O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

η εισήγηση για το Βουρκάρι στην εκδήλωση για την Παγκόσμια ημέρα των υγροτόπων στο Χαιδάρι

εκδήλωση ΕΟΕ-ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ-ΦΟΡΕΑΣ 31.1.10

ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος για τους υγροβιότοπους της Δυτικής Αττικής


Οι υγροβιότοποι και οι ανθρακωρύχοι…

Το μόνο συγκεκριμένο μέτρο για τους υγροβιότοπους της Αττικής που προτίθεται να πάρει άμεσα η Κυβέρνηση είναι η εκπόνηση μελετών. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Αντιπρόεδρου της Βουλής Θανάση Λεβέντη πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Απαντώντας, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτης συμφώνησε ότι οι υγρότοποι είναι σημαντικό κομμάτι του περιβάλλοντός μας, ότι είναι περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ότι έχουν αισθητική αξία, ενώ δεν δίστασε να παραδεχθεί πως αντιμετωπίζονται σήμερα σαν σκουπιδότοποι. Για κάθε έναν από τους λίγους εναπομείναντες στην Αττική (για παράδειγμα Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι Μεγάρων, Ψάθα Βιλλίων, Σχοινιάς, Ωρωπός, Βραυρώνα) θα εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη, ώστε να τύχουν ειδικής προστασίας.

Ο κ. Λεβέντης στηλίτευσε με τα πιο μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παλιότερα οι ανθρακωρύχοι στα ανθρακωρυχεία είχαν μαζί τους ένα καναρίνι. Όταν το καναρίνι υπέκυπτε σήμαινε κίνδυνος θάνατος. Το ίδιο θέλουν να μας πουν τα πουλιά που εξαφανίζονται από την Αττική σήμερα, ή όταν η Λίμνη Κουμουνδούρου παίρνει φωτιά από τα υποκείμενα πετρέλαια».

Ο Βουλευτής Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι την κύρια ευθύνη έχει η Πολιτεία. «Χωρίς να παραγνωρίζονται οι ευθύνες των πολιτών και της αυτοδιοίκησης, όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν αδιαφορήσει. Αν δεν γίνει σύντομα κάτι, η Ψάθα, το Βουρκάρι και ο Ωρωπός θα έχουν τσιμεντοποιηθεί» για να συμφωνήσει ο κ. Μωραΐτης ότι «η πολιτεία έχει σοβαρότατες, διαχρονικές ευθύνες». Κατέληξε λέγοντας πως » η Κυβέρνηση είναι αυτή που πρέπει να πάρει τις πρωτοβουλίες, καθώς τα παραδείγματα των δήμων είναι πολύ αρνητικά».

http://www.atticafreepress.gr/2010/01/29/4295/