O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2014 "ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ-ΑΓΑΠΩ-ΔΡΩ"

 Ελευσίνα, 3-4/06/2014

ΕΠΕΙΓΟΝ: Οι πολυεθνικές μεταλλαγμένων μπαίνουν στη χώρα μας!

«Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» επί ελληνικής προεδρίας

Προς: Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννη Μανιάτη
Θέμα: Ελληνική πρόταση για την απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ευρώπη

Κύριε Μανιάτη,
Στη διάρκεια συνάντησης των κρατών μελών της ΕΕ (Coreper) στις 28 Μαΐου, η πλειοψηφία συμφώνησε με την ελληνική πρόταση για τις εθνικές απαγορεύσεις καλλιέργειας μεταλλαγμένων. Δυστυχώς αυτό δεν συνιστά επιτυχία ούτε για το περιβάλλον ούτε για την ελληνική προεδρία. Η υποχρέωσή σας ως Υπουργός Περιβάλλοντος είναι να προστατεύετε το Περιβάλλον και όχι τις εταιρείες βιοτεχνολογίας. Παρ’ όλα αυτά, με την πρότασή σας, τους ανοίγετε ορθάνοιχτα τις πόρτες ώστε να προωθούν ευκολότερα τα μεταλλαγμένα τους στην Ευρώπη!

Η πρότασή σας προβλέπει ότι για να προχωρήσει ένα κράτος μέλος σε απαγόρευση καλλιέργειας μεταλλαγμένου οργανισμού, πρέπει πρώτα να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκείνη θα αναλαμβάνει να ζητά από τις εταιρείες των μεταλλαγμένων να τα αποκλείουν όταν καταθέτουν αιτήματα για νέες καλλιέργειες! Ναι, είναι η ίδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εδώ και χρόνια πιέζει για την είσοδο των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, παρά την έντονη αντίδραση της κοινωνίας. Βάλατε δηλαδή το λύκο να φυλάει τα πρόβατα! Δεν γνωρίζω πολλούς συμπολίτες μας που θα ήταν περήφανοι για αυτό.

Επιπλέον, η πρότασή σας συνεπάγεται ότι ένα κράτος μέλος που δεν θέλει να καλλιεργεί μεταλλαγμένα θα πρέπει πρώτα να ζητάει την άδεια από την εταιρεία βιοτεχνολογίας που προωθεί το προϊόν! Ουσιαστικά, οι πολυεθνικές των μεταλλαγμένων (όπως η Monsanto, η Syngenta, η DuPont) συναποφασίζουν με τις κυβερνήσεις για το πού θα καλλιεργηθούν μεταλλαγμένα στην Ευρώπη. Και εδώ δύσκολα μπορώ να εντοπίσω κάποιον συμπολίτη μας που θα ήταν περήφανος με ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Πιθανότατα θα μείνετε στην ιστορία ως ο πρώτος «Υπουργός Μεταλλαγμένων της Ελλάδας» και μάλιστα επί ελληνικής προεδρίας.

Ίσως τελευταίο σωσίβιο, μοναδική ελπίδα μείωσης της αρνητικής εξέλιξης που έχετε δρομολογήσει, είναι - έστω και τελευταία στιγμή – να αναγνωρίσετε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, στις 12 Ιουνίου, ότι το πλαίσιο αδειοδότησης των μεταλλαγμένων στην Ευρώπη πρέπει να αναθεωρηθεί και να βελτιωθεί επειγόντως.

Σε κάθε περίπτωση, όπως γνωρίζετε, οι καταναλωτές στην Ελλάδα δεν θέλουν να τρώνε μεταλλαγμένα και οι αγρότες δεν θέλουν να τα καλλιεργήσουν. Η Greenpeace και οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που στέκονται στο πλάι μας ζητώντας βιώσιμη γεωργία χωρίς μεταλλαγμένα και χημικά στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να φέρει μεταλλαγμένα στη χώρα.

Η απαγόρευση των μεταλλαγμένων είναι βέβαιο ότι θα έρθει από τη δράση των ενεργών πολιτών.

Με εκτίμηση
Νίκος Χαραλαμπίδης,
Διευθυντής του ελληνικού
γραφείου της Greenpeace
 

Σε αυτούς που δεν σταματούν να αγωνίζονται...

