O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

Κλιμάκιο της Περιφέρειας επισκέφθηκε την Τρίτη το Βουρκάρι για επιτόπια αυτοψία στα πλαίσια της προγραμματισμένης αναδάσωσης!


Οι επικεφαλείς του κλιμακίου της Περιφέρειας κ.Σταυρούλα Δήμου και κ.Ιωάννης Προμπονάς μαζί με μέλη του Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου στον λόφο του Περάματος Μεγάρων που θα πραγματοποιηθεί η αναδάσωση
Κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής (Ενότητα Δυτικής Αττικής) με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής κ. Σταυρούλα Δήμου και τον εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής για περιβαλλοντικά θέματα κ. Ιάκωβο Προμπονά, επισκέφθηκαν την Τρίτη 27/11/2012 την περιοχή του Περάματος Μεγάρων προκειμένου να  πραγματοποιήσουν αυτοψία στον καμένο λόφο όπου και θα γίνει η αναδάσωση. 

Παρόντες ήταν επίσης ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Μάκης Κοκμοτός, ο Δημοτικός Σύμβουλος και μέλος του Συντονιστικού Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου κ. Τάσος Δέσκος,  ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «ΚΟΥΡΟΣ» κ. Δημήτρης Κατερινίτσας, το μέλος του Δ.Σ. του Εξωραϊστικού συλλόγου Περάματος «Η Αναγέννηση» κ. Κατερίνα Πεντεφούντη και το μέλος του Συντονιστικού Φορέα κ. Τσαρτακλέας Στέργιος.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Δήμου και ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Προμπονάς αφού ενημερώθηκαν από τον κ. Δέσκο και τον κ. Κατερινίτσα για τα όρια της υπό αναδάσωσης έκτασης, προσδιόρισαν ως χρόνο υλοποίησης της δράσης της αναδάσωσης τους πρώτους μήνες του 2013.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας περιηγήθηκαν σε διάφορα σημεία του υγροτόπου ενώ είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και τα -ουκ ολίγα!- πουλιά που υπήρχαν εκείνη την ώρα στον υγρότοπο των Μεγάρων (115 σταχτοτσικνιάδες, 50 λευκοτσικνιάδες, 4 αργυροτσικνιάδες, 1.700 καστανοκέφαλοι γλάροι, 1.500 μαυροκέφαλοι γλάροι, 300 ασημόγλαροι, 50 χειμωνογλάρονα, 40 κορμοράνοι, 60 κοκκινοσκέληδες, 3 μαυρότρυγγες, 2 αλκυόνες, 1 φλαμίγκο, 1 τουρλίδα, βουτηχτάρια, κιρκίρια, πάπιες, κ.α.) με τη βοήθεια του Δασολόγου-Βιολόγου Άγριας Πανίδας  κ. Βασίλη Λιόρδου ο οποίος βρισκόταν εκείνη την ώρα στο πέταλο της Αγίας Τριάδας για τις συνήθεις παρατηρήσεις του!

Το "πέταλο" της Αγίας Τριάδας στο Βουρκάρι αποτελεί ένα από τα ιδανικότερα σημεία για παρατήρηση πουλιών!

Η Αντιπερειφερειάρχης κ. Σταυρούλα Δήμου παρατηρεί τα πουλιά!
Πίσω της διακρίνονται κατά σειρά ο Προϊστάμενος του Τμήματος Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής κ. Κοκμοτός, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής για περιβαλλοντικά θέματα κ. Προμπονάς, ο Δασολόγος-Βιολόγος Άγριας Πανίδας  κ. Λιόρδος, και ο πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων «ΚΟΥΡΟΣ» κ. Κατερινίτσας.

Η σειρά του εντεταλμένου συμβούλου της Περιφέρειας 
κ. Ιάκωβου Προμπονά για παρατήρηση!

Η Αντιπερειφερειάρχης κ. Σταυρούλα Δήμου παρατηρεί με θέρμη και θαυμασμό την πλούσια ορνιθοπανίδα του Βουρκαρίου!

Επαγγελματικός χειρισμός του τηλεσκόπιου από την Αντπερειφερειάρχη Δυτικής Αττικής!

Μερικά από τα είδη πουλιών που παρατηρήθηκαν εκείνη την ώρα στον υγρότοπο των Μεγάρων!

Ημερίδα: "Σεισμός και Μέτρα προστασίας"



Φιλανθρωπικό Δεκαπενθήμερο 1-15 Δεκεμβρίου 2012