικροί καλλιτέχνες από το Εργαστήρι Εικαστικών Τεχνών του Δήμου!

"Άποψη", 11-07-2013 σελ.24

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δημοτικής Κοινότητας Ν.Πέραμου