10345062_10152473476186554_630936538_n
«Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν΄αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκαιο. Θα βγείς στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ΄τις φωνές» 
Τ. Λειβαδίτης
Ένα χρόνο μετά αυτό το κείμενο γράφεται για όλους αυτούς που δεν το βάζουν κάτω, δεν βολεύονται σε έναν καναπέ, δεν προτιμούν έναν μισθουλάκο σε μία εταιρία, δεν κάνουν ησυχία και δεν τρομοκρατούνται. Πάνω από όλα είναι γραμμένο για τα παιδιά που κατηγορούνται για την υπόθεση Καρατζά και είναι αποφασισμένα ότι η δικαίωση θα έρθει στο δρόμο και πουθενά αλλού. Για αυτούς που ξέρουν ότι το δίκιο το έχουν οι εξεγερμένοι και όχι οι παράνομοι και οι ξεπουλημένοι.
Πέρυσι τέτοιες μέρες κάτοικοι από την Ιερισσό, την Μεγάλη Παναγία, την Ορμύλια, τα Νέα Ρόδα, τον Πολύγυρο, την Ουρανούπολη, τη Θεσσαλονίκη και αλλού βρέθηκαν στις Σκουριές, στη θέση Λάκκος Καρατζά, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για άλλη μια φορά για τις συνεχείς παρανομίες της εταιρίας. Νέοι, μητέρες με τα παιδιά τους, ηλικιωμένοι, στάθηκαν απέναντι από τα ΜΑΤ φωνάζοντας το αυτονόητο, ότι αγωνίζονται έχοντας το δίκιο με το μέρος τους απέναντι σε μια εταιρία που καταπατά τη γη και τη ζωή τους.
Και ξεκίνησε η επίθεση. Οι δυνάμεις της αστυνομίας έχοντας πάρει σαφείς εντολές να χτυπήσουν και να διαλύσουν τη διαμαρτυρία κατανάλωσαν άπειρα χημικά και έδειξαν για άλλη μια φορά το πραγματικό τους πρόσωπο, ότι είναι απλώς η προσωπική security του Μπόμπολα.
Λίγο καιρό μετά η ιστορία του Καρατζά έγινε δικογραφία χιλιάδων σελίδων και η συμμετοχή στη διαμαρτυρία ποινικό αδίκημα. Κατασκευάστηκε μια δικογραφία που περιελάμβανε απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών από την αστυνομία, η οποία προσπάθησε να πει ότι ήταν αδίκημα να μιλάει κάποιος στο τηλέφωνο και να λέει «έχω δουλειά ή θέλω να παραγγείλω μία πίτσα».
Μέχρι και προχθές έρχονταν χαρτάκια σε ανθρώπους που ταυτοποιήθηκαν στον Καρατζά να πίνουν νερό ή να κρατάνε μία σακούλα με φαγητό. Έγκλημα, ποιος άλλωστε δεν το βλέπει!
Μια υπόθεση που μπάζει από παντού και αυτό το ομολογεί και ο πιο αδαής, χρησιμοποιείται σαν ένα δυνατό χαρτί από την πλευρά της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για να αποδείξουν ότι οι άνθρωποι που αντιδρούν είναι μέλη εγκληματικής οργάνωσης που στόχο έχει να ματαιώσει τις εργασίες της εταιρίας. Εκατοντάδες, ακόμα και χιλιάδες άνθρωποι δηλαδή, είναι εγκληματίες και δεν είναι εγκληματίες όσοι ξεπούλησαν τη ζωή μας και τη γη μας, όσοι ποινικοποίησαν τις ιδέες μας και καταστρατήγησαν τα δικαιώματά μας. Με λίγα λόγια όσοι προσπάθησαν να κάνουν δούλους αυτούς που μάχονται για ελευθερία.

 Πηγή: www.antigoldgr.org (Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων)

ΟΧΙ ΧΗΜΙΚΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ!

«Αγωνιζόμαστε να μη γίνει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ»

