O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΟ ΖΑΠΠΕΙΟ!!


...το Βουρκάρι...


...τα Γεράνεια...


Η λέσχη φιλίας, προβληματισμού και δράσης για την αισθητική διόρθωση και βελτίωση της Αθήνας με την επωνυμία "Ομάδα blanco", επιδιώκοντας την ευαισθητοποίηση όλων σε κοινή προσπάθεια με μοναδική φιλοδοξία την ατομική συμμετοχή μας για τη βελτίωση του χώρου όπου συνυπάρχουμε όλοι μας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μας, παρουσιάζει ήδη και μέχρι τις 30 Ιουλίου έκθεση φωτογραφίας στον ανοιχτό χώρο περιμετρικά του Εθνικού Κήπου στο Ζάππειο, με τίτλο: “Η Αθήνα θα σε εκπλήξει”.
Η έκθεση αυτή που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει τις ομορφιές του ευρύτερου Αθηναϊκού περιβάλλοντος φιλοξενεί και δύο φωτογραφίες από την πόλη μας. Η μία είναι η φωτογραφία από τα Γεράνεια Όρη και η άλλη η φωτογραφία από τον υγροβιότοπο του Βουρκαρίου.
Μέσα από την ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας περιμετρικά του Εθνικού Κήπου (Λεωφ. Αμαλίας & Βασ. Σοφίας), το "άγνωστο" για χρόνια θέμα της προστασίας του υγροβιοτόπου των Μεγάρων αναδεικνύεται και πάλι σε οικολογικό ζήτημα υπερτοπικής σημασίας.


Θυμίζουμε ότι φέτος η Ομάδα blanco είχε αρθρογράψει στο "ΟΙΚΟ" της Καθημερινής της Κυριακής τα εξής για το Βουρκάρι: "...βρίσκεται στη Δυτική Αττική, μετά την Ελευσίνα. Αν έχετε υπομονή ή τύχη, θα συναντήσετε δεκάδες είδη πτηνών. Πολλά από αυτά είναι σπάνια, ενώ η περιοχή αποτελεί σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό. Αξιοθαύμαστο είναι επίσης το εντυπωσιακό Τείχος που χτίστηκε το 1818 για την προστασία του παρακείμενου οικισμού της Αγίας Τριάδας από βαρβαρικές επιδρομές... Δυστυχώς η περιοχή δεν έχει ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα περιβαλλοντικής προστασίας και η διατήρηση του χαρακτηρισμού της ως περιοχής χαμηλής βιομηχανικής όχλησης απειλεί άμεσα με αλλοίωση τη φυσιογνωμία της και κατ' επέκταση τη διάλυση του οικοσυστήματός της..."


Ευχαριστούμε την Oμάδα blanco για τη συνεισφορά της στον αγώνα μας μέσω της δημοσιοποίησης του προβλήματος και δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε αμείωτα τις προσπάθειές μας (και κυρίως αυτή την εποχή στο δικαστικό μέτωπο), για την τελική επίτευξη της οριστικής και πλήρης κατάργησης της βιομηχανικής ζώνης στο Βουρκάρι και τη νομοθετική κατοχύρωση ειδικών όρων για την προστασία του.


Οφείλουμε να συνειδητοποήσουμε όλοι μας, από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ότι:
" Η πόλη μας (ο τόπος που ζούμε) είναι απλά ο χώρος, οι πολίτες (εμείς) η δύναμη, και το περιβάλλον (φύση και πολιτισμός) η ενωτική μας αδιαίρετη σχέση". (Oμάδα blanco)

διακήρυξη του επικεφαλής της 'Κίνησης'...

...

Στη Γενική μας Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε τέλος Μαΐου, εκτός από την εκλογή του επικεφαλής, δεσμευτήκαμε ότι, με γρήγορα αλλά σταθερά βήματα θα προχωρήσουμε στη στελέχωση των οργάνων μας, στην εκπόνηση του προεκλογικού μας προγράμματος και στη συνέχεια σε επαφή με τους πολίτες.

Σήμερα ενάμιση μήνα μετά, ο βασικός κορμός του οργανογράμματος στελεχώθηκε με άτομα που ενώνουν τις δυνάμεις τους για την εκπόνηση αυτού του προγράμματος και τη γνωστοποίησή του στην κοινωνία. Στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στην πλειοψηφία τους θα είναι υποψήφιοι του συνδυασμού, επιφορτισμένοι να το εφαρμόσουν, και οι υπόλοιποι εκτός των φώτων της δημοσιότητας οι θεματοφύλακές του.....


διαβάστε την διακήρυξη του κ.Βαρελά στο:

http://docs.google.com/View?id=dfqvj2pk_217dtzjdpgv