«Aισθανόμαστε την ανάγκη να απευθύνουμε θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους ανθρώπους που στήριξαν και στηρίζουν τις εκδηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, για να μη γίνει η «εξουδετέρωση» των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου. Χαιρετίζουμε επίσης την εξάπλωση του κινήματος σε Πελοπόννησο, Δωδεκάνησα, Ιταλία και Αυστραλία.
Έχουμε κατανοήσει καλά τους θανάσιμους κινδύνους που εγκυμονεί στους ανθρώπους και στο περιβάλλον αυτό το ΠΛΩΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ, χωρίς την ενημέρωση και τη θέληση μας. Οι κίνδυνοι, που παραδέχονται και οι ίδιοι που θα επιχειρήσουν για πρώτη φορά παγκόσμια την εν πλω υδρόλυση, μπορεί να είναι από ατύχημα, τρομοκρατικό κτύπημα, από απρόβλεπτο παράγοντα (θάλασσα – σεισμός) ή από ανθρώπινο λάθος. Η επιστήμη γνωρίζει ότι κάθε πείραμα έχει και τις πιθανότητες αποτυχίας. 
Τα πειράματα όμως με τις δραστικές ουσίες των χημικών όπλων, που έχουν θανάσιμες και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, γνωρίζουμε ότι δεν προβλέπονται από τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων.  ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ από τις  διακηρύξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από το Διεθνές δίκαιο. Τέτοια πειράματα, για χημικά όπλα έχουν απαγορευθεί και στις χώρες παραγωγής τους. Άλλες χώρες της Ευρώπης αρνήθηκαν την χερσαία καταστροφή των χημικών, παρά τα οικονομικά ανταλλάγματα που εκβιαστικά τους προσέφεραν.
Λέγεται ότι η σχεδιαζόμενη υδρόλυση των χημικών στη Μεσόγειο είναι η πιο φτηνή και η πιο επικίνδυνη μέθοδος. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και άλλες μέθοδοι που εφαρμόζονται σε καλύτερα οργανωμένες, περισσότερο ασφαλείς και δοκιμασμένες εγκαταστάσεις. Επίσης γνωρίζουμε ότι υπάρχουν δυνατότητες αποθήκευσης και καταστροφής τους σε σύγχρονες μονάδες όπου έχουν εξασφαλιστεί ασφαλέστερες συνθήκες επεξεργασίας.
Είμαστε ανυποχώρητοι μπροστά στα διλήμματα:
•    Επαρκής, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση και επιστημονική συνεργασία ή αιφνιδιαστικές, πειρατικές εν πλω εφαρμογές με τακτικές εκφοβισμού
 •    Σεβασμός του Διεθνούς δικαίου ή μυστικές συμφωνίες, συμβόλαια σιωπής και παζαρέματα
•    Απαγόρευση τέτοιου είδους πειραμάτων στη Μεσόγειο ή ανοχή και στήριξη αυτών των απόρρητων και εμπιστευτικών στρατιωτικών ενεργειών
 •    Σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο περιβάλλον ή εκβιασμοί και έλλειψη πληροφόρησης για τις πιθανές θανάσιμες επιπτώσεις στην υγεία και στη μόλυνση του περιβάλλοντος
 •    Είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε για το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας ή είμαστε αφελείς, υποτελείς και αδύναμοι και πρέπει να γίνουμε ταπεινά πειραματόζωα με εξαναγκασμούς και συνωμοσίες των  ισχυρών
Είμαστε μαζί. Αγωνιζόμαστε να μη γίνει αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ. Για αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε να απευθυνθούμε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι κάθε συμμετοχή στο έγκλημα αυτό αδυνατίζει, αποπροσανατολίζει και ακυρώνει το κίνημα και ιδιαίτερα τις δικαστικές προσφυγές μας. Δεν συμμετέχουμε στη πιθανή καταστροφή μας, αγωνιζόμαστε να μη γίνει.
Ο Κρητικός λαός δεν είναι αφελής, δεν τον ρώτησε κανείς αν θέλει την πειραματική εξουδετέρωση των χημικών όπλων δίπλα του, δεν εξαναγκάζεται με απειλές και δεν χάνει τον προσανατολισμό του με την ύπουλη σιωπή ή τις φτηνές προφάσεις των εκτελεστών του πειράματος.
Σας ΚΑΛΟΥΜΕ, αυτή την περίοδο, σε αγωνιστική ετοιμότητα και επαγρύπνηση για πιθανή έναρξη των «εργασιών» στο πλοίο Cape Ray, γιατί, όπως έχουμε ήδη γνωστοποιήσει, θα είμαστε παρόντες στον τόπο του σχεδιαζόμενου εγκλήματος προκειμένου να προσπαθήσουμε, με κάθε μη βίαιο τρόπο, να το αποτρέψουμε. Καλούμε τους φορείς του Νομού, κατοίκους πόλεων και χωριών, την επιστημονική κοινότητα, την εκκλησία, τους νέους και νέες να ανταποκριθούν στην ανάγκη πρόληψης μιας καταστροφής. Καλούμε τους πολίτες να εκφράσουν με όποιο τρόπο μπορούν την υποστήριξη τους στο κοινό μας αγώνα και ενωμένοι να σταματήσουμε την επιχειρούμενη εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Τέλος σας γνωστοποιούμε, ότι για την οικονομική ενίσχυση και στήριξη των δράσεων κατά των χημικών  (έξοδα καυσίμων πλεύσης σκαφών, δικαστικές προσφυγές κλπ) χρησιμοποιείται ο λογαριασμός αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με αριθμό 30000-229239-8-01 ή IBAN: GR750870000300000300002292398

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Ηρακλείου κατά της ‘’εξουδετέρωσης’’ των χημικών όπλων της Συρίας στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